Saluförbud mot energidryck
Flaskor med energidrycken Krating Daeng från Thailand som säljs i Sverige har en ofullständig ingrediensförteckning. Det får Söderåsens Miljöförbund att nu lägga ett saluförbud. Man larmar även alla berörda kommuner. Produkten har nämligen distribuerats av importören East Asian Food AB i Bjuv till 24 butiker runt om i landet.
Läs mer...
Flera nya viten mot Hälsingestintan Mobilslakteri
Läs mer...
Slakthusfrysen rasar mot Livsmedelsverket för avlistning
Enligt Slakthusfrysen AB i Johanneshov så har Livsmedelsverket utan förvarning avlistat dem från export av kött till Taiwan. Det gjorde i februari att man tvingades omdirigera ...
Läs mer...
Stockholms stad vill stoppa AAK Dalby AB:s ”uppenbara livsmedelsbedrägeri” med Olivola
Fettbolaget AAK Dalby AB i Dalby har sedan 2009 via grossister som Axfood sålt nästan 1.5 miljoner liter av en produkt som heter Olivola som ska påminna om olivolja, men som innehåller klorofyll som grönt färgämne, rapsolja, och en mindre mängd olivolja. Livsmedelskontrollen på Stockholms stad har stött på produkten i flera olika restauranger som trott att man använt äkta olivolja i maträtter till konsumenter. Myndigheten tycker att bolaget bör åtalsanmälas.
Läs mer...
Djurskyddet Sverige kommenterar skandalen på Siljans Chark och Qibbla Halal:s tidigare hedersomnämnande
För fyra år sedan gav organisationen Djurskyddet Sverige företaget Qibbla Halal i Järfälla ett hedersomnämnande. Detta för att företaget enligt organisationen visat att religiösa traditioner gick att förena med svensk djurskyddslagstiftning. Men efter FoodMonitors avslöjande nyligen om skräckslakten på slakteriet Siljans Chark i Ickholmen i Dalarna, som är legoslakt som utförs på uppdrag av Qibbla Halal, så är tongångarna annorlunda.
Läs mer...
Importör förbjuds att släppa ut hönsägg på marknaden – vägrar ange kunder
Stockholms stad har nyligen beslutat att förbjuda företaget Aaraf Import & Export AB i Årsta från att släppa ut på marknaden hönsägg som är producerade utanför Sverige, Finland, Danmark, och Norge. Anledningen är att kunder till Aaraf sålt ägg till konsumenter utan ...
Läs mer...
Tysk leverantör till Systembolaget tvingas ändra namn på ”irländsk” likör
Läs mer...
Hög halt aflatoxin i pistaschglass från Italien
Pistaschglass av märket Sucrea har visat sig innehålla en hög halt av mögelgiftet aflatoxin. Sändningar ska ha gått till livsmedelsföretaget Femtorp AB i Malmö.
Läs mer...
Livsmedelsverket om halalslakt och avvikelsen på Siljans Chark
Efter FoodMonitors avslöjande om slakten av obedövade lamm och får på slakteriet Siljans Chark i Ickholmen i Dalarna så kommenterar nu biträdande områdeschef Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel på Livsmedelsverket avvikelsen. Hon förklarar också hur den svenska halalslakten går till.
Läs mer...
Qibbla Halal sparkar imam
FoodMonitor har tidigare berättat om en imam som enligt uppgift slaktat obedövade djur på slakteriet Siljans Chark i Ickholmen. Man legoslaktade åt grossisten Qibbla Halal i Järfälla. Nu meddelar Qibbla Halal att man sparkat imamen.
Läs mer...
OV: Fullgångna, förruttnade, och missbildade, kultingar på Lövsta Kött
En officiell veterinär, OV, på Livsmedelsverket upptäckte tidigare denna vecka en högdräktig sugga vid köttbesiktningen på slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala. 19 kultingar föll ut. Tre av dem var förruttnade och en var missbildad. Det är andra gången på kort tid den ansvarige grisbonden skickat ett högdräktigt djur till slakt. VARNING FÖR STARKA BILDER!
Läs mer...
