Prenumerera på FoodMonitorPlus nyhetsbrev
Läs mer...
Krönika: Officiella veterinärer biter handen som föder dem
Det svenska systemet för finansiering av kontrollen av djurskyddet på slakterier är skrämmande dåligt. De officiella veterinärerna från Livsmedelsverket som är stationerade på slakterierna vill göra ett bra jobb. Men deras verksamhet är beroende av att slakterierna betalar tillsynsavgifter. Inte sällan berättar veterinärer om påtryckningar från ansvariga inom myndigheten att inte ställa till med för mycket besvär så att slakteriet förlorar i omsättning eller går omkull. Detta i kombination med direkta och indirekta hot från slakterierna gör att djurskyddet är illa ute.
Läs mer...
har-grisbranschen-kastat-in-handduken width=
Krönikan: Har grisbranschen kastat in handduken?
Nyligen publicerade FoodMonitor en debattartikel från djurrättsorganisationen Djurens Rätt med rubriken "Myten om den svenska grisen - grisbranschen och myndigheterna talar med kluven tunga". Kritiken mot den, enligt organisationen, falska bild som grisbranschen ger av grisproduktionen i Sverige var mycket hård. Men någon hjälp att bemöta kritiken med repliker verkar landets grisbönder i dagsläget inte få. Vare sig från branschorganisationen Sveriges Grisföretagare, lobbybolaget Svenskt kött i Sverige AB, eller LRF.
Läs mer...
livsmedelsverkets-underlatenhet
Livsmedelsverkets underlåtenhet
Som FoodMonitor berättat om tidigare så meddelade Livsmedelsverket i februari att man beslutat sig för att anmäla alla misstänkta brott mot djurskyddslagen som upptäcks på slakterierna till länsstyrelsen. Det var ett bra beslut. Samtidigt pekar den formliga störtflod av ärenden som Livsmedelsverket nu anmäler på en tidigare omfattande underlåtenhet.
Läs mer...
livsmedelsverket-tar-sig-frihete-med-offentliga-handlingar
Livsmedelsverket tar sig friheter med offentliga handlingar
När FoodMonitor nyligen begärde ut offentliga handlingar från en kommun i Norra Sverige hände något märkligt. Handlingarna skickades istället direkt från Livsmedelsverket i Uppsala där de sekretessgranskats av en jurist. Ett tydligt övertramp med andra ord. Efter att ha blivit påkomna skyller kommunen på dålig bemanning. Livsmedelsverkets jurist verkar aningslös.
Läs mer...
allergiker-krav-er-ratt
Allergiker kräv Er rätt!
Ambulans, blåljus, trauma, sjukhusvistelse, funktionsnedsättning. Listan över konsekvenser som vår mat kan orsaka är lång. Vore det inte skönt om det fanns någon statlig myndighet som bar huvudansvaret för matsäkerheten? Min åsikt är att resurser ska läggas där risken för sjukdom är som störst. Det är därför hög tid att Livsmedelsverket tar sitt ansvar och prioriterar allergifrågan i ett riksprojekt.
Läs mer...
skrammande-hansynsloshet-av-vissa-primarproducenter
Skrämmande hänsynslöshet av vissa primärproducenter
Innan man börjar prata om de Svenska primärproducenterna så är det brukligt att först harkla sig genom att säga att de generellt sett är bland de bästa i världen. Först därefter kan man börja med kritiken. När det nu är avklarat så måste man ställa sig frågan hur det egentligen står till hos vissa av dessa producenter? Enligt Jordbruksverket har det skett en anhopning den senaste tiden av fall då nötbönder, i flagrant strid mot gällande lagstiftning, låtit horn växa in i djurens huvuden. Dessutom har vissa djurbönder skickat dräktiga kvigor till slakt.
Läs mer...
lakemedelsverket-skyr-media
Läkemedelsverket skyr media
Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman verkar inte uppskatta journalister. Det framkommer i en utredning som Justitie-ombudsmannen, JO, nyligen gjort. Och hennes dåliga omdöme verkar ha spritt sig i myndigheten. Journalister och allmänhet har rätt att, inom vissa gränser, ta del av handlingar kostnadsfritt. Men handläggare på myndigheten tycks ha blivit tillsagda att ta ändå försöka ta betalt.
Läs mer...
dafgards-fasad-ramnarDafgårds fasad rämnar
FoodMonitor har tidigare berättat om hur färdigmattillverkaren Dafgårds i Källby sålt köttbullar som innehöll hästkött och älglasagne som innehöll fläsk. Men Dafgårds har alltid hävdat att det är deras leverantörer som brustit och att bolagets fabrik i Källby är något av en mönsteranläggning med utmärkt livsmedelssäkerhet.
Läs mer...
marie-Winslow-andersson-om-matsvinnet
Marie Winslow Andersson
om matsvinnet
"Matsvinn, vilket ord! Vad är matsvinn egentligen, var uppstår det och varför? Känner du att du har matsvinn i ditt hushåll? Eller är det alla andra?"
 
Läs mer...
Användarvillkor och ångerrätt
All information som till exempel namn, adress och e-post lagras hos FoodMonitor (Pappersnytt).
Läs mer...
Betala för prenumeration på FoodMonitorPlus med faktura.
Läs mer...