Ännu en officiell assistent skadad på Skövde Slakteri
Arbetsförhållandena för Livsmedelverkets personal på slakteriet Skövde Slakteri AB i Skövde fortsätter att försämras. Detta enligt de anmälningar om arbetsskador som FoodMonitor tagit del av. Nu har ytterligare en officiell assistent skadats. På bolaget är det locket på.
Läs mer...
Felix ketchup kan jäsa – Orklas rutiner fallerade – EU-larm förbereds
Livsmedelsföretaget Orkla testar bland annat bakteriehalten i Felix ketchup innan den släpps vidare till dagligvaruhandeln och konsumenterna. Men bolagets system har fallerat. Flaskor med Felix som sålts i matbutiker i ...
Läs mer...
Estrella: Anställd skadade sig allvarligt i underlivet – bolaget monterar upp skydd på flera ställen i fabriken i Angered
I början av denna månad skadades en anställd på chipstillverkaren Estrella:s anläggning i Angered när hon skulle peta ner en kartong från kartongbanan. Hon föll baklänges ...
Läs mer...
Operatör på Scan i Linköping fick kniv i magen
En operatör på slakteriet HKScan:s anläggning i Linköping fick en kniv i magen när han i fredags skulle flå huden från bakben på slaktkroppar. Operatören fick föras till sjukhus med ambulans.
Läs mer...
Nytt fall med grisar misshandlade med elpåfösare
Vissa inom grisbranschen verkar inte vilja sluta använda elpåfösare för att driva på slaktsvin. Detta trots att två tidigare anställda på ett transportföretag förra året dömdes för djurplågeri. Nu har en officiell veterinär, OV, på slakteriet KLS Ugglarps AB i Kalmar upptäckt ännu ett allvarligt fall. Men inte nog med att elpåfösare använts. En drivskiva misstänks även ha använts för att driva på två av grisarna.
Läs mer...
Officiell assistent skadad på Skövde Slakteri
Läs mer...
Ett 20-tal personer insjuknade i matförgiftning – ”Picante Salami sticks” möjlig smittkälla – Tulip återkallar
Livsmedelsverket misstänker att produkten ”Picante Salami sticks” kan ha orsakat att 25 personer insjuknat i Sverige sedan den 10 mars. En av de drabbade hade produkten kvar och preliminära analyser pekar på förekomst av salmonella. Livsmedelsföretaget Tulip i Randers i Danmark meddelar nu på kvällen att man återkallar drygt 2.5 ton.
Läs mer...
Markant ökning av antalet anmälningar mot ICA och Coop
FoodMonitor har bett Konsumentverket om uppgifter om anmälningar mot sju butikskedjor under åren 2011 till 2015. En sammanställning visar på en markant ökning av anmälningar från konsumenter mot ICA och Coop förra året. Det handlar bland annat om vilseledande marknadsföring och negativ avtalsbindning. Och i år är trenden för Coop ett fortsatt kraftigt ökande antal anmälningar.
Läs mer...
Jurist på Axfood anmäler Coop till Konsumentverket
I en marknadsföring som just nu finns på skyltar och på Coop:s webbplats görs en jämförelse av deras medlemskort med, som det ser ut, jämförbara kort från Hemköp och ICA. Det vänder sig en bolagsjurist på Axfood mot. Han har i dagarna anmält Coop till Konsumentverket. Men myndigheten meddelar idag att man avvisar anmälan.
Läs mer...
Sala: Missvisande märkning från Qibbla Halal Kött
Djuret är uppfött och slaktat i Spanien. Men köttet är malt i Sverige. Då tycker charkbolaget Qibbla Halal Kött AB i Järfälla att man kan märka produkten ”nötfärs” med en gul och blå symbol som har texten ”producerad i Sverige, beef meat/nötkött”. Sala kommun, däremot, tycker ...
Läs mer...
Bristande märkning av Primus köksredskap
Man ska undvika att använda produkten ”Primus Classic Family Set” till bland annat livsmedel som har lågt pH. Risken finns annars att aluminium löses ut och kontaminerar maten. Men det upplyser inte Primus AB i Solna om på produkten. Det har en tysk konsument nyligen uppmärksammat myndigheten Landesamt für Natur, Umwelt, und Verbraucherschutz, NRW, om. Bolaget meddelar att man nu håller nu på med att rätta till sitt misstag.
Läs mer...
Forskning: Snabbmatsförpackningar kan utsätta konsumenter för skadliga ftalater
Konsumenter som äter mer snabbmat exponeras för högre halter av skadliga ftalater. Det menar forskare på George Washington University i USA. Deras resultat har i dagarna publicerats i den ...
Läs mer...
Åklagare: Företagsbot för Hagby Gårds Fågel AB
FoodMonitor berättade förra året om att en veterinär upptäckt att slaktkycklingar på Hagby Gårds fågel AB i Västerås avblodades utan bedövning. Bolaget menade att veterinären provocerat fram avvikelsen. En förundersökning inleddes av en åklagare på Åklagarkammaren i Västerås. Nu meddelar åklagaren att bolaget åläggs att betala ett strafföreläggande.
Läs mer...
