Rysk fisk till Falkbolagen AB i Malmö försvann
Läs mer...
Föreläggande vid 50 000 kronor i vite mot Hälsingestintans mobila slakteri
Läs mer...
Lantmännen utövade påtryckning på Livsmedelsverket
”Lantmännen menar att om den aktuella informationen kommer ut kommer Lantmännens Järnaenhet att behöva läggas ner”
Läs mer...
Slakteri åtalsanmäls efter ”olycka” med ko
Läs mer...
Lantmännens pasta sämst i test
Under förra året analyserade Livsmedelsverket halten av olika tungmetaller i totalt 104 pastaprodukter. I resultaten, som ännu inte publicerats, ser man enligt Livsmedelsverket ”tydligt att svensk och italiensk pasta skiljer sig åt”. När det gäller miljögiftet kadmium var Lantmännens pasta, med varumärket Kungsörnen, allra sämst. Deras Må bra Penne Ljus Fiberpasta innehöll 72.4 ppb kadmium. Bäst i test var ICA:s italienska lasagneplattor med 12 ppb kadmium.
Läs mer...
Läkemedelsverket kommer inte åt kriminella på Facebook
I slutna grupper på Facebook marknadsförs olagligen kosttillskott och andra preparat som har läkemedelseffekt. Under det senaste halvåret har antalet anmälningar till Läkemedelsverket ökat drastiskt. Men myndighetens händer är bakbundna.
Läs mer...
Gårdsslakteri ansöker om konkurs
Gårdsslakteriet Tranhems Delikatesser AB strax utanför Karlstad förlorade i november förra året en tvist mot en tidigare anställd. Tingsrätten i Karlstad dömde bolaget att betala totalt 1 081 758 kronor i skadestånd och rättegångskostnader. Nu har Tranhems Delikatesser lämnat in en konkursansökan till tingsrätten.
Läs mer...
Rökarom till Risberg Import stoppas
Grossisten Risberg Import AB i Huddinge marknadsför rökaromen ”Hickory Liquid Smoke Try Me” till den svenska livsmedelsindustrin. Nu säger sig estländska myndigheter ha upptäckt problem med produktens spårbarhet. Ett europeiskt livsmedelslarm har nyligen gått ut om produkten som tillverkas i USA.
Läs mer...
Två lamm med invuxna horn
Ett mindre slakteri i Skåne fick i slutet av mars ta emot två lamm vars horn hade vuxit in i huvudet. På det ena djuret hade ”vänster horn vuxit in i vänster ögas inre ögonvrå cirka 0.5 centimeter”.
Läs mer...
Förbud mot basmatiris från Indien
Basmatiris av varumärket Sara Blue Lable har visat sig innehålla bekämpningsmedel i en otillåten halt. Igår förbjöds en importör i Malmö från att släppa ut fler partier på marknaden.
Läs mer...
Veterinär: Slaktkycklingar på Hagby Gårds fågel avblodades utan bedövning
I början av denna månad avblodade slakteriet Hagby Gårds fågel AB i Västerås slaktkycklingar utan att bedöva dem innan. Sladden till bedövningstången var av någon anledning inte ansluten till vägguttaget. Och detta ska inte vara första gången bolaget brister när det gäller bedövningsutrustningen. Det larmar nu en officiell veterinär om.
Läs mer...
JK avböjer Kahls Kaffe:s skadeståndsanspråk
Läs mer...
Jordbruksverket vägrar lämna ut uppgifter om djurägare till Skurups kommun – enskilda kan tänkas lida skada
Läs mer...
Djurbonde ville ha djurförbud upphävt – fick nobben av Förvaltningsrätten
En djurbonde utanför Sunne fick i november förra året djurförbud efter det att han, enligt länsstyrelsen, under flera år misskött sina nötkreatur. Djurbonden överklagade beslutet med hjälp av LRF Konsult. Men Förvaltningsrätten avslog nyligen överklagandet.
Läs mer...
Blod på väggar och golv – vad hände egentligen i DSV:s transport av mandariner till Everfresh?
Grossisten Everfresh AB i Helsingborg larmar om att man i ett transportsläp från transportbolaget DSV Road A/S upptäckt blod på väggar och golv. På släpet fanns kartonger med mandariner som enligt uppgift kom från Argentina via Nederländerna. På Everfresh är man bedrövade över upptäckten och har spärrat partiet.
Läs mer...
