Kemikalia AB kastar in handduken i tvist med Livsmedelsverket
Ostlöpebolaget Kemikalia AB i Skurup vann förra året mot Livsmedelsverket i förvaltningsrätten i ett mål som handlade om import av löpmagar från tredje land. Men myndigheten överklagade. I dagarna meddelade Kammarrätten i Stockholm att domen upphävs och målet återvisas till förvaltningsrätten. Kemikalias vd Anders Olsson säger att man tappat lusten att kämpa mer mot Livsmedelsverket.
Läs mer...
Livsmedelsverket vill att vite ska dömas ut mot Gourmet Food AB
Läs mer...
Konsumentverket kritiserar oskäliga avtalsvillkor på Viktklubbpunktse Sverige AB
Företaget Viktklubbpunktse Sverige AB, som ingår i Schibsteds mediekoncern med bland annat tidningen Aftonbladet, använder sig av oskäliga avtalsvillkor. Det menar Konsumentverket.
Läs mer...
Dafgårds om ammoniakläckan: Handhavandefel orsaken – evakueringsfläktar skadade 9 personer
Läs mer...
Tiotal barn angrep Lidl-butik – knivbeväpnad hotade skära halsen av en anställd
Läs mer...
Grums: Kommunstyrelsens ordförande kommenterar Livsmedelsverket föreläggande – vill helst att staten tar över
Som FoodMonitor berättat tidigare så har Livsmedelsverket i dagarna förelagt Grums kommun att styra upp sin havererade livsmedelskontroll. I kommunen har Socialdemokraterna egen majoritet. Kommunstyrelsens ordförande Leif Haraldsson kommenterar nu haveriet – och han skulle inte ha något emot om staten övertog kontrollen med tvång.
Läs mer...
Livsmedelsverket har fått nog – förelägger Grums att rätta till brister
I oktober förra året berättade FoodMonitor om att livsmedelskontrollen i Grums hade havererat. Men trots vissa förbättringar är kontrollen fortfarande underbemannad och inte riskbaserad. Nu har Livsmedelsverket fått nog och ...
Läs mer...
Livsmedelsverket upphandlar konsult – 300 000 kronor sätts av för att rätta till tidigare gd:ars slarv
Läs mer...
Fransk myndighet: Farligt höga halter av benzo(a)pyrene och PAH i mörk choklad från Spanien
200 grams chokladbitar med 70 procentigt innehåll av kakao från Spanien har visat sig innehålla höga halter benzo(a)pyrene och polyaromatiska kolväten, PAH. Tillverkaren är det spanska företaget Barry Callebaut Manufacturing. Detta enligt ett larm i dagarna från Frankrike.
Läs mer...
Larm: PAA i spagettislev från Kina
Det tjeckiska livsmedelsverket larmar om att en spagettislev tillverkad i Kina märkt ”Duo Tool” från företaget Bergner i Tyskland avger primära aromatiska aminer, PAA, i halter som utsätter konsumenter för risker. Nu stoppas produkten. Företagen Pro West System AB i Västerås och Scandinavian Agencies AB i Borås berörs.
Läs mer...
Förvaltningsrätten ger Skövde Slakteri AB nobben – avvisar talan mot Livsmedelsverket
Läs mer...
Slappare bedömning av regler för ekologisk öl i Sverige
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Livsmedelsverket sedan förra året fått in allt fler ansökningar från svenska bryggerier, stora som små, om att få använda konventionell humle i ekologisk öl. Bryggerierna, däribland Carlsberg, klagar på att det inte går att få tag på rätt ekologisk humle på marknaden. Det förvånar det danska livsmedelsverket ...
Läs mer...
Gränskontrollen på Arlanda omhändertar fiskoljekapslar från SAS dotterbolag
Läs mer...
Brännskada på ENK Brasseri i Falköping
Läs mer...
Teflongrillgaller stoppas – kan orsaka skador i mun, hals, och magsäck
Produkten ”Mustang, Barbeque Mat”, ett teflongrillgaller från det finska företaget Tammer-Tukku Oy i Tammerfors, kan avge små plastfibrer som enligt uppgift kan orsaka skador i mun, hals, och magsäck. Nu stoppas produkten i butiker i Finland och Sverige.
Läs mer...
