OV: Flertal snedsågade slaktkroppar på Knorrevången – ökar risk för TSE – föreläggande med vite på 20 000 kronor
 
Läs mer...
Gängkriminell bröt sig in hos polisman och lämnade 6 000 kronor på sängen
Läs mer...
Åklagare lägger ner förundersökning om Kavli
Läs mer...
Officiell veterinär upptäckte i sista stund en levande kyckling innan skållbadet på Torsåsens Fågelprodukter
Läs mer...
Dåligt rengjorda knivar på HKScan i Linköping – Föreläggande vid 100 000 kronor i vite
Vid kontroller som Livsmedelsverket den senaste tiden gjort på slakteriet HKScan i Linköping har brister i rengöringen upptäckts. För att tvinga bolaget att rätta till dessa har myndigheten i dagarna lagt ett föreläggande som man förenat med ett vite på 100 000 kronor.
Läs mer...
OV: Transportör lastar djur för trångt i transporter till HKScan i Linköping
En transportör som kör djur till slakteriet HKScan i Linköping har flera gånger den senaste tiden blivit påkommen med att ha packat djur för tätt. Vid ett tillfälle överskreds även den lagstadgade maximala transporttiden.
Läs mer...
Det halta stoet Nikki transporterades till slakt på Faringe Kött & Slakt
Nyligen transporterades stoet Nikki till slakteriet Faringe Kött & Slakt AB i Huddunge By. Då upptäckte en officiell veterinär, OV, att stoet hade ont och var halt och hade varit det under en längre tid utan att behandlas. Behandling med läkemedel kan göra att köttet inte får användas till människoföda. Enligt OV borde stoet inte ha transporterats.
Läs mer...
Bitter konflikt mellan brödbolag och syltfabrik
Läs mer...
Flera fall med användning av elpåfösare på djur som inte är vuxna på Närkes Slakteri i Gällersta
Officiella veterinärer på Livsmedelsverket har det senaste året vid flera tillfällen dokumenterat att elpåfösare har använts på kalvar på slakteriet Närkes Slakteri i Gällersta AB i Örebro. Elpåfösare får enligt gällande lagstiftningen inte användas på djur som inte är vuxna. Nu vill Livsmedelsverket att Länsstyrelsen i Örebro utreder avvikelserna.
Läs mer...
Matkompaniet vann utdragen strid mot Borås Stad
Som FoodMonitor berättat om tidigare så beslutade miljöförvaltningen i Borås Stad i oktober förra året att förbjuda företaget Matkompaniet AB i Borås att släppa ut en sändning av produkten Katoz Tonfisk Skipjack på marknaden. Man beslutade också om återkallande av det som nått marknaden. Matkompaniet överklagade till länsstyrelsen. Det överklagandet avslogs i februari i år. Då överklagade Matkompaniet det beslutet till Förvaltningsrätten i Jönköping som nu ger bolaget rätt.
Läs mer...
Blödande nötdjur på Närkes Slakteri i Gällersta
Nyligen upptäckte en officiell veterinär, OV, en blödande tjur i en uppstallningsbox på slakteriet Närkes Slakteri i Gällersta AB i Örebro. Nötdjuret hade transporterats trots att den hade en böld.
Läs mer...
Kommande partier av indiskt basmatiris från leverantör i Dubai stoppas tills vidare
Läs mer...
Statens överklagandenämnd tar inte upp ärende om officiell veterinär
Läs mer...
Äggallergisk elev i Luleå tog mat vid fel plats
Läs mer...
Anställd på grossist i Norrköping skar sig svårt i foten
Läs mer...
Officiell veterinär smittades med campylobacter på svenskt fågelslakteri och insjuknade
Läs mer...
Truckförare på Polarbröd utsatta för förbränningsgaser
Läs mer...
Invuxna horn upptäckta på Lundsbol Lammslakteri
En bagge med båda hornen invuxna upptäcktes nyligen på Lundsbol Lammslakteri i Alunda. Enligt den officiella veterinären, OV, på plats har djuret utsatts för ett onödigt lidande.
Läs mer...
Arbetsplatsolycka på HKScan i Kristianstad
Läs mer...
Nytt föreläggande vid 50 000 kronor i vite mot Lindells Gårdsslakteri
För tredje gången i år kan FoodMonitor rapportera om att Livsmedelsverket lägger ett föreläggande vid 50 000 kronor i vite mot slakteriet Lindells Gårdsslakteri i Tidaholm. Myndigheten fattade beslutet i dagarna.
Läs mer...
Klagomål mot kryddodlare – livsmedelsombudsmannen
Läs mer...
För mycket formaldehyd och melamin i kinesisk kaffebägare i svenska butikskedjor
En sändning kaffebägare som tillverkats i Kina har visat sig avge för mycket av kemikalierna formaldehyd och melamin. Det upptäckte nyligen tyska myndigheter som utfärdat ett europeiskt larm. Flera företag i Sverige, däribland Coop Sverige AB i Stockholm och Gekås Ullared AB i Ullared, ska ha fått leveranser.
Läs mer...
Värmländskt Skrädmjöl vill bli skyddad beteckning – ansökan
”Värmländskt Skrädmjöl” är stenmalet mjöl framställt av rostat havre. Nu vill den ideella föreningen Värmländskt skrädmjöl, uppbackade av Hushållningssällskapet i Skaraborg, att produkten ska få skyddad ursprungsbeteckning. En ansökan har i dagarna lämnats in till Livsmedelsverket.
Läs mer...
Djurbonde dömd till 32 000 kronor i dagsböter för djurplågeri
I juni förra året upptäckte en officiell veterinär, OV, på slakteriet Skövde Slakteri i Skövde en stut av rasen Highland Cattle som hade ett invuxet horn. Nu har leverantören, en djurbonde i Västra Götalands län, dömts för djurplågeri. Han får betala totalt 32 000 kronor i dagsböter.
Läs mer...
Larm om oegentligheter på Storkalmar demensboende i Danderyd
Demenssjuka som inte får sin frukost eller medicin i rätt tid. Livrädda demenssjuka som blir slagna. Demenssjuka som läggs för natten klockan två på eftermiddagen istället för på kvällen. Och sår och blåmärken som inte rapporteras. Nu har personal på demensboendet Storkalmar i Danderyd enligt uppgift fått nog av oegentligheter i verksamheten och har skrivit ett anonymt brev till bland andra kommundirektören och Socialförvaltningen. I dagarna har en ur personalen stängts av och två chefer på boendet omplacerats.
Läs mer...
Utmärglad renko på Mittådalens renslakteri – borde inte ha transporterats
Läs mer...
Faringe Kött & Slakt AB vill ha skadestånd av Livsmedelsverket
Läs mer...
Moment 22 för kaninslakteriet Vreta Kaningård
Kaninslakteriet Vreta Kaningård i Enköping låter kursdeltagare bedöva och avbloda kaniner. Det kan strida mot gällande EU-lagstiftning. Det menar Livsmedelsverket som tidigare denna månad gjort en kontroll på slakteriet. På slakteriet reagerar man med stor förvåning.
Läs mer...

Fler artiklar...