Insekter i Thailändskt ris i Sollentuna
Läs mer...
Kolmonoxid i Indonesisk tonfisk i Stockholm
Läs mer...
Magnus Lagergren rasar mot Livsmedelsverkets svartmålning
Magnus Lagergren, som är vd i kycklingslakteriet Kronfågel AB i Stockholm, anser att Livsmedelsverket vilseleder allmänheten när det gäller Campylobacter i bolagets kyckling. Detta sker enligt honom på en webbsida på myndighetens sajt som redovisar resultat från bakteriella analyser. Bolaget begär att ”Livsmedelsverket omedelbart korrigerar informationen”. Man säger även att man förbehåller sig rätten att ”vidta rättsliga åtgärder med anledning av Livsmedelsverkets agerande”.
Läs mer...
Handlaren på torget – Karlstad förbättrar rutiner – Västerås ber om ursäkt
Som FoodMonitor har berättat om tidigare så har en handlare från Västerås kunnat sälja stora mängder livsmedel på Stora Torget i Karlstad utan att ha varit registrerad som livsmedelsverksamhet. Nu förbättrar Karlstads kommun sina rutiner. Och Västerås kommun ber handlaren om ursäkt.
Läs mer...
Torghandlare bryter systematiskt mot Karlstads ordningsföreskrifter – kommunen överväger polisanmälan
En torghandlare från Västerås har den senaste tiden, i strid mot gällande lagstiftning, sålt stora mängder livsmedel på Stora Torget i Karlstad utan att verksamheten varit registrerad. Dessutom struntar bolaget medvetet i ordningsföreskrifterna i Karlstad. Man breder ut sig mer än man betalat för och säljer på söndagar och efter de tider som gäller på vardagar och lördagar. Kommunen har försökt prata handlaren till rätta. Men inget hjälper. Nu överväger man att göra en polisanmälan. Bolaget medger överträdelser men har förklaringar till dessa.
Läs mer...
Konsument: Glaslucka i Smeg:s ugn sprängdes vid 500 grader Celsius – bitar över hela köket – barn i närheten
En Konsument har i dagarna anmält till Konsumentverket att glaset i luckan till hennes ugn, en SF170X multifunktionsugn från företaget Smeg Sverige AB i Malmö, sprängts sönder. Det hände när ugnen rengjordes, genom en inbyggd funktion, med pyrolys vid 500 grader Celsius. Bolaget skyller allt på konsumenten – enligt uppgift utan att ens ha undersökt den havererade produkten.
Läs mer...
Köttbolag: ”Det är inte konstigt att småföretag knäar för alla kostnader”
Ett köttföretag har ...
Läs mer...
Mejeri och vinbolag: Livsmedelsverket tar betalt för kontroller de inte utför
Enligt ett litet vinbolag i Skåne ringde Livsmedelsverket förra året och bokade in ett kontrollbesök. Men trots att Livsmedelsverket aldrig dök upp vill myndigheten ha betalt. Inte heller ett mejeri i Skåne fick besök. Det bolaget betalade i förskott och vill nu ha pengarna tillbaka. På Livsmedelsverket medger man att det finns kontrollskulder till ”många” verksamheter men att lagen säger att kontrolltiden får fördelas över tre år.
Läs mer...
Företagsväxter i Knivsta kräver 90 000 kronor i skadestånd av Livsmedelsverket
I december förra året påförde Livsmedelsverket bolaget Företagsväxter i Knivsta AB i Knivsta en sanktionsavgift på 50 000 kronor. Detta eftersom myndigheten ansåg att bolaget försummat att anmäla sin hantering av ekologiska varor till ett kontrollorgan. Men Företagsväxter vann i förvaltningsrätten eftersom man redan ...
Läs mer...
Intellecta ska stärka Livsmedelsverkets arbetsgivarvarumärke för offentlig kontroll
Livsmedelsverket har denna månad slutit avtal med konsultbolaget Intellecta Corporate AB i Stockholm om att ...
Läs mer...
Orkla Foods anmäler Naturens Skafferi:s märkning av soppa till Livsmedelsverket
Läs mer...
Slaktare på köttbolag hade inget kompetensbevis
Läs mer...
Dafgårds åtalsanmält – förundersökning inledd
Läs mer...
Degrester och mögel på Barilla i Filipstad
Läs mer...
Självdöda kycklingar sorterades inte bort på Kronfågel
Läs mer...
Systembolagets personal kritiserar Securitas och Hemköp
Det har inte funnits tillräckligt med ordningsvakter på plats i Systembolagets butik på Gullmarsplan i Stockholm. Detta trots många incidenter det senaste halvåret med hot och våld. Avtalet med säkerhetsbolaget Securitas verkar inte fungera. Och Hemköp ska ha roffat åt sig ordningsvakter utan att betala för sig. Det framgår av uppgifter som FoodMonitor tagit del av.
