Föreläggande med 100 000 kronor i vite mot Vänernförsäljning AB
I februari utförde Livsmedelsverket två kontroller av livsmedelsföretaget Vänernförsäljning AB:s anläggning i Marieholm. Myndigheten upptäckte att det fanns brister i spårbarheten när det gäller det svenska och utländska kött som bolaget hanterar. Nu hotar vite. Bolaget slänger på luren när FoodMonitor försöker ställa frågor.
Läs mer...
Vite på 100 000 kronor hänger nu över Skövde slakteri
Trots påpekanden under flera år fortsätter slakteriet Skövde slakteri i Skövde att missköta hanteringen av slaktkroppar. Det handlar om slaktkroppar med fekalier och kroppar med sjukliga förändringar som kan sprida smitta. Det utsätter konsumenter för oacceptabla risker. Det anser Livsmedelsverket som nu hotar med 100 000 kronor i vite.
Läs mer...
Mostorps Gård riktar kritik mot Livsmedelsverket
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en officiell veterinär, OV, på slakteriet Mostorps Gård anmält att uppstallande grisar vid ett kontrolltillfälle endast hade hett vatten att dricka. Nu kommenterar bolagets vd det inträffade. Han riktar stark kritik mot myndigheten.
Läs mer...
Hälsingestintans mobila slakteri vill skruva upp volymen
Läs mer...
OV: Grisar på slakteriet Mostorps gård hade endast hett vatten att dricka
Under flera år har det enligt Livsmedelsverket varit brister i tillgången på vatten till uppstallade djur på slakteriet Mostorps Gård AB i Getinge. Denna månad hade vid ett kontrolltillfälle grisar endast tillgång till hett vatten att dricka. Detta enligt en officiell veterinär, OV.
Läs mer...
Otillåtet DMHA i kosttillskott – stoppas
Stockholms stad har upptäckt att kemikalien DMHA, 1.5-dimetyl-hexylamin, finns i ett kosttillskott som säljs på den svenska marknaden. Livsmedelsverket i dagarna skickat ut ett europeiskt livsmedelslarm om produkten.
Läs mer...
Alfatoxin i jordnötssmör från Senegal
Det nederländska livsmedelsverket har upptäckt att jordnötssmör av märket Zena innehåller mögelgiftet aflatoxiner i en halt 37 gånger över gällande EU-gränsvärde. Lådor med produkten har nått handlare i Sverige. Detta enligt ett EU-larm i dagarna.
Läs mer...
OV: Gödselpansar på Norrbottensgårdens Slakteri
Igår kom det in fem mycket förorenade ungtjurar till slakteriet Norrbottensgårdens Slakteri AB i Luleå. Det upptäckte den officiella veterinären, OV, på plats.
Läs mer...
OV: Smärtpåverkad lakterande ko med juverinflammation fick vänta nästan 24 timmar på slakt
Trots att en mjölkko hade en juverinflammation, mastit, och var tydligt smärtpåverkad tog det nyligen nästan 24 timmar mellan mjölkning och slakt på slakteriet Norrbottensgårdens Slakteri AB i Luleå.
Läs mer...
Bekämpningsmedel i ekologiska bananer på ICA
Ekologiska bananer som innehåller bekämpningsmedel har nyligen importerats till Sverige. Livsmedelsverket har valt att sekretessbelägga uppgifter i ärendet. Men FoodMonitor kan avslöja att det handlar om bananer på butikskedjan ICA:s lager i Helsingborg.
Läs mer...
Brist i nytt regleringsbrev: Revisionen av kommunernas livsmedelskontroll riskerar att kollapsa
Det har tidigare varit länsstyrelsen som på uppdrag av Livsmedelsverket gjort revisionen av kommunernas livsmedelskontroll. Men enligt länsstyrelsernas regleringsbrev för år 2017 ska ...
Läs mer...
Livsmedelsverkets veterinär dök inte upp på Guldfågeln – 12 000 slaktade kycklingar fick slängas
Tidigt på morgonen en dag i slutet av oktober förra året startade slakten av kycklingar på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga. Detta trots att den officiella veterinären från Livsmedelsverket uteblivit. Det gjorde att 12 000 djur fick slängas. Nu vill slakteriet att myndigheten betalar 411 512 kronor i skadestånd.
Läs mer...
