Arbetsmiljöverket: Så inträffade olyckan på Nya Lantfågel på Österlen
Som FoodMonitor berättat om tidigare så skedde det nyligen en allvarlig olycka på Nya Lantfågel på Österlen AB i Simrishamn, som ägs av Ingelsta Kalkon AB i Tomelilla. Nu har FoodMonitor tagit del av Arbetsmiljöverkets tjänsteanteckningar i ärendet. De talar om omfattande problem med driftstörningar på anläggningen i Simrishamn den dagen.
Läs mer...
Göteborgs Stad: Skalbaggar och råttspillning – ”Otroligt många brister” på Hung Fat Trading Asien Livs AB
Förra året dömde förvaltningsrätten ut viten mot grossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB i Hisings Backa på totalt 270 000 kronor. Det meddelar Göteborgs Stad. I år har kommunen lagt viten på över en miljon kronor. Råttspillning, gnagmärken, och skalbaggar, har påträffats. Dessutom finns brister när det gäller spårbarheten.
Läs mer...
Allvarlig olycka på Nya Lantfågel på Österlen
En anställd på slakteriet Nya Lantfågel på Österlen Aktiebolag i Simrishamn fick nyligen ström genom kroppen och råkade sticka sig själv i armvecket med en kniv. En artär skars av och det blödde kraftigt. Den anställde fördes till sjukhus. Händelsen inträffade enligt uppgift samtidigt som bolagets system för att bedöva fåglar innan slakt havererade.
Läs mer...
Skyhög halt jod i torkade japanska alger på Kung Markatta
Genom att äta 3 deciliter av soppa som tillagats enligt anvisning på förpackningen till produkten ”Japanese Kombu” så får en konsument i sig 2 400 mikrogram jod. Det är fyra gånger det av EU angivna högsta tolerabla dagliga intaget för människa. Det larmade det schweiziska livsmedelsverket om i dagarna. Nu stoppas produkten, som under varumärket Clearspring i Sverige har sålts av livsmedelsföretaget Kung Markatta i Örebro.
Läs mer...
Livsmedelsinspektörer: Melanocarpa sålde piller med för hög halt vitamin D
Företaget Melanocarpa i Tyresö, som är registrerat hos Bolagsverket som ST Teknik AB, har sålt kosttillskottpillret Vi D3 Herbafit som enligt uppgift innehåller alldeles för mycket vitamin D per tablett. Försäljningen har bland annat skett på sajten melanocarpa.se. Konsumenter riskerar att skadas. Nu stoppas försäljningen.
Läs mer...
Salmonella i Dafgårds blandfärs – fläsk från Tyskland och nötkött från Irland
Färdigmattillverkaren Dafgårds i Källby har levererat blandfärs till ett storkök på Akzo Nobel, tre lunchrestauranger, och en pizzeria. Köttet kommer från Tyskland och Irland. Nu har blandfärsen visat sig innehålla salmonella. Dafgård hade enligt uppgift inte kontrollerat förekomsten innan leverans till kunderna. Ett europeiskt livsmedelslarm förbereds.
Läs mer...
Skövde slakteri i särklass – överlägset flest anmälda arbetsskador bland Livsmedelsverkets personal
Att allt inte står rätt till på slakteriet Skövde slakteri i Skövde har varit klart under en längre tid. Nu har FoodMonitor tagit fram statistik på hur illa det är för den personal från Livsmedelsverket som är stationerade på animalieproducerande anläggningar. Utgångspunkten är de anmälningar som kommit in till Försäkringskassan. De talar sitt tydliga språk. Skövde slakteri är i en klass för sig.
Läs mer...
Livsmedelsverkets rättsosäkra maskeringar
KOMMENTAREN: Tanken med att myndigheterna sekretessgranskar och maskerar offentliga handlingar är att vissa uppgifter inte ska komma ut. Livsmedelsverkets jurister maskerar förvisso handlingar innan de lämnas ut. Men ofta inte tillräckligt väl.
Läs mer...
Hög halt akrylamid i hajformad tallrik från Kina – säljs på Skansen-Akvariet
En hajformad melamintallrik från Kina, som säljs av bland andra Skansen-Akvariet i Stockholm, ger ifrån sig höga halter akrylamid. Tallrikarna är avsedda för barn och kan enligt Livsmedelsverket ”innebära risk för människors hälsa”.
Läs mer...
Kronfågel: Färre olycksfall och 310 procent fler rapporterade risker och tillbud
Läs mer...
Konsument: Burk med majs på Hemköp innehöll insekter
En konsument har larmat Stockholms stad om att en burk med majs av märket Eldorado, som köpts i en Hemköps-butik i Vällingby centrum, innehöll insekter. Majsen har sitt ursprung i Thailand. Det framgår av en anmälan som FoodMonitor tagit del av.
Läs mer...
Kniv- och gevärsbeväpnade rånare på Coop Extra i Upplands Väsby
I dagarna rånades Coop Extra i Upplands Väsby. Personal misshandlades och bakbands.
Läs mer...
Halkolycka på Kronfågel
Nyligen inträffade en halkolycka på kycklingslakteriet Kronfågel Valla. Ambulans och polis tillkallades.
Läs mer...
Högsta förvaltningsdomstolen avslår AAK Dalbys överklagan
Läs mer...
”Trycker du på larmet så jag fan dödar dig”
Den 14 maj blev butiken 7-eleven på Vasagatan i Göteborg rånad. Det har även förekommit dödshot. Butiken drivs av företaget Fars Retail AB i Göteborg. Nu begär facket att ensamarbete inte får utföras i butiken på kvällar och nätter. Men bolaget tycker annorlunda.
