50-åring snusade General XR – fick ”groteskt förstorade läppar”
En distriktsläkare i Finspång har i dagarna anmält till Livsmedelsverket att en 50-årig patient, som aldrig tidigare haft allergiska besvär, har ”fått en uttalad allergisk svullnad i ansiktet, groteskt förstorade läppar, och svullnad upp mot ögonen”.
Läs mer...
Söderåsens miljöförbund stoppar livsmedel med otillåtna E-nummer
Läs mer...
Mystiska prickar i Kvibille Herrgård – Arla tappade kontrollen på bakterier
Läs mer...
1.4 ton fisksås till Thailaan Asian Market i Jordbro stoppas
Läs mer...
Nytt larm om mögliga hasselnötter från Caldic Sweden AB
Läs mer...
Påstått slarv med ETT truckförarbevis kan kosta Pågen 150 000 kronor
Läs mer...
Ännu ett föreläggande mot Skillinge Fisk-impex AB – analyserade inte histamin
Nu har det kommit ännu ett föreläggande mot fiskbolaget Skillinge Fisk-impex AB i Skillinge. Denna gång gäller det att bolaget, enligt Livsmedelsverket, inte provtagit och analyserat fisk avseende histamin enligt vad som föreskrivs i gällande EU-förordning. Bolaget ska inte ha rättat sig trots påpekande från myndigheten.
Läs mer...
Tallriksunderlägg från F & H Scandinavia stoppas
Läs mer...
Föreläggande mot Skillinge Fisk-impex för smutsig is till fisk
Läs mer...
Här är kommunerna och länsstyrelserna som brister i livsmedelstillsynen
FoodMonitor berättade tidigare att Livsmedelsverket inte vill ”hänga ut” de kommuner och länsstyrelser som har allvarliga brister i livsmedelstillsynen. Nu backar myndigheten och FoodMonitor kan publicera hela listan.
Läs mer...
Livsmedelsverket mörkar resultat
I en rapport som publicerades nyligen berättar Livsmedelsverket att det finns myndigheter som inte klarar livsmedelstillsynen. Men Livsmedelsverket vill inte tala om för svenskarna vilka kommuner och länsstyrelser som missköter sig. Istället lägger man locket på.
Läs mer...
Hagfors – flest föranmälda kontroller av alla svenska kommuner
Hagfors kommun i Värmland slår alla andra kommuner i Sverige genom att ha 96 procent föranmälda kontroller av livsmedelsverksamheter. Detta enligt statistik från Livsmedelsverket som i dagarna blivit offentlig.
Läs mer...
Fyra kommuner i Värmland brister i tillsynen av högriskanläggningar
Förra veckan presenterade Livsmedelsverket en sammanställning över kommunernas livsmedelskontroll. Drygt hälften ser inte till att kontrollera alla högriskanläggningar. I Värmland finns det allvarliga brister i Karlstad, Säffle, Grums, och Eda.
Läs mer...
Skövde slakteri ger Livsmedelsverket bakläxa – igen
Som FoodMonitor berättat om tidigare så fick Livsmedelsverket be Skövde slakteri i Skövde om ursäkt för slarv. Nu är det dags för myndigheten att åter böja sig.
Läs mer...
AAK Dalby:s Thousand Island dressing jäser
Läs mer...
Hässleholm anmäler Phillip Morris marknadsföring på Coop och Statoil
Läs mer...
Ewerman förbjuds att släppa ut 4.3 ton äpplen
Läs mer...
Bodums kaffepress gick plötsligt sönder – konsument skadades av kokhett kaffe
I dagarna skulle en konsument i Vingåker göra i ordning kaffe genom att använda köksutrustningsbolaget Bodums storsäljande kaffepress. Men när konsumenten började pressa som man ska rämnade plötsligt kannan och hon fick kokhett vatten på sig.
Läs mer...