Markant ökning i antal förelägganden med viten mot livsmedelsföretag
LEDARSTICK För några år sedan bestämde sig Livsmedelsverket för att gå hårdare fram mot livsmedelföretag som inte åtgärdar brister. Man skulle snabbare gå fram med förelägganden som förenats med viten. Och så har det verkligen blivit. FoodMonitor har siffrorna för de sex senaste åren.
Läs mer...
Dom: Mackis Catering AB ska betala 55 000 kronor i vite
Läs mer...
Honung och animalisk ghee från Förenade Arabemiraten måste förstöras
En privatperson i Uppsala ...
Läs mer...
Bråk med kniv på Torsåsen Fågelprodukter
”Akta dig han ska hugga dig”. Ropar en person nyligen till en kollega som arbetar på slakteriet Torsåsen Fågelprodukter i Falkenberg för bemanningsbolaget Diamant Personal i Nässjö. Men man lyckas avväpna knivmannen.
Läs mer...
Dom: Djurbönder har ingen klagorätt om Livsmedelsverket otjänligförklarar kött på slakteri
I november förra året otjänligförklarade en officiell veterinär, OV, på slakteriet KLS Ugglarp AB köttet från ett nötkreatur som livsmedel. Djurbonden som levererat djuret överklagade det beslutet. Nu har domen i förvaltningsrätten kommit. Djurbonden saknar klagorätt.
Läs mer...
Älvkarleby gjorde inte en enda livsmedelskontroll förra året
Förra året havererade livsmedelskontrollen i Älvkarleby kommun. Man gjorde inte en enda kontroll av livsmedelsverksamheter som skolkök, pizzerior, och matbutiker. Det avslöjas nu ...
Läs mer...
Ny anmälan om svartslakt
”Hur många år ska denna kunna hålla på med svartslakt och styckning av får och lamm och även andra slaktdjur?”
Läs mer...
Charkbolag hotas med vite – måste säkerställa att plastmaterial kan användas för livsmedelshantering
Läs mer...
Dioxin i sik från Vänern över gränsvärde
Läs mer...
Förbud mot kommande partier av apelsiner till MASR Fruit Scandinavia från exportör i Egypten
Det finns mer än fem gånger så mycket av ...
Läs mer...
1 658 höns otjänligförklarade på Håkantorp slakteri
Det kom nyligen ...
Läs mer...
Uppgift: HKScan och KLS Ugglarps slaktade djur från djurbonde med flyttförbud
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har en djurbonde skickat djur till slakt trots att han haft ett flyttförbud. Både HKScan och KLS Ugglarps har enligt uppgift de senaste månaderna tagit emot djur från bonden. HKScan reagerar starkt på uppgifterna. Det svenska systemet ha fallerat, menar man. Jordbruksverket borde fås att ta ett större ansvar.
Läs mer...
Jordbruksverket: djurbonde struntar i märkning och flyttförbud – nu hotar nya böter
Vid en kontroll ...
Läs mer...
OV: Rörelsehindrad ko led i sju timmar under transport till Norrbottensgården Slakteri
I dagarna transporterades 12 nötkreatur till slakteriet Norrbottensgården Slakteri AB i Luleå. En av dessa kor var delvis förlamad och hade svårt att röra sig och borde enligt den officiella veterinären, OV, på slakteriet aldrig ha transporterats.
Läs mer...
OV: Ungtjur med 3-4 månader gammal benaktinos på Norrbottensgården Slakteri AB – utsatt för onödigt lidande
Nyligen levererade en djurbonde i Norrbottens län en ungtjur till slakteriet Norrbottensgården Slakteri AB i Luleå som hade benaktinos och pseudartros. Enligt den officiella veterinären, OV, på plats har djuret utsatts för onödigt lidande.
Läs mer...
Livsmedelsverket svarar på Centerpartiets kritik
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har två centerpartister, ett kommunalråd och en riksdagsman, riktat hård kritik mot Livsmedelsverkets hantering av renslakten. Nu svarar myndigheten på kritiken. Det står klart att lokala veterinärer i större utsträckning väljer bort kontrollen av den. Och att renslakten inte bär sina kostnader fullt ut.
Läs mer...
Ny åtalsanmälan mot Pictura
FoodMonitor har tidigare berättat om att Kemikalieinspektionen, KEMI, åtalsanmält gratulationskortbolaget Pictura i Karlstad för höga halter i SCCP i en produkt. Nu är det dags igen. Denna gång handlar det om bly i en produkt som sålts av butikskedjan ICA.
Läs mer...

Fler artiklar...