Trots återkallelse – Gymgrossisten säljer Berserker
Trots att kosttillskotttillverkaren Iron Maxx Nutrition GmbH i Tyskland återkallade produkten Berserker från den europeiska marknaden i slutet av juni fortsätter Gymgrossisten i Sverige att sälja den. Produkten innehåller ...
Läs mer...
Över 100 grisar låg i sin egen avföring och en stor vattenpöl på Dalsjöfors slakteri
Det fanns inget strömedel i boxar på slakteriet Dalsjöfors Kött AB i Dalsjöfors. Det gjorde att övernattande grisar låg i sin egen avföring. Dessutom fanns där en stor vattenpöl. Och inte nog med det. Otillåtna boxar användes.
Läs mer...
Siljans Chark kommenterar skräckslakten av får och lamm – djur har halalslaktats levande
Som FoodMonitor berättat om tidigare så försökte en imam stationerad på slakteriet Siljans Chark AB i Ickholmen i Dalarna, enligt uppgift från en veterinär på Livsmedelsverket, dölja att får och lamm slaktades levande. Nu kommenterar bolagets slakterichef det inträffade.
Läs mer...
Veterinär: Imam dolde att djur levde vid slakt
Livsmedelsverket har i dagarna tvingats avvisa den imam som skött avblodningen på slakteriet Siljans Chark AB i Ickholmen från slakthallen. Anledningen är att han enligt uppgift försökt att dölja att djur som avblodats var vid liv. En veterinär på Livsmedelsverket upptäckte att en del av djuren bräkte, blinkade, och viftade med öronen, efter avblodningen.
Läs mer...
Oatly får nytt tillstånd att använda icke-ekologisk ingrediens i ekologisk matgrädde
Läs mer...
Har MAX och Expressens Mitt kök ett hemligt samarbete?
Tidningen AB Kvällstidningen Expressens sajt mittkok.expressen.se har den senaste tiden publicerat ett antal artiklar om hamburgerkedjan MAX Hamburgerrestauranger AB. Nu tycker Konsumentverket, efter att ha gjort en utredning, att dessa artiklar verkar utgöra ett dolt annonssamarbete. Det gör enligt myndigheten att tryckfriheten är satt ur spel. Max slår ifrån sig.
Läs mer...
Jurist: Livsmedelsföretag måste kostnadsfritt hjälpa Livsmedelsverket
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Skånska Vilt AB i Vinslöv tagit Livsmedelsverket till Kronofogden. Detta eftersom man ansåg att man kunde ta betalt då Livsmedelsverket ville ha hjälp att spåra ursprunget till kött som sålts i en ICA-butik. Och enligt vad FoodMonitor erfar så tycker många andra företag likadant. Nu reder Gustaf Hammarlöf, jurist på Livsmedelsverket, ut begreppen.
Läs mer...
Livsmedelsverket lägger 100 000 kronor i vite mot Skaraborgs Chark och Fågel AB
Från vilka länder kommer egentligen de livsmedel som företaget Skaraborgs Chark och Fågel AB i Skara säljer på den svenska marknaden? Enligt Livsmedelsverket efterlever bolaget inte kraven på spårbarhet och livsmedelsinformation. I dagarna har myndigheten därför lagt ett föreläggande vid 100 000 kronor i vite.
Läs mer...
KEMI åtalsanmäler Hung Fat Trading Asien Livs AB
Läs mer...
Omfattande problem med mögelgift i livsmedel från Turkiet
De senaste sex månaderna har EU-kommissionen notifierat Turkiet inte mindre än 50 gånger om mögelgiftet aflatoxin. Landets oförmåga att hantera livsmedel på ett säkert sätt utsätter konsumenter för stora risker. I dagarna stoppade tullen en kontaminerad sändning på flera ton som ankommit till Frihamnen i Stockholm och som var avsedd för importören Aktiebolaget Bodén & Lindeberg i Täby.
Läs mer...
Mögelgift i Wasa-produkter
Mögelgiftet Ochratoxin A har upptäckts i halter upp till fyra gånger gällande EU-gränsvärde i produkter från knäckebrödstillverkaren Wasa. Bland andra butikskedjan Konsum Värmland, butiken Axfood Närlivs i Örebro, och grossisten Svensk Cater AB i Östersund, har enligt uppgift hanterat en eller flera av produkterna.
Läs mer...
