För hög halt vitamin B i kosttillskott från Ungern
Läs mer...
Livsmedelsverket: Brister upptäckta på Närkes Slakteri i Gällersta
Läs mer...
Konsumentverket kritiserar Winefinder AB:s marknadsföring
Läs mer...
Karlstad Saluhall har öppnat
Under torsdagen öppnade Karlstad Saluhall i centrala Karlstad. Den har länge efterlängtats av Karlstadsborna och matföretagen i länet. Med från början är ett 50-tal livsmedelsföretag. Butikskedjan Konsum Värmland samordnar det hela enligt en ny modell.
Läs mer...
För mycket atrazin i thailändsk koriander till Asian Market AB
Läs mer...
Halalskandal: Otillåtet rött azo-färgämne använt i tonvis med halalkött – grossist i Kungälv drabbad – och Netto
Läs mer...
Otillåtet ”nytt livsmedel” i örtte från Libanon
Läs mer...
Arvika kommun och Mattilsynet jagar ett kosttillskottföretag som gått under jorden
Ett kosttillskottföretag i Arvika smugglar varor till Norge som sålts via en webbshop. Det påstår det norska livsmedelsverket, Mattilsynet, och Arvika kommun. Företaget har polisanmälts både i Sverige och i Norge. I dagarna har företaget omfattats av två europeiska livsmedelslarm, då man enligt uppgift ska ha hanterat produkter med otillåtna ingredienser. Men trots att adressuppgifter finns till en person i Arvika som är knuten till verksamheten så har polisen i Värmland hittills inte inlett någon förundersökning.
Läs mer...
Konsumenter: Oatly använder Google för att misstänkliggöra mjölk
Som FoodMonitor berättat om tidigare så förlorade havredrycksbolaget Oatly i Malmö mot branschorganisationen Svensk Mjölk, som den då hette, i marknadsdomstolen i slutet av förra året. Oatlys marknadsföring pekade bland annat ut mjölk som något onaturligt för människor att konsumera. Nu verkar bolaget, enligt anmälningar till Konsumentverket, ha hittat ett annat sätt att misstänkliggöra mjölk som livsmedel. Bolaget ser saken annorlunda.
Läs mer...
Inhibition av Livsmedelsverkets förelägganden och saluförbud – så funkar det
Har du fått ett föreläggande som förenats med ett vite mot ditt företag, eller kanske ett saluförbud, från Livsmedelsverket som gäller omedelbart även om det överklagas? Då kan du både överklaga beslutet och ansöka om omedelbar inhibition. Och den här typen av mål har förtur i förvaltningsrätten. Men det gäller att agera rätt och i tid. Rådmannen Eva Frånlund Althin på Förvaltningsrätten i Uppsala reder ut begreppen.
Läs mer...
Fårbonde på Gotland åtalsanmäls
Läs mer...
Livsmedelsverket: Märk det utländska halalköttet
Det pågår ett, ur synvinkeln svensk lagstiftning, omfattande djurplågeri i andra länder i Europa där djur halalslaktas utan bedövning. Köttet från den slakten flödar in över den svenska gränsen. Men svenska myndigheter är maktlösa när det gäller att stoppa köttet. Sverige har även upprepade gånger utan framgång försökt få till en märkning.
Läs mer...
Förvaltningsrätten ger XO Sweden Wines & Spirits rätt om inhibition av Livsmedelsverkets saluförbud
Läs mer...
Usel kontroll av de svenska slaktarnas kompetens – naivt system för utfärdande av kompetensbevis
LEDARSTICK Länsstyrelsens kontroll av kompetensbevis, som slaktare på slakterier sedan några år tillbaka måste ha, är bristfällig eller i det närmaste obefintlig. Det framgår av en undersökning som FoodMonitor gjort. I flera fall när kontroller ändå har gjorts har allvarliga avvikelser upptäckts.
Läs mer...
Hög halt antibiotika i fläskkött från Polen – ICA och Dagab drabbade
Den polska motsvarigheten till SLU larmar om att höga halter av läkemedlet doxycyklin påträffats i kött och njure från grisar i Polen. Totalt handlar det om 414 ton som distribuerats till 16 länder inom EU. Enligt Livsmedelsverket ska ICA Sverige och Dagab tagit emot mindre sändningar. Dessa sändningar ska nu ha säljstoppats.
Läs mer...
