Grisar systematiskt slagna med tatueringshammare – larm om ekologisk grisbonde i Värmland
Grisar dyker ofta upp på landets slakterier med ryggarna i det närmaste täckta med identifieringsnummer. Dessa nummer kommer i regel från tatueringshammare som grisbönderna slår grisarna med. Nu larmar en officiell veterinär om systematisk överanvändning hos en ekologisk grisbonde i Värmland.
Läs mer...
Apotek Hjärtat meddelar fotoförbud i butik – vill inte visa kosttillskott med hög halt magnesium
Läs mer...
Håkantorp slakteri kommenterar transportdöda höns
FoodMonitor har tidigare berättat om 326 transportdöda höns som upptäckts på slakteriet Håkantorp slakteri i Vara. Nu kommenterar slakteriet händelsen. Bland annat tillrättavisas en chaufför. FoodMonitor publicerar idag slakteriets kommentar i sin helhet.
Läs mer...
326 transportdöda höns upptäckta på Håkantorp slakteri – misstänks ha kvävts ihjäl
Hönsslakteriet Håkantorp slakteri i Håkantorp har varit i blåsväder många gånger de senaste åren. Bolaget har gång på gång lovat att bättra sig. Men nu har det hänt igen att transportdöda höns har upptäckts av en officiell veterinär.
Läs mer...
50 importörer "undgick" gränskontroll – hotas med omhändertagande och avvisning
Netto, Martin & Servera, Rusta, Lagerhaus, och XXL. Dessa och 45 andra företag och privatpersoner har i dagarna fått ett brev från Livsmedelsverket eftersom de enligt myndigheten tagit in köksutrustning i plast av polyamid- eller melamin från Kina eller Hong Kong till Sverige utan att först få godkänt av gränskontrollen. Den här typen av plast kan i vissa sammanhang, som FoodMonitor berättat om tidigare, utgöra en hälsorisk.
Läs mer...
Livsmedelsverket: Bristande rutin på Skövde slakteri
Läs mer...
Larm om osäkra D3-VITAmin kapslar på Shopping4net från Reviva bio AB
Läs mer...
Djurbonde i Kristinehamn skickade högdräktig ko till Skövde slakteri – åtalsanmäls
Läs mer...
Kinesiskt te till Kahls Kaffe stoppas i gränskontrollen
Läs mer...
Hälsingestintans mobila slakteri – dyrt för skattebetalarna
Läs mer...
Larm om stekspade på Jula – konsumenter riskerar att skadas av cancerframkallande ämnen
Läs mer...
Gymgrossisten ”aningslösa” om B6 piller
Butikskedjan Gymgrossisten säljer kosttillskottet B-70 i sin butik i Karlstad och på webbsidan bodystore.se. Men tillverkaren Naturell AB i Åkersberga meddelar att man nyligen slutat tillverka preparatet. Den halt av vitamin B6 som preparatet innehåller är enligt den europeiska livsmedelsmyndigheten, Efsa, inte säker för människa. Men Gymgrossisten säger sig vara aningslösa om att man säljer ett preparat som kan vara osäkert.
Läs mer...
Misslyckad bedövning på Rafnaslakt
Slakteriet Rafnaslakt i Ramsele försökte i fredags bedöva en ko med en bultpistol. Men kon ramlade ner på ett sådant sätt att personalen enligt uppgift började ”putta och sparka” för att få den upphängd för avblodning. Då kvicknade djuret till och sprang ut i ett den angränsande slussen till slakthallen.
Läs mer...
Mögelangripna hasselnötter från Caldic Sweden till Coop Danmark
Läs mer...
Utbrott med 100 sjuka – bär från Polarica analyseras
Läs mer...
Livsmedelsverket hotar stoppa Hälsingestintans mobila slakteri
Läs mer...
Coca-Cola kommenterar arsenik i Monster
Läs mer...
Dom: AAK Dalby slipper inte att berika fett med vitamin A och D
Läs mer...
Larm om arsenik i Monster
I juli förra året upptäckte det holländska livsmedelsverket höga halter arsenik i tillsatsämnet E 331 från Kina. Ett europeiskt livsmedelslarm skickades ut. Men inte förrän i dagarna omfattades Sverige av larmet. Enligt uppgift har energidrycken Monster kontaminerats med arseniken. Det finns en hälsorisk för konsumenter. Coca-Cola Enterprises Sverige AB ska enligt en preliminär uppgift ha distribuerat drabbade batcher till den svenska dagligvaruhandeln. På Coca-Cola är man överraskade över att plötsligt omfattas av larmet.
Läs mer...
Beslut: Överåklagare ger Livsmedelsverket nobben om Scan
Läs mer...
Håkantorp slakteri kommenterar uppgifter om salmonella
Läs mer...
Anhopning av arbetsskador bland Livsmedelsverkets veterinärer på Skövde slakteri
Läs mer...
Salmonella stoppar lansering av Håkantorp slakteri:s frysta ekologiska höns på ICA
Läs mer...
Föreläggande vid vite mot slakteriet Alviksgården Lantbruks AB
Läs mer...
Otillåtna halter bekämpningsmedel i basmatiris hos grossist i Malmö
Läs mer...
Ovanligt höga halter av scopolamin och atropin i majsmjöl från Tyskland
Läs mer...
Spår av förbjuden antibiotika i honung från fyra svenska biodlare
Livsmedelsverket har upptäckt spår av den inom EU i livsmedel totalförbjudna antibiotikan kloramfenikol i honungsprover från fyra olika svenska biodlare. Men Livsmedelsverket utreder inte källan som kan vara importerat kinesiskt bivax. En lucka i lagen gör att myndighetens händer är bakbundna.
Läs mer...
Fler grisar brända med elpåfösare upptäckta på Scan
FoodMonitor har den senaste tiden rapporterat om ett antal fall med grisar som bränts med elpåfösare och som upptäckts på köttbolaget Scan:s slakteri i Kristianstad. I dagarna kom det in ytterligare sju svårt brännmärkta slaktsvin till slakteriet från en grisbonde i Halland. Den aktuella transportören hör hemma i samma län. På Scan är det locket på.
Läs mer...
Gothemsgården rasar mot ingressen i Livsmedelsverkets pressmeddelande
I början av denna månad gick Livsmedelsverket ut med ett pressmeddelande som handlade om 20 000 kronor vite mot slakteriet Gothemsgården Gotland AB i Slite. Slakteriet påpekade då direkta felaktigheter i ingressen, och myndigheten ändrade i texten dagen efter. Men enligt slakteriet var skadan redan skedd genom rapportering i flera medier. Nu vill man ha en ursäkt från myndigheten och diskutera kompensation.
Läs mer...
Agentur har känt till kvävningsrisk med Ellas Kitchen
Som FoodMonitor berättat om tidigare så kunde en kork från den storsäljande produkten Ellas Kitchen fruktris från livsmedelsföretaget Ellas Kitchen Limited i Storbritannien i dagarna ha kvävt en 1.5-årig pojke. Nu kan FoodMonitor avslöja att Ancrona AB i Solna, den livsmedelsagentur i Sverige som marknadsför produkten åt Ellas Kitchen, vetat om att korken kan fastna i Konsumentverkets smådelscylinder – vilket utgör en allvarlig kvävningsrisk för barn. Trots det har inte dagligvaruhandeln eller myndigheter informerats.
Läs mer...

Fler artiklar...