Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Slakteriernas uppror får allvarliga konsekvenser för Livsmedelsverkets likviditet – behöver räntekontokredit på 100 miljoner kronor
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har flera stora slakterier i år bestridit kommande avgifter till Livsmedelsverket. Detta eftersom de inte anser att de ska subventionera mindre slakterier och andra orelaterade delar av myndighetens verksamhet. Det gör att Livsmedelsverket nu står inför faktumet att man i år riskerar att inte få in 77 procent, eller cirka 100 miljoner kronor, av intäkterna från livsmedelskontrollen. Livsmedelsverket behöver därför nu en räntekontokredit. Man har också bett regeringen om nya regler.
Livsmedelsverket höjde i år avgifterna för livsmedelskontrollen med 15 procent. Men slakterier som slaktar under 200 ton per år berördes inte av avgiftsökningen.
”Avgiftshöjningen har medfört att flera större slakteriföretag signalerat att de inte avser att betala Livsmedelsverkets fakturor, vilket kommer att få en negativ påverkan på myndighetens likviditet. Livsmedelsverket måste, oavsett vad som händer i frågan, fortsätta med livsmedelskontrollen. Verkets avgiftsbeslut är vidare inte direkt verkställbara. Livsmedelsverket har därför hemställt till regeringen om att det införs regler om direkt verkställbarhet för verkets avgiftsbeslut. Verket har uppfattat det som att det främst är företag som är anslutna till branschorganisationerna Svenska köttföretagen och Svensk fågel som har för avsikt att bestrida fakturorna. De företag som är anslutna till Svenska köttföretagen och Svensk fågel står för cirka 98 miljoner kronor av intäktsmassan vilket motsvarar 77 procent av Livsmedelsverkets samtliga förväntade intäkter från livsmedelskontrollen”, skriver en handläggare på Livsmedelsverket i ett intern brev.
”Slakterier som slaktar över 200 ton per år bär den kostnad som kvarstår när anslagsmedlen och avgifterna från de mindre slakterierna täckt sin del. Detta innebär att slakterier över 200 ton bär hela avgiftsökningen för alla slakterier om anslaget är oförändrat. Med en 15-procentig ökning av de totala avgifterna och ett oförändrat anslag har slakterier över 200 ton fått en höjning av avgiften per djur som motsvarar cirka 44 procent.”
Konsekvenserna för myndighetens likviditet väntas blir stora i år.
”Intäktsbortfallet beräknas bli cirka 102 miljoner kronor om samtