Konsument: Små glasbitar i tuggummit Wrigley Extra White
Läs mer...
Bekämpningsmedel i turkiska ekologiska klementiner på ICA
Bekämpningsmedlet tiabendazole har upptäckts i ekologiska klementiner från Turkiet som hanterats på butikskedjan ICA:s lager i Kallhäll. Enligt ICA har klementinerna nått konsumenter. Bolaget beklagar det inträffade.
Läs mer...
Förvaltningsrätten avslår Livsmedelsverkets ansökan – vite döms inte ut mot Mallgårds Rökeri
Livsmedelsverket lade i augusti förra året ett föreläggande med vite mot livsmedelsföretaget Mallgårds Rökeri AB i Hemse. Detta på grund av att brister i listeraprovtagning ska ha upptäckts. Den tredje januari i år gjorde myndigheten en uppföljande kontroll och konstaterade att bristerna bestod. Då ansökte man om utdömande av vitet hos förvaltningsrätten. Men domstolen upptäckte att allt inte stod rätt till. Därför förlorar nu Livsmedelsverket målet.
Läs mer...
Förvaltningsrätten avslår Livsmedelsverkets ansökan – vite döms inte ut mot Gourmet Food
Som FoodMonitor berättat om tidigare så ansökte Livsmedelsverket i maj förra året om utdömande av vite mot livsmedelsföretaget Gourmet Food AB:s anläggning i Göteborg hos förvaltningsrätten. Nu har domen kommit. Gourmet Food vann.
Läs mer...
Hushållningssällskapet medger brott – 16-åring skadad – 300 000 kronor i böter
Läs mer...
Livsmedelsverket åtalsanmäler misstänkt svartslakt i Södermanlands län
Läs mer...
Facket: Missförhållanden på Sodexo Stjärnköket i Arlandastad
Personal som har ångest och sömnsvårigheter. Hög sjuknärvaro. Rädsla för repressalier och hot från arbetsgivaren. Personal som klättrar 5-6 meter upp i hyllställningar. Mögel i tak. Fackföreningen Kommunal slår larm om dessa och andra missförhållanden hos den KRAV-certifierade färdigmattillverkaren Sodexo Stjärnköket i Arlandastad. Idag svarar bolaget på kritiken.
Läs mer...
Snusk på Gooh! i Järna – Lantmännen tvingas styra upp verksamheten
Läs mer...
Åklagare: HKScan ska betala 100 000 kronor i böter
Läs mer...
Inhibition kan rädda försäljningen tills dom faller
LEDARSTICK Livsmedelsverket har de senaste åren börjat utfärda allt fler förelägganden och förbud mot svenska livsmedelsföretag. Många mindre verksamheter blir helt ställda över att få ett sådant beslut. Då är det viktigt att komma ihåg att det finns åtgärder man kan vidta – som att begära inhibition av myndighetens beslut – och därmed ha en chans att rädda försäljningen tills dess att dom faller.
Läs mer...
Ingelsta Kalkon kommenterar dom – viktig för hela livsmedelsindustrin
Läs mer...
Dom: Ingelsta Kalkon vann mot Livsmedelsverket
Läs mer...
Livsmedelsverket: Saluförbud mot iranska gröna russin från Nassim AB
Ett parti gröna russin, av varumärket Famous från Iran, hos grossisten Nassim AB i Malmö har visat sig innehålla 10 gånger mer bekämpningsmedel än tillåtet. I dagarna har Livsmedelsverket lagt ett saluförbud mot bolaget.
Läs mer...
Livsmedelsverket: för höga halter av fyra bekämpningsmedel i turkiska granatäpplen till SBK Sweden AB
Läs mer...
Livsmedelsverket: Sverige är inte rustat för att klara av arbetet med livsmedelsfusk
”Det är Livsmedelsverkets uppfattning att Sverige idag saknar de rätta förutsättningarna för att kunna arbeta effektivt med livsmedelsfusk.” Så står det i en ny rapport från Livsmedelsverket där man redovisar sitt arbete med livsmedelsfusk. Kritik riktas mot kontrollmyndigheterna – kommunerna.
Läs mer...
HKScan: Djurbönderna kan få ta smällen för Livsmedelsverkets chockhöjda kontrollavgifter
Livsmedelsverket har i år höjt kontrollavgiften för slakteriet HKScan:s anläggning i Linköping med cirka 2 miljoner kronor. Och flera liknande höjningar verkar på gång för bolagets andra anläggningar. Nu kommenterar slakteriet chockhöjningen. Risken finns att de svenska djurbönderna får ta smällen.