Skånska Vilt AB tar Livsmedelsverket till Kronofogden
Får Livsmedelsverket kräva vad som helst av ett slakteri utan att betala för sig? Det undrar slakteriet Skånska Vilt AB i Vinslöv som tidigare i år skickade myndigheten en faktura på utfört arbete i samband med en spårbarhetsundersökning av kött i en ICA-butik i Norrtälje. Livsmedelsverket bestred enligt uppgift inte fakturan i tid men vägrar nu att betala. Ärendet har hamnat hos Kronofogden.
Läs mer...
Arbetsmiljöverket: Så inträffade olyckan på Nya Lantfågel på Österlen
Som FoodMonitor berättat om tidigare så skedde det nyligen en allvarlig olycka på Nya Lantfågel på Österlen AB i Simrishamn, som ägs av Ingelsta Kalkon AB i Tomelilla. Nu har FoodMonitor tagit del av Arbetsmiljöverkets tjänsteanteckningar i ärendet. De talar om omfattande problem med driftstörningar på anläggningen i Simrishamn den dagen.
Läs mer...
Göteborgs Stad: Skalbaggar och råttspillning – ”Otroligt många brister” på Hung Fat Trading Asien Livs AB
Förra året dömde förvaltningsrätten ut viten mot grossisten Hung Fat Trading Asien Livs AB i Hisings Backa på totalt 270 000 kronor. Det meddelar Göteborgs Stad. I år har kommunen lagt viten på över en miljon kronor. Råttspillning, gnagmärken, och skalbaggar, har påträffats. Dessutom finns brister när det gäller spårbarheten.
Läs mer...
Allvarlig olycka på Nya Lantfågel på Österlen
En anställd på slakteriet Nya Lantfågel på Österlen Aktiebolag i Simrishamn fick nyligen ström genom kroppen och råkade sticka sig själv i armvecket med en kniv. En artär skars av och det blödde kraftigt. Den anställde fördes till sjukhus. Händelsen inträffade enligt uppgift samtidigt som bolagets system för att bedöva fåglar innan slakt havererade.
Läs mer...
Skyhög halt jod i torkade japanska alger på Kung Markatta
Genom att äta 3 deciliter av soppa som tillagats enligt anvisning på förpackningen till produkten ”Japanese Kombu” så får en konsument i sig 2 400 mikrogram jod. Det är fyra gånger det av EU angivna högsta tolerabla dagliga intaget för människa. Det larmade det schweiziska livsmedelsverket om i dagarna. Nu stoppas produkten, som under varumärket Clearspring i Sverige har sålts av livsmedelsföretaget Kung Markatta i Örebro.
Läs mer...
Livsmedelsinspektörer: Melanocarpa sålde piller med för hög halt vitamin D
Företaget Melanocarpa i Tyresö, som är registrerat hos Bolagsverket som ST Teknik AB, har sålt kosttillskottpillret Vi D3 Herbafit som enligt uppgift innehåller alldeles för mycket vitamin D per tablett. Försäljningen har bland annat skett på sajten melanocarpa.se. Konsumenter riskerar att skadas. Nu stoppas försäljningen.
Läs mer...
Salmonella i Dafgårds blandfärs – fläsk från Tyskland och nötkött från Irland
Färdigmattillverkaren Dafgårds i Källby har levererat blandfärs till ett storkök på Akzo Nobel, tre lunchrestauranger, och en pizzeria. Köttet kommer från Tyskland och Irland. Nu har blandfärsen visat sig innehålla salmonella. Dafgård hade enligt uppgift inte kontrollerat förekomsten innan leverans till kunderna. Ett europeiskt livsmedelslarm förbereds.
Läs mer...
Skövde slakteri i särklass – överlägset flest anmälda arbetsskador bland Livsmedelsverkets personal
Att allt inte står rätt till på slakteriet Skövde slakteri i Skövde har varit klart under en längre tid. Nu har FoodMonitor tagit fram statistik på hur illa det är för den personal från Livsmedelsverket som är stationerade på animalieproducerande anläggningar. Utgångspunkten är de anmälningar som kommit in till Försäkringskassan. De talar sitt tydliga språk. Skövde slakteri är i en klass för sig.
Läs mer...

Fler artiklar...