Köttgross i Linköping AB:s transport av varor utreds
Frilagt lammkött som riskerar att kontamineras. Kylda och frysta varor blandas i samma kylbil som håller plusgrader. Det upptäcktes enligt uppgift när en livsmedelsinspektör på Jönköpings kommun nyligen gjorde tillsyn på ett köpcentrum i samband med att grossisten Köttgross AB i Linköping lastade om varor till ett företag i Nässjö.
Läs mer...
Otillräcklig upphettning av ekologisk majs från Frankrike
Läs mer...
Livsmedelsverket överväger 50 000 kronor i sanktionsavgift mot skånsk grossist
Läs mer...
Vietnamesisk tonfisk förgiftade två konsumenter i Sollentuna
 
Läs mer...
Larm om mögelgift i tysk rågskållning till Pågen och Zeelandia – 43.5 ton omfattas – Pågens kavring drabbad
Totalt 43.5 ton rågskållning, och rågmjöl som använts vid tillverkning av rågskållning, från Hermann Kröner GmbH i Ibbenbüren i Tyskland har visat sig innehålla mögelgiftet ochratoxin i halter långt över det europeiska gränsvärdet. Livsmedelsföretaget Pågen AB i Västra Frölunda har använt rågskållningen till att tillverka produkten kavring. Även företaget Zeelandia AB i Stenkullen har enligt uppgift fått en sändning.
Läs mer...
Länsstyrelsen förbjuder grisbonde att leverera grisar till slakt
Läs mer...
ICA tvingas åtgärda märkning av yoghurt
Butikskedjan ICA började i mitten av september med en ny märkning på fyra yoghurtprodukter. Men på Livsmedelsverket är man inte roade. ICA föreläggs nu att se till att märkningen är korrekt.
Läs mer...
Konsumentverket riktar ny kritik mot Mackmyra Svensk Whiskey
Läs mer...
Föreläggande mot McDonald´s i Skara – skadade mjölkallergiker
En 13-årig pojke beställde två hamburgare på McDonald´s i Skara och uppgav att han inte tålde ost. Trots det fick han en allergisk reaktion när han började äta en av hamburgarna. Nu har en utredning visat att restaurangen bereder vanliga hamburgare och ostburgare på samma bricka. Skara kommun lägger därför ett föreläggande mot den aktuella franchisetagaren Ancapo AB i Lidköping.
Läs mer...
Lantmännen ansöker om att få använda konventionell vetegluten i ekologiska korvbröd – igen
Företaget Lantmännen Unibake Sweden AB i Örebro tycks inte kunna hitta ekologisk vetegluten ...
Läs mer...
Uppgifter: Livsfarligt kök på Elite Hotell Marina Tower i Nacka
Ett livsfarligt kök där elfel gör att kontakter smälter. Ett skyddsombudsstopp som inte respekteras. Och dessutom hot om repressalier. De uppgifterna som gäller hotellet Elite Hotell Marina Tower i Nacka, som ingår i en hotellkedja som ägs av Elite Hotels of Sweden AB, har i dagarna kommit in till Arbetsmiljöverket. Men bolaget slår ifrån sig.
Läs mer...
Dalsjöfors Kött döms att betala 20 000 kronor i böter
Läs mer...
Vindelnrökt Kotlettrad och Vindelnrökt fläskfilé stoppas
Produkterna Vindelnrökt Kotlettrad och Vindelnrökt fläskfilé från charkbolaget Vindelns Rökeri AB i Vindeln innehåller cancerframkallande polyaromatiska kolväten, PAH, i halter långt över det europeiska gränsvärdet. Det har Livsmedelsverket konstaterat. Myndigheten lägger nu saluförbud på dessa produkter.
Läs mer...
Salmonellasjabbel på Eurofins får konsekvenser för Guldfågeln
För drygt en vecka sedan så rapporterades det i media om att salmonella påvisats i kyckling på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är det labbet Eurofins i Jönköping som sjabblat och själva kontaminerat analysen av kycklingen. Guldfågeln frias.
Läs mer...
Föreläggande med 20 000 kronor i vite mot Slakteriet Sjöbo
Vid ett antal kontrolltillfällen under juni, juli, och augusti, har Livsmedelsverket upptäckt förekomst av synlig fekal kontamination av slaktkroppar på Slakteriet Sjöbo AB i Blentarp. Nu riktar myndigheten ett föreläggande mot bolaget som man förenat med ett vite på 20 000 kronor. Bolaget vill inte svara på några frågor om kontamineringen utan säger bara att de har ”fått del av rapporten” och ”har alltid full respekt för myndigheten”.
Läs mer...
Grossist sålde ekologiskt i tio år utan certifiering
Läs mer...
Kakor från Syrien destrueras
En importör i Vänersborg köpte nyligen in över ett ton kakor från en leverantör i Syrien. Men kakorna innehåller mjölk. Det är otillåtet enligt gällande EU-lagstiftning. Nu har Livsmedelsverket beslutat att kakorna måste destrueras.
Läs mer...
Blev den svenska dagligvaruhandeln lurad om björkvatten från Danmark?