Stockholms stad: Brister upptäckta på EMV-leverantör till ICA
Livsmedelsföretaget Naoi Group AB i Vällingby tillverkar bland annat produkten ”ICA Japanska Dumplings med Köttfyllning” åt butikskedjan ICA. Livsmedelskontrollen på Stockholms stad, som har tillsynen över Naoi, meddelar nu att man hittat brister i produktionen. Bolaget slår ifrån sig.
Läs mer...
Konsumenter: Netto lurar med lockvaror i reklamblad – Konsumentverket sätter ner foten
Konsumenter har under en flera år anmält till Konsumentverket att butikskedjan Netto annonserar om lockvaror som inte finns att köpa i butikerna. Varorna ska enligt uppgift ha varit slutsålda tidigt under en kampanj eller inte levererats till butikerna över huvud taget.
Läs mer...
Nya fall med högdräktiga kor från Värmländska bönder
På två olika slakterier den andra augusti upptäckte officiella veterinärer vid köttbesiktningen högdräktiga djur som levererats av två olika djurbönder i Värmland. Nu utreds djurbönderna för misstänkta brott.
Läs mer...
Flera myndigheter: Dafgårds kan ha utsatts för eko-bedrägeri
Läs mer...
PRV: Hinder för Livsmedelsverkets ansökan om varumärkesskydd
Läs mer...
Arabisk torrmjölk stoppas
Den enskilda firman Finspångs Flytt & Städ i Finspång har enligt Livsmedelsverket och Tullverket försökt föra in till Sverige 5 100 förpackningar torrmjölk, motsvarande 1 566 kilo i nettovikt, med ursprung i Förenade Arabemiraten. Detta i en container som transporterats via Kanada. Bolaget är inte registrerat som livsmedelsverksamhet i Finspångs kommun.
Läs mer...
Saluförbud mot energidryck
Flaskor med energidrycken Krating Daeng från Thailand som säljs i Sverige har en ofullständig ingrediensförteckning. Det får Söderåsens Miljöförbund att nu lägga ett saluförbud. Man larmar även alla berörda kommuner. Produkten har nämligen distribuerats av importören East Asian Food AB i Bjuv till 24 butiker runt om i landet.
Läs mer...
Flera nya viten mot Hälsingestintan Mobilslakteri
Läs mer...
Slakthusfrysen rasar mot Livsmedelsverket för avlistning
Enligt Slakthusfrysen AB i Johanneshov så har Livsmedelsverket utan förvarning avlistat dem från export av kött till Taiwan. Det gjorde i februari att man tvingades omdirigera ...
Läs mer...
Stockholms stad vill stoppa AAK Dalby AB:s ”uppenbara livsmedelsbedrägeri” med Olivola
Fettbolaget AAK Dalby AB i Dalby har sedan 2009 via grossister som Axfood sålt nästan 1.5 miljoner liter av en produkt som heter Olivola som ska påminna om olivolja, men som innehåller klorofyll som grönt färgämne, rapsolja, och en mindre mängd olivolja. Livsmedelskontrollen på Stockholms stad har stött på produkten i flera olika restauranger som trott att man använt äkta olivolja i maträtter till konsumenter. Myndigheten tycker att bolaget bör åtalsanmälas.
Läs mer...
Djurskyddet Sverige kommenterar skandalen på Siljans Chark och Qibbla Halal:s tidigare hedersomnämnande
För fyra år sedan gav organisationen Djurskyddet Sverige företaget Qibbla Halal i Järfälla ett hedersomnämnande. Detta för att företaget enligt organisationen visat att religiösa traditioner gick att förena med svensk djurskyddslagstiftning. Men efter FoodMonitors avslöjande nyligen om skräckslakten på slakteriet Siljans Chark i Ickholmen i Dalarna, som är legoslakt som utförs på uppdrag av Qibbla Halal, så är tongångarna annorlunda.
Läs mer...
Importör förbjuds att släppa ut hönsägg på marknaden – vägrar ange kunder
Stockholms stad har nyligen beslutat att förbjuda företaget Aaraf Import & Export AB i Årsta från att släppa ut på marknaden hönsägg som är producerade utanför Sverige, Finland, Danmark, och Norge. Anledningen är att kunder till Aaraf sålt ägg till konsumenter utan ...
Läs mer...
Tysk leverantör till Systembolaget tvingas ändra namn på ”irländsk” likör
Läs mer...
Hög halt aflatoxin i pistaschglass från Italien
Pistaschglass av märket Sucrea har visat sig innehålla en hög halt av mögelgiftet aflatoxin. Sändningar ska ha gått till livsmedelsföretaget Femtorp AB i Malmö.
Läs mer...

Fler artiklar...