Läs mer...
Kapitalförstöring och åsidosättande av sekretesslagen på Arbetsmiljöverket
I höstas kom Arbetsmiljöverket på att i de fall en anmälare som använt deras system på webbplatsen anmalarbetsskada.se, och inte angivit om man vill vara anonym eller representerar en arbetsgivare, så måste en handläggare på myndigheten kontakta anmälaren. Enligt en källa på myndigheten orsakar detta ett mycket omfattande resursslöseri. Uppskattningsvis omfattas 3 500 ärenden per år. Men inte nog med det. Myndigheten verkar, enligt källan, tidigare inte följt sekretesslagen. Och trots protester från de anställda har inte ledningen för myndigheten rättat till felet.
Läs mer...
Konsumentverket kritiserar Matsmart – otillbörlig och vilseledande marknadsföring
Efter det att flera konsumenter anmält sajten matsmart.se, som drivs av Matsmart i Scandinavia AB i Stockholm, så kritiserar nu Konsumentverket bolaget. Det är annonser för produkten Uncle Ben´s Sweet & Sour, som förekommit på Expressen och GT, som fångat myndighetens intresse.
Läs mer...
Chark-SM stoppar inflationen i guldmedaljer
Läs mer...
Konsumentverket: ”Knepigt att gå på marknadsföringen” av alkoglass
Folkhälsomyndigheten har tidigare gjort bedömningen att alkoglass, som marknadsförs och säljs av bland andra matkassebolaget MatHem under märket N1CE COCKTAIL, ska bedömas som ett alkoholhaltigt preparat och inte som en alkoholdryck. Det gör att Konsumentverket nu anser att deras händer är bakbundna när en alkoholinspektör på Strängnäs kommun i dagarna anmält marknadsföringen.
Läs mer...
ICA-butik nekas ”Sealife Oysterbar”
Matbutiken ICA stop i Täby, som drivs av företaget Bessmanet Livs AB, ville ha en ”Sealife Oysterbar” för rening och filtrering av färska ostron så att de går att sälja i butik. Men Livsmedelsverket ger i dagarna bolaget nobben eftersom rening inte får ske i en detaljhandel.
Läs mer...
LV Hälsokost AB: Journalister är ”råttor” – ”Citerar du mig så kommer det att finnas konsekvenser”
Han ringer idag på förmiddagen från ett dolt nummer och säger att han heter Georgi och att han representerar det omskrivna bolaget LV Hälsokost AB. Han är trött på Konsumentverkets och journalisternas alla lögner. Journalister betecknar han som ”råttor” som ”sabbat” för bolaget. Han berättar också att verksamheten är till salu. Idag publicerar FoodMonitor valda bitar ur det samtalet.
Läs mer...
Kammarrätten kritiserar Livsmedelsverket – risk för rättsförluster
Läs mer...
Anställda på städfirmor utsätts för oacceptabla risker på livsmedelsföretag
Som FoodMonitor berättat om tidigare så förlorade en anställd på en städfirma två fingrar på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde. Enligt den inspektör som utreder olyckan är händelsen symtomatisk för ett allvarligt problem inom livsmedelsindustrin.
Läs mer...
Nutrilo: Vi har aldrig hört talas om LV Hälsokost AB
Som FoodMonitor berättat om tidigare så varnar Konsumentverket för skandalbolaget LV Hälsokost AB i Malmö. På bolagets webbsida står att man använder ”råvaror från Nutrilo GmbH” i Tyskland. Men Nutrilo, som är en känd tillverkare av kosttillskott, meddelar via en talesperson att man inte hört talas om LV Hälsokost AB tidigare. Det är först när FoodMonitor börjar ställa frågor som man får vetskapen om att LV Hälsokost AB använder dem som referens. Malmö stad meddelar att man inlett en utredning av bolaget.
Läs mer...
Konsumenter: Norsk Fisk vilseleder med “fjordörret”
Det har kommit in anmälningar till Konsumentverket som gäller norsk ”fjordörret”. Enligt anmälarna försöker sajten norskfisk.se att marknadsföra varumärket som en ny art när det i själva verket är frågan om odlad lax.
Läs mer...
Livsmedelsverket beslutar att Gymgrossisten ska destruera mjölk
Läs mer...
Kemikalie som säljs av bland andra Gymgrossisten kan vara otillåten
Gymgrossisten och många andra kosttillskottbolag säljer produkter som helt eller delvis innehåller kemikalien agmatine sulfat. Men enligt Livsmedelsverket är detta inte tillåtet.
Läs mer...
Larm: Campylobacter i färsk kyckling från Polen
Det danska livsmedelsverket larmar om att campylobacten jejuni, som kan orsaka bland annat magsjuka hos människa, upptäckts i färska kycklinglår som kommer från Polen. Enligt myndigheten utgör kycklingen en allvarlig risk för människors hälsa.
Läs mer...
Skyddsstopp på restaurangskolan Astar AB i Göteborg – En lärare och en elev skadade av elström
Läs mer...
Huvudskyddsombud kritiserar Livsmedelsverket för oreglerad jourverksamhet
Livsmedelsverket förväntar sig att deras bemanningsansvariga i fältorganisationen ska vara nåbara när som helst. Även på helger. Detta trots att detta inte, enligt uppgift, är reglerat i kollektivavtalet och orsakar problem. Det har nyligen fått ett huvudskyddsombud att rikta kritik mot myndigheten och kräva svar.
Läs mer...

Fler artiklar...