Tjur rymde från avlivningsboxen i mobilslakteri – sköts med gevär
En, enligt slakteriet Hälsingestintan Mobilslakteri AB, ”tokig tjur” lyckades nyligen ta sig ut ur avlivningsboxen och fick avlivas med gevär. Det ...
Läs mer...
Mjölkgård vill starta slakteri i Arvidsjaur
Läs mer...
Ändtarmsborr byts ut på HKScan i Kristianstad – slaktkroppar kontaminerade
Läs mer...
Larm om ”Disney Favourites” och ”Disney Frozen”
Disney kakor med choklad i plåtaskar från Jacobsen Bakery Ltd. i Hedensted i Danmark har visat sig innehålla odeklarerad mjölk. Det har utsatt allergiker för en allvarlig risk. I samband med ett europeiskt livsmedelslarm återkallas nu stora volymer av kakorna i 22 länder inom EU. I Sverige har drygt 74 000 förpackningar...
Läs mer...
Klagomål: brister i märkningen av mat på matsmart.se
Läs mer...
Konsument: Metallbitar i godis från Turkiet – grossisten K & M Gross informerar inte kunder – larm förbereds
En konsument har enligt en anmälan till Stockholm stad upptäckt metallbitar i godiset Toffee av märket Eletat från Turkiet. Totalt ska det aktuella partiet omfatta 5 pallar som enligt uppgift grossisten K & M Gross AB i Hässleholm sålt till två ICA-butiker, Bergendahl Food AB, och 29 andra kunder i Sverige. Men kunderna får inget veta eftersom K & M Gross anser sig vara utsatta för sabotage.
Läs mer...
Odeklarerad hasselnöt i mandlar från Danmark
Det danska livsmedelsverket skickade igår ut ett larm om att mandlar från livsmedelsföretaget Summerbird A/S i Assens i Danmark, märkta ”Lemon-coated organic almonds with lemon and chamomile”, innehåller odeklarerade hasselnötter. Enligt ...
Läs mer...
Nystartad fiskgrossist ansöker om konkurs – klagomål om snusk
Läs mer...
Skövde Slakteri ifrågasätter Livsmedelsverkets höjda avgifter
Livsmedelsverkets kontrollavgifter för slakteriet Skövde Slakteri i Skövde landade förra året på 6 393 813 kronor. Det täckte bland annat slakten av 300 000 grisar och 40 000 nötkreatur. Men i år blir det dyrare trots att bolaget ska slakta färre djur. Det uppskattar man inte.
Läs mer...
Höga halter bekämpningsmedel – Förelägganden och förbud mot partier med salladslök från Thailand och Paksoi från Laos
Livsmedelsverket har hittat bekämpningsmedel i otillåtna halter i ett parti salladslök, och i ett parti Paksoi. Båda partierna hanterades av grossisten Asian Market AB i Stockholm. I dagarna har myndigheten lagt förbud och föreläggande mot bolaget.
Läs mer...
Nystartat mejeri ansöker om mjölktillverkning i Trollhättan
Läs mer...
Godis – eller kosttillskott?
Produkten ”Jake vitamincandy” finns att köpa i butiken Dollarstore i Luleå och innehåller 15 tabletter som totalt motsvarar dubbelt så mycket som det rekommenderade dagsbehovet av vitamin E för barn. Men ska den räknas som godis eller kosttillskott? Det undrar kommuner som tagit frågan till Livsmedelsverket.
Läs mer...
Kosttillskottagenturen Octean anmäler grossisten HKC Egenvård för brott
Grossisten HKC Egenvård AB i Malmö säljer Silicea-produkter men anger, enligt uppgift, på förpackningen att de marknadsförs av kosttillskottagenturen och familjebolaget Octean AB i Kungsbacka. Nu har Octean fått nog av tilltaget och anmäler HKC för brott mot livsmedelsregleringen. HKC:s vd håller inte med om att man gjort fel. På branschorganisationen Svensk Egenvård är man bekymrade över den uppkomna situationen.
Läs mer...
Bägaren rann över – Livsmedelsverket säger upp avtalet med Mikrolab
Det var kontamineringen av två prover av kycklingar från Thailand som tagits i gränskontrollen som var droppen som fick bägaren att till slut rinna över för Livsmedelsverket. Nu säger man omedelbart upp avtalet om tiotusentals salmonellanalyser med labbet Mikrolab Stockholm AB i Sollentuna.
Läs mer...
Cancerframkallande mögelgift i torkade turkiska russin på Lidl
Russin av märket Belbake sultans från Turkiet, som enligt uppgift sålts av butikskedjan Lidl i bland annat Sverige, har visat sig innehålla det cancerframkallande mögelgiftet ockratoxin A. Ett europeiskt livsmedelslarm har i dagarna skickats ut av EU-kommissionen.
Läs mer...
Paddelslag mot slaktsvin upptäckt på HKScan
En officiell veterinär stationerad på slakteriet HKScan Sweden AB upptäckte nyligen ett slaktsvin med onormala märken på huden. Djuret kan ha misshandlats med en ”paddel”, som är ett redskap som används för att driva på grisar.
Läs mer...
Konsument: Levande parasiter i regnbågsforell från Sverige
Läs mer...

Fler artiklar...