Slakt på KRAV-slakteri förbjuds från och med den 18 maj
Livsmedelsverket har i dagarna beslutat att lägga ett förbud mot KRAV-slakteriet Husa Gård AB i Brottby som är certifierat av KIWA Sverige AB. Förbudet gäller från och med den 18 maj och omfattar all slakteri- och styckningsverksamhet. Myndigheten har förenat förbudet med ett vite på 50 000 kronor. Bolaget vill inte närmare kommentera beslutet.
Läs mer...
Kahls Kaffe tar Livsmedelsverket till JK
Kafferosteriet Kahls Kaffe AB i Västra Frölunda fick nyligen ett parti te från Kina stoppat i tullen. Detta eftersom det enligt Livsmedelsverket innehöll en otillåten halt av ett bekämpningsmedel. Bolaget överklagade i mitten av förra månaden till Förvaltningsrätten. Men Livsmedelsverket skickar nu ärendet även till Justitiekanslern, JK. Mats Nilsson som är vd i Kahls Kaffe blir överraskad när FoodMonitor berättar om myndighetens nya drag.
Läs mer...
Tvillingar föll ut på Dalsjöfors kött
En djurbonde i Skåne län har skickat en högdräktig ko till slakt på slakteriet Dalsjöfors Kött AB i Dalsjöfors. Under slakten upptäcktes att den burit på fullgångna tvillingfoster. Hur kunde det hända? FoodMonitor har pratat med den aktuella djurbonden.
Läs mer...
Föreläggande med vite om 10 000 kronor mot Hisingens Pizza Grossist AB
 
Läs mer...
Misstänkt bedrägeri med fiskeriprodukter
Det italienska bolaget Cama Srl i Genova ska enligt italienska myndigheter ha ändra utgångsdatum på fiskeriprodukter, och dessutom olagligen tinat och åter fryst produkter, som sålts till 23 länder både inom och utom EU. Det är frågan om tonvis med fiskprodukter. Även en svensk grossist fått en mindre leverans.
Läs mer...
Analys:
Kommunernas avgiftsfinansierade livsmedelskontroll – ett pågående haveri
Enligt gällande lagstiftning ska kommunernas avgiftsfinansierade kontroll av livsmedelsföretagen vara – just det – helt avgiftsfinansierad. Men av politiska skäl struntar många kommuner i det. Man säger ofta rent ut att man absolut inte vill ligga högre i avgift än grannkommunerna. Det håller nere avgifterna. Istället låter man kommuninvånarna skjuta till resterande pengar.
Läs mer...
Allvarliga brister i livsmedelskontrollen i Flen
Länsstyrelsen i Södermanlands län har genomfört en revision av Flen kommuns livsmedelskontroll. Man fann allvarliga brister.
Läs mer...
Livsmedelsverket vill att vite mot gårdsslakteri utdöms
Läs mer...
Olaglig import av dim sums
Nio företag i fyra svenska kommuner har köpt kinesiska ”dim sums divers” från en grossist i Nederländerna. Nu larmar det nederländska livsmedelsverket om att importen av produkten till EU är olaglig. Produkten märkt på ett olagligt sätt och det finns frågetecken kring livsmedelssäkerheten.
Läs mer...
550 000 kronor i sanktionsavgifter mot Martin & Servera
Läs mer...
Sönderrivna ryggar – Djurbonde misstänks ha drivit på grisar med stämpelhammare
Läs mer...
Ost och russin till en stor matbutik stoppat i tullen
Ett antal kartonger ost och russin till en stor matbutik har stoppats av tullen. Livsmedlen låg tillsammans med toapapper i transportbilen. Inte nog med att osten som kommer från Polen inte transporterats i kylbil, russinen ligger i kartonger med text som anger att de kan ha blivit utsatta för strålning, vilket i så fall är förbjudet. Både tullen och Livsmedelsverket är förvånade över tilltaget. Nu har ett spårningsarbete inletts.
Läs mer...
Hälsingestintan vill ha mobilt stall till mobilt slakteri
Läs mer...
Odeklarerad fisk i hönskött i Weight Watchers soppor – däribland två grönsakssoppor – allvarlig fara för allergiker
Spår av fisk har upptäckts i hönsköttpulver som använts till att tillverka tre soppor med varumärket Weight Watchers. Det larmar det tyska livsmedelsverket om. I Sverige har enligt uppgift ICA Sverige AB, Coop, Dagab, och Bergendahls Food AB, sålt de drabbade sopporna. De har fått leveranser på tiotusentals förpackningar.
Läs mer...

Fler artiklar...