Veterinär: Ko utsattes för kraftigt onödigt lidande på Norrbottensgårdens Slakteri AB
Läs mer...
Spår av det akut toxiska ämnet chlorpyriphos i italienska morötter till ICA
Läs mer...
Allvarliga fel i Livsmedelsverkets redovisning av kostnader – skattebetalarna subventionerar livsmedelsföretagen
Det finns allvarliga fel i Livsmedelsverkets årsredovisning. En konsekvens är att skattebetalarna i onödan subventionerar myndighetens kontroll av livsmedelsföretag. Bristerna upptäcktes nyligen av Riksrevisionen. Totalt handlar det om en kalkyldifferens på hela 52 miljoner kronor.
Läs mer...
Stockholms stad kritiska till Kronfågels ”kycklingbacon”
Livsmedelskontrollen i Stockholm stad upptäckte nyligen att livsmedelsföretaget Kronfågel AB i Stockholm marknadsför en produkt som är märkt ”kycklingbacon”. Nu vill man agera mot bolaget innan ”de drar med sig hela branschen”. ”Kycklingbacon” finns för närvarande att köpa bland annat på webbplatserna mathem.se och mat.se.
Läs mer...
MK Globen Kött AB: Språkförbistring orsakade sanktionsavgift från Arbetsmiljöverket
Läs mer...
Forskning: En del kor är miljövänligare än andra
Läs mer...
Facket: Franchisetagare i YoBerry övergav anställda och slutade betala löner – begärs i konkurs
Personalen i YoBerry-franchisetagaren Fy Yoghurt AB i Charlottenberg lämnades tidigare i år vind för våg i Charlottenberg Shoppingscenter. Personalen fick inget besked om varför och inga fler löneutbetalningar. Det berättar ledningen i företaget Thon Property som driver shoppingcentret. Fackföreningen Unionen har å en medlems vägnar begärt Fy Yoghurt AB i konkurs i Värmlands tingsrätt.
Läs mer...
Nyköping kritiserar ICA:s onlinehandel
Läs mer...
OV: Tjur har plågats av invuxet horn hos mjölkbonde i Kalmar län
En officiell veterinär, OV, på slakteriet KLS Ugglarps AB upptäckte nyligen en tjur med avsågat horn som levererats av en mjölkbonde i Kalmar län. Det såg initialt ut som hornet tidigare skrapat i huvudet på djuret. Men när OV gjorde en obduktion upptäcktes en skada som gick hela 4 centimeter in i huvudet. Länsstyrelsen i Kalmar, som tagit över ärendet, överväger åtalsanmälan. Mjölkbonden slår ifrån sig.
Läs mer...
Importen från Turkiet tar fart – och medför allvarliga hälsorisker
KOMMENTAREN: Importen av livsmedel från Turkiet ökar kraftigt. Men det är inte okomplicerat för svenska företag som gör affärer med landet. Förutom en regim som utpressar EU när det gäller flyktingar och angriper journalister, så upptäcks nu allt fler oegentligheter när det gäller matsäkerheten.
Läs mer...
Två viten mot Swedish Wild Meat i Hammerdal AB
Läs mer...
Hög halt odeklarerad sulfit i torkade aprikoser från Turkiet – allvarlig risk för sulfitkänsliga astmatiker
Läs mer...
Fosterskadande bekämpningsmedel i chilenska nektariner
Ett parti med nektariner hos grossisten Ewerman i Helsingborg innehåller det akut toxiska fosterskadande bekämpningsmedlet tebuconazole i en halt som överstiger gränsvärdet inom EU. Gravida kvinnor riskerar, enligt en toxikolog på Livsmedelsverket, skador om de intar mer än cirka 780 gram per dag. Men resultaten kommer för sent. 1.5 ton har enligt Ewerman redan gått ut i dagligvaruhandeln och konsumerats av intet ont anande konsumenter.
Läs mer...
Larm: Glasfragment i ICA:s frysta vitlöksbaguetter
Det tyska livsmedelsverket larmar om att glasfragment upptäckts i produkten ”ICA frysta vitlöksbaguetter”. Totalt omfattar larmet cirka 47.7 ton med bäst före datum 2017-01-13. Butikskedjan ICA säger sig inte fått någon information om detta trots att Livsmedelsverket nu handlägger ärendet.
Läs mer...

Fler artiklar...