Läs mer...
Livsmedelsverket höjer kontrollavgiften för KLS Ugglarps med 42.7 procent – bolaget bestrider
Läs mer...
Uppgifter om hot och våld på Coffeehouse by George
En anhörig till en franchisetagare i kedjan Coffeehouse by George ska enligt uppgifter till facket ha slagit ner en anställd och hotat en annan. Detta ska ha hänt vid två tillfällen på två olika dagar tidigare denna månad. Men franchisetagaren kallar anklagelserna för lögn och säger att ingenting har hänt. Franchisetagaren misstänker också att de två anställda är ute efter att få skadestånd.
Läs mer...
Levande slaktkycklingar låg i låda med döda på Atria Scandinavia:s slakteri
Omtöcknade men levande små slaktkycklingar låg bland slängda självdöda i en låda på slakteriet Lagerberg i Norjeby i Sölvesborg. En kyckling avblodades inte under slakten. Dessa händelser inträffade tidigare denna månad enligt rapporter FoodMonitor tagit del av. Atria Scandinavia, som äger slakteriet, har idag kommenterat en av händelserna och medger fel.
Läs mer...
Även HKScan bestrider Livsmedelsverkets kontrollavgifter
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde bestridit kommande kontrollavgifter från Livsmedelsverket. Nu gör slakteriet HKScan samma sak för sin anläggning i Linköping. Även HKScan hävdar att kontrollavgiften strider mot gällande EU-lagstiftning.
Läs mer...
Glasbitar i svamp inlagd i chiliolja från Kina
Det nederländska livsmedelsverket har i samband med ett konsumentklagomål larmat i dagarna om att det kan finnas glasbitar i produkten ”Mushroom in chilli oil” av märket LaoGanMa från Kina. Burkar med produkten har enligt uppgift nått fyra företag i Sverige.
Läs mer...
Livsmedelsverket ansöker om utdömande av två viten mot Lövsta Kött
Läs mer...
Skövde Slakteri bestrider Livsmedelsverkets kontrollavgifter
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har vd:n för slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde riktat stark kritik mot en höjning av kostnaderna för den kontroll Livsmedelsverket gör av bolaget. I dagarna har slakteriet skickat ett brev till myndigheten där man ”bestrider den kontrollavgift som Livsmedelsverket överväger för anläggningen”. Man hänvisar till gällande lagstiftning inom EU.
Läs mer...
Lundsbol Lammslakteri vill ha skadestånd av Livsmedelsverket – rutiner ska ha försämrats
Tidigt på morgonen den 20 oktober förra året skulle slakteriet Lundsbol Lammslakteri i Alunda till att påbörja slakten. Men det kom ingen officiell veterinär, OV, från Livsmedelsverket. Nu vill bolaget att myndigheten betalar ett skadestånd ...
Läs mer...
Möglet på Lövsta kött hotar produktionen
FoodMonitor har tidigare berättat om möglet på slakteriet Lövsta Kött AB i Uppsala. Nu verkar måttet vara rågat för huvudskyddsombudet på arbetsplatsen som begärt att Arbetsmiljöverket lägger ett föreläggande eller förbud mot bolaget.
Läs mer...
Skövde slakteri ryter till mot Livsmedelsverkets kontrollavgifter
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har slakteriet Skövde slakteri i Skövde kritiserat Livsmedelsverket för höjda kontrollavgifter. Men nu har avgiftssystemet helt spårat ur och är olagligt. Det menar Tommy Ögren som är vd och huvudägare i slakteriet.
Läs mer...
Fortfarande stora problem med arbetsmiljön för Livsmedelsverkets personal på Skövde slakteri
LEDARSTICK FoodMonitor har i flera artiklar tidigare berättat om brister i arbetsmiljön på slakteriet Skövde slakteri i Skövde. Personal från Livsmedelsverket som är stationerade på slakteriet har klagat på bland annat att ledningen har ett kvinnofientligt synsätt, att bolaget brister i hanteringen av slaktkroppar, och att anläggningen har hala golv som gör att personal ramlar och skadar sig.
Läs mer...
Föreläggande med 100 000 kronor i vite mot Vänernförsäljning AB
I februari utförde Livsmedelsverket två kontroller av livsmedelsföretaget Vänernförsäljning AB:s anläggning i Marieholm. Myndigheten upptäckte att det fanns brister i spårbarheten när det gäller det svenska och utländska kött som bolaget hanterar. Nu hotar vite. Bolaget slänger på luren när FoodMonitor försöker ställa frågor.
Läs mer...

Fler artiklar...