Larm: listera i italiensk gorgonzola till svensk ostimportör
Japanska livsmedelsmyndigheter har larmat om att man upptäckt listeria i en sändning italiensk gorgonzola av märket Auricchio. EU-kommissionen har därför i dagarna skickat ut ett europeiskt livsmedelslarm. Enligt uppgift har ostgrossisten Nils Burman & Co. AB i Åkerberga importerat produkten till Sverige.
Läs mer...
Arbetsmiljöverket kräver åtgärder av Stora Enso Skoghall
Vätskekartongtillverkaren Stora Enso Skoghall, som tillverkar förpackningar till bland annat juice och mjölk, fick i mitten av maj ett internt Stora Enso-pris för sitt arbete efter en omfattande explosion i brukets sodapanna förra året. Men nu riktar Arbetsmiljöverket kritik mot bolagets hantering och kräver åtgärder senast den 17 augusti.
Läs mer...
Läkemedelsverket: ”vi gör inga brandkårsutryckningar”
En farmaceut har anmält att det pågår ett bedrägeri med högkostnadsskyddet på ett apotek som ingår i en av de större apotekskedjorna i Stockholmsområdet. Men i dagsläget gör Läkemedelsverket ingenting. Utredningen får vänta till efter semestrarna.
Läs mer...
Farmaceut larmar om pågående bedrägeri – apotek utsätter patienter för fara och lurar landstinget”
Ett apotek i Stockholmsområdet, som tillhör en större apotekskedja, utför ett systematiskt bedrägeri mot kunder och landstinget. Detta enligt en farmaceut på apoteket, som anmält det inträffade till Läkemedelsverket. Det handlar om läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet. Patienter riskerar att utsättas för fara.
Läs mer...
Landstinget: ”Det är våra medborgare som drabbas”
Trots att en farmaceut har anmält ett pågående bedrägeri med läkemedel till Läkemedelsverket har inte Stockholms läns landsting informerats. Landstinget är nu angeläget att ärendet utreds.
Läs mer...
Kommunalpolitiker skickade två högdräktiga kor till slakt
Läs mer...
Mögel i Rynkebys tranbärsjuice
Smärta i mun och matstrupe. Det berättar en konsument att denne kände efter att ha druckit juicetillverkaren Rynkeby Food:s tranbärsjuice. Även andra konsumenter har reagerat på juicen. Det danska livsmedelsverket har undersök åtta prover av juicen och konstaterar att den är angripen av mögel. Produkten har enligt uppgift distribuerats även i Sverige.
Läs mer...
Kolloidalt silver: Life anmäler konkurrent till Läkemedelsverket
Läs mer...
Konsumentverket kritiserar vitaminbutiken.se
Konsumentverket gjorde i februari en tillsyn av kosttillskottbolaget Kenkou Selfcare AB i Västerås marknadsföring på webbplatsen vitaminbutiken.se. Då uppmanade man bolaget att säkerställa att marknadsföringen följer gällande regelverk. Nu har man gjort en uppföljning och hittar alltjämt brister.
Läs mer...
Frebaco vill använda icke-ekologiska äpplen i ekologisk müsli
Läs mer...
Knorrevången återkallar hästkött från en kund i Belgien via en matmäklare i Årsta
Förra veckan åtalsanmälde Livsmedelsverket slakteriet Knorrevången Slakt AB i Glimåkra för brott mot livsmedelslagen. Nu kan delar av leveranskedjan av de aktuella slaktkropparna avslöjas. Detta efter det att myndigheten tvingar bolaget att återkalla och förstöra hästkött.
Läs mer...
Life fortsätter sälja kosttillskott som överstiger UL-värden
FoodMonitor har tidigare berättat om hur butikskedjan Life Europe sålt kosttillskott som har halter av olika ingredienser som överstiger upper limit, det så kallade UL-värdet, för vad EU:s livsmedelsmyndighet Efsa anser vara säkert. Bolaget lovade bättring. Men FoodMonitor har nyligen upptäckt produkter som överstiger UL-värdet för magnesium i kedjas butiker i Karlstad. Kommunens livsmedelskontroll vill inte göra något åt detta eftersom tillsynen av kosttillskott inte är prioriterad.
Läs mer...

Fler artiklar...