Läs mer...
Gränsvärde för oorganiskt arsenik överskridet i fullkornsriset Go EKO på Netto
Livsmedelsverket utförde nyligen ...
Läs mer...
Slakteriernas uppror får allvarliga konsekvenser för Livsmedelsverkets likviditet – behöver räntekontokredit på 100 miljoner kronor
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har flera stora slakterier i år bestridit kommande avgifter till Livsmedelsverket. Detta eftersom de inte anser att de ska subventionera mindre slakterier och andra orelaterade delar av myndighetens verksamhet. Det gör att Livsmedelsverket nu står inför faktumet att man i år riskerar att inte få in 77 procent, eller cirka 100 miljoner kronor, av intäkterna från livsmedelskontrollen. Livsmedelsverket behöver därför nu en räntekontokredit. Man har också bett regeringen om nya regler.
Läs mer...
Larm: Mögelgift i Änglamark råris från Pakistan
Tonvis med pakistanskt råris, i kartonger märkta Änglamark 1 kilo, som levererats till butikskedjan Coop: s verksamheter i Sverige och Norge innehåller det starka mögelgiftet aflatoxin B1 i en halt fyra gånger över gällande gränsvärde inom EU. Det upptäcktes ...
Läs mer...
Livsmedelsverket: Nedfrysningsdatum saknades på fryst kött på Lövsta kött
Livsmedelsverket har vid två kontroller den senaste tiden upptäckt att nedfrysningsdatum saknats på nedfryst kött på slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala. Nu hotar vite.
Läs mer...
Försäljningen av chokladkaka med ingrediensen Gubinge förbjuds
Företaget Quality Brands Sweden AB i Norrtälje har ...
Läs mer...
Salmonella i fryst brasiliansk kyckling till Hung Fat Trading Asien Livs
Det tjeckiska livsmedelsverket skickade i början på april ut ett europeiskt livsmedelslarm om att salmonella upptäckts i kyckling från Brasilien. Det visade sig också att skandalföretaget Hung Fat Trading Asien Livs i Hisings Backa fått en sändning på enligt uppgift drygt 5 ton som sedan sålts till ett 50-tal kunder runt om i landet. Men enligt bolaget är allt uppätet av konsumenter och inget kan återkallas. Det beskedet har livsmedelskontrollen på Göteborgs Stad nöjt sig med.
Läs mer...
Livsmedelsverket: Föreläggande med 70 000 kronor i vite mot Ello Lammhult
Livsmedelsverket har vid två tillfällen den senaste tiden upptäckt ...
Läs mer...
Livsmedelsverket och KEMI motsäger varandra om kollidalt silver
Kolliodalt silver är populärt hos bedragare som ofta försöker sälja det som ett mirakelmedel. Medlet får inte användas i kosttillskott på den svenska marknaden. Då försöker en del företag istället ...
Läs mer...
Anmälan: Fyraårig dotter hittade kapsel med ADHD-läkemedel i frukostmaten
En mamma har nyligen anmält till Livsmedelsverket att hennes fyraåriga dotter hittat en kapsel med ADHD-läkemedlet Ritalin i samband med att det serverades frukost med Kellogg´s Frost-flingor med O´boy och mjölk. Kellogg´s meddelar att man har svårt att utreda ärendet på grund av att kvitto såväl som förpackningen saknas.
Läs mer...
TakuTaku öppnar Sveriges första veganska fast food-kedja
Imorgon öppnar det nystartade företaget TakuTaku AB i Nykvarn en vegansk fast food-restaurang i Paradiset Matmarknad i Sickla. Fler etableringar är på väg. Det är kocken Sebastian Schauermann som står bakom satsningen.
Läs mer...
Arbetare på Polarbröd klämde fingrar
En anställd på brödbolaget Polarbröd i Älvsbyn ...
Läs mer...
Konsument: Petflaska exploderade
En konsument i Åkersberga hade nyligen fyllt på en petflaska med vatten och kolsyrade genom att använda en maskin från SodaStream Nordics AB i Stockholm. Då inträffade något ovanligt.
Läs mer...
Livsmedelsverket: Smutsiga burar på Håkantorp Slakteri – smittorisk
Hönsslakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara rengör inte ...
Läs mer...
Livsmedelsverket: föreläggande med 50 000 kronor i vite mot Lagerberg i Norjeby
Enligt Livsmedelsverket brister kycklingslakteriet Lagerberg i Norjeby AB i Sölvesborg när det gäller ...
Läs mer...

Fler artiklar...