Danska livsmedelsverket meddelar att man avslöjat att produkten Sealand Birk från företaget Sealand Natural Resources ApS i Danmark, som tidigare innehöll runt 90 procent björksav, plötsligt bara innehöll runt 20 procent. Resten är nu huvudsakligen kranvatten och tillsatt socker. Men detta står enligt uppgift inte i ingrediensförteckningen. Ansvariga för distributionen i Sverige är grossisten V-Sell med verksamhet i Stockholm och Växjö.
Läs mer...
Livsmedelsindustrin sent ute i att fasa ut 404A
Livsmedelsindustrin måste fasa ut köldmedlet 404A från sina kylsystem senast år 2020 och ersätta det med ett mer miljövänligt alternativ. Detta enligt gällande lagstiftning. En vinnare på det är kyl- och värmekoncernen Francks Kylindustri. Enligt bolaget har många ICA-handlare redan börjat. Men andra butikskedjor ligger efter. Och det börjar bli bråttom att hinna få det utbytt.
Läs mer...
Ostföretag vill byta ut Livsmedelsverkets inspektör
Ett ostföretag i Västra Götalands län säger att man inte kan samarbeta med den kvinnliga officiella veterinär, OV, från Livsmedelsverket som gör kontroll av deras verksamhet. Man försöker nu få den personen utbytt.
Läs mer...
ALA i kosttillskott från Sverige
Enligt norsk lagstiftning är alfaliponsyra ALA ett läkemedel och tillstånd måste ges om det ska ingå i kosttillskott. Men MMSports AB i Askim har i sin egenkontroll upptäckt att man sålt ett ALA-innehållande kosttillskott till sitt dotterbolag Norge, som sedan ska ha sålt det vidare till konsumenter via webbshoppen mmsports.no.
Läs mer...
Knorrevången kritiserar Livsmedelsverkets agerande
Läs mer...
Ammoniakolyckan på Dafgårds – bolagets utredning klar – handhavandefel viktig orsak
Som FoodMonitor berättat om tidigare så inträffade det en allvarlig ammoniakolycka på färdigmattillverkaren Dafgårds i Källby den 17 maj. 11 anställda skadades. Nu är den utredning bolaget låtit göra klar. En viktig orsak till olyckan tycks vara ett handhavandefel som en ur personalen begick.
Läs mer...
Arnold Schwarzenegger stoppas
Arnold Schwarzenegger Iron Pump Pre-workout Muscle Formula innehåller den inom EU otillåtna ingrediensen agmatin sulfat. Detta enligt ett europeiskt livsmedelslarm i dagarna. Det är okänt om ingrediensen utgör en risk för människors hälsa. Flera kosttillskottbolag i Sverige, inklusive Gymgrossisten och MMsports, har enligt uppgift hanterat produkten.
Läs mer...
Livsmedelsverket stoppar inte kontaminerad korv
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har det antiinflammatoriska läkemedlet Fenylbutazon upptäckts i en skyhög halt i en häst som slaktats på slakteriet Knorrevången i Glimåkra. Men köttet från hästen, som ett charkbolag sedan använt till att tillverka korv, återkallas inte. Livsmedelsverket talade inte ens om för Knorrevången vad som hänt. Anledningen? – hästköttet provtogs i det nationella kontrollprogrammet.
Läs mer...
Levande kycklingar hamnade i containertvätten på Guldfågeln
En truckförare på kycklingslakteriet Guldfågelns anläggning i Mörbylånga upptäckte nyligen två levande slaktkycklingar i containertvätten. Det rapporterar tidningen Barometern.
Läs mer...
Kosttillskott innehöll synefrin – Livsmedelsverket förbjuder försäljning
Kosttillskottet Gladiator sticks från tillverkaren Ryno Power Sport Supplements i San Diego i USA innehåller både synefrin och koffein. Enligt Livsmedelsverket utgör produkten en allvarlig risk för människors hälsa. Trots det har produkten distribuerats till 25 företag i Sverige av grossisten ...
Läs mer...
Fler fall med missnöjda asylsökande i Förvaltningsrätten i Karlstad än i Göteborg eller Malmö
Antalet fall med asylsökande som överklagar Migrationsverkets beslut till Förvaltningsrätten i Karlstad ökar kraftigt. Hittills i år har det varit 170 överklaganden. Det är det 62 procent fler överklaganden än hela förra året. Det är dessutom fler än i storstäderna Göteborg och Malmö. Bara Stockholm hade fler. Överklagandena kan handla om bland annat rätt till bistånd, kläder, modersmjölksersättning, specialkost, och läkemedel.
Läs mer...
Länsförsäkringar riktar regresskrav på 344 401 kronor mot Livsmedelsverket för försummelse
Läs mer...
Konsum Värmland vill driva på sin positiva lönsamhetsspiral
Lönsamheten för butikskedjan Konsum Värmland har börjat se allt bättre ut det senaste året. Detta efter det att vd Tomas Sjölander har varit tvungen att vidta radikala förändringar. Idag på en presskonferens meddelade bolaget att man kommer att fortsätta att driva på den positiva lönsamhetsspiralen och helt strukturera om bageri- och charkverksamheten. Dessutom har man planer på att bygga en 2 000 kvadratmeter stor ny butik och ett nytt huvudkontor. VIDEO
Läs mer...

Fler artiklar...