Spår av bekämpningsmedel i ekologiska russin på Willys
Läs mer...
Misstänkt svartslaktare i Gislaved
Läs mer...
Vasaloppsföreningen ville få servera otjänligt vatten till åkare i Vasaloppet – Livsmedelsverket och förvaltningsrätten ger nobben
Organisationen Vasaloppsföreningen i Mora, som anordnar Vasaloppet, ville få ett undantag för att få använda otjänligt dricksvatten till tiotusentals åkare varje år. Livsmedelsverket sa nej. Organisationen överklagade. Nu har även förvaltningsrätten gett dem nobben.
Läs mer...
Äggproducent vill ha 5 824 598 kronor i ersättning av Jordbruksverket
Läs mer...
Lägenhetsinnehavare fick SE-nummer – Jordbruksverket medger brister
Som FoodMonitor berättat om tidigare så gjorde länsstyrelsen och polisen i dagarna en räd mot en lägenhet i Skogås efter det att en djurbonde tipsat om olaglig hantering av livsmedelsproducerande djur. Nu förklarar Jordbruksverket hur lägenhetsinnehavaren kunde få ett produktionsplatsnummer, ett så kallat SE-nummer, från dem.
Läs mer...
Länsstyrelsen Stockholm gjorde räd mot misstänkt olaglig handel med får i Skogås
Han ville köpa 280 får av en djurbonde i Västmanlands län som annonserade på annonssajten lantbruksnet.se. Bonden frågade efter Jordbruksverkets SE-nummer. Det hade köparen. Men säljaren gjorde ytterligare en kontroll och upptäckte att produktionsplatsen är köparens lägenhet i ett hyreshus i Skogås och en kolonilott. I dagarna gjorde länsstyrelsen och polisen en räd.
Läs mer...
Salmonellaskandalen på Livsmedelsverket växer
Som FoodMonitor berättat om tidigare så underlät Livsmedelsverket att göra salmonellaanalyser på halsskinn på slaktkycklingar i april månad. Nu står det klart inga analyser gjordes på nöt eller slaktsvin heller. Varken på prover från slakterier eller styckningsanläggningar. Totalt handlar det om uppskattningsvis över tusen salmonellaanalyser som aldrig blev av.
Läs mer...
Annons på Blocket leder Livsmedelsverket till misstänkt svartslaktare
En annonsör på annonssajten Blocket vill sälja lammkött. Som helkropp, halvkropp, eller styckat. I sin annons, som legat ute sedan i början av denna månad, har annonsören med en bild på ett antal slaktkroppar. Den bilden visar, enligt Livsmedelsverket, att brott begås. Slaktkropparna, som kommer från amatörmässigt slaktade djur, hänger bland bildäck och rostig utrustning i ett garage. I torsdags polisanmälde Livsmedelsverket annonsören.
Läs mer...
Djurbönder kräver skadestånd av Ljusdals kommun
Som FoodMonitor berättat om tidigare så gjorde polisen nyligen en gryningsräd i samarbete med Ljusdals kommun och Länsstyrelsen Gävleborg mot en misstänkt svartslaktare. Nu kräver fem djurbönder vars kött omhändertagits 105 020 kronor i skadestånd av Ljusdals kommun. Men kommunen bollar kravet vidare.
Läs mer...
Svenska slakterier slaktar djur från djurbönder trots flyttförbud
Svenska slakterier slaktar djur från produktionsplatser som Jordbruksverket belagt med förbud att flytta djur. Därför har myndigheten i dagarna gått ut med ett brev till samtliga slakterier där man namnger de djurbönder som omfattas. 42 har nötdjur och 24 har får.
Läs mer...
Konsumentverket kritiserar ICA:s tortellini
Läs mer...
Konsument: KG:s Ägg AB sålde ägg från burhöns som frigående
Läs mer...
Gluten i Risenta:s glutenfria Müsli? – slarvig rapportering skapar osäkerhet
Läs mer...
Newcastlesjuka: 80 000 ägg på DAVA Foods Sweden måste destrueras
För ett par veckor sedan upptäcktes att värphöns på en gård utanför Höllviken smittats med newcastlesjuka. I samband med det spärrades åtta pallar med totalt cirka 80 000 ägg på äggbolaget DAVA Foods Sweden AB i Skara. Detta eftersom bolaget ...
Läs mer...
Ansökan: Foodmark vill fortsätta få använda konventionell jalapeno i ekologisk jalapenosås
Läs mer...
Livsmedelsverkets salmonellahaveri – inga analyser på halsskinn i april månad
FoodMonitor har tidigare berättat om Livsmedelsverkets märkliga hantering av salmonellaanalyser inom ramen för det nationella kontrollprogrammet. Myndigheten sade i mars månad upp samarbetet med labbet Mikrolab Stockholm AB i Sollentuna. Nu står det klart att inga analyser över huvud taget gjordes av halsskinn på fjäderfä i april månad. Det utsätter konsumenter för risker, menar en expert på området som har insyn i hur Livsmedelsverkets salmonellaanalyser av fjäderfän går till.
Läs mer...
Larm om koldioxid och mögel på Gamla Slottskällans Bryggeri
Personalen som tillverkar öl på Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala mår inte bra. Koldioxidhalten i lokalen är farligt hög, luftfuktigheten orsakar så mycket mögeltillväxt att golvet är halt, och dessutom finns farligt kiseldamm och maltdamm i luften. Men bolagets ledning ser trots det inte till att fläktarna i lokalen fungerar som de ska. Detta enligt det lokala skyddsombudet och facket som nu slår larm.
Läs mer...
Saba Logistics hanterade ekologiska varor åt Axfood utan att vara certifierade
Miljöförvaltningen på Helsingborgs stad har nyligen upptäckt att grönsaksgrossisten Saba Logistics AB i Helsingborg har hanterat stora volymer ekologiska varor åt butikskedjan Axfood utan att vara certifierade. Saba Logistics medger fel.
Läs mer...
50 000 kronor i sanktionsavgift mot Clear Life Sverige AB
Läs mer...
Tillväxthormon upptäckt i norska groddar
Läs mer...
Familj anmäler misstänkt incident med Cloetta Juleskum
En familj på två vuxna och två barn har nyligen köpt en förpackning med Cloetta Juleskum i en ICA-butik i Borlänge. Nu misstänker familjen att produkten orsakat att ett av barnen drabbats av ”andningsbesvär, kräktes blod, och fick eksemliknande utslag”. Mamman i familjen och det andra barnet drabbades av diarré. Cloetta meddelar att man utreder ärendet och har skickat prover för analys.
Läs mer...
Företag kasserar blandfärs från Dafgårds
Läs mer...
Salmonella upptäckt hos svensk gåsuppfödare
Gården har fött upp gäss i 30-års tid i Skåne. Nu har man enligt uppgift för första gången upptäckt salmonellasmitta i en besättning. Jordbruksverket har i dagarna dragit igång en smittskyddsutredning. De 300 cirka 18 veckor gamla gässen som misstänks bära på smittan ska nu avlivas och sedan destrueras.
Läs mer...
Livsmedelsverket åtalsanmäler misstänkt svartslakteri i Gävleborgs län
Polisen fick nyligen ett tips om ett svartslakteri som även bedriver otillåten styckningsverksamhet i Gävleborgs län. Polisen gjorde en gryningsräd i samarbete med Ljusdals kommun och Länsstyrelsen Gävleborg. På den misstänktes gård gjordes många fynd. Bland annat slaktlistor och slaktplanering, mängder med kött, och en stor tub med antibiotika.
Läs mer...
Växjö kommun: Företagare hanterade fisk i anläggning som inte registrerats
Växjö kommun har nyligen förbjudit ett livsmedelsföretag att hantera livsmedel, och dessutom lagt ett föreläggande om att återkalla fisk och skaldjur som släppts ut på marknaden via ett företag som bedriver fiskauktion i Göteborg. Anledningen är ...
Läs mer...
Mögelgift-rest upptäckt i njure från svensk gris
Ett stickprov på grisnjure från en gris som slaktats på ett KRAV-certifierat slakteri har visat på ett innehåll av mögelgiftet ockratoxin. Länsstyrelsen i Uppsala län har i dagarna varit på besök hos den grisbonde som levererat grisen men inte hittat några avvikelser när det gäller djurskyddet.
Läs mer...
Livsmedelsverket omhändertar 20.8 ton räkor hos Bring
Drygt 20.8 ton räkor från det amerikanska företaget Pacific Sea Food Company, som importerats av transportbolaget Bring Frigo AB i Helsingborg, har i dagarna omhändertagits av Livsmedelsverket. Anledningen är att ...
Läs mer...
Brenntag Nordick vill få 25 ton aprikoser frisläppta
Livsmedelsverket har genom två beslut omhändertagit totalt 25 ton torkade aprikoser som företaget Brenntag Nordic AB i Malmö köpt från en turkisk leverantör. Anledningen var att ...
Läs mer...
SLU: Livsmedelsverkets veterinärer ”rider på sin makt” – och betalar ingen hyra
Som FoodMonitor berättat om tidigare så hotar chefer på Livsmedelsverket med att inte längre bemanna slakteriet Lövsta kött i Uppsala. Detta på grund av brister i arbetsmiljön. Nu avslöjas att varken Livsmedelsverket eller Lövsta kött betalar hyra för de lokaler som veterinärerna har sina kontor i på slakteriet. På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som äger fastigheten med slakteriet och kontoren, är man mycket kritiska till veterinärernas agerande.
Läs mer...
Rester av otillåtet bekämpningsmedel i ekologiska bananer på ICA
Läs mer...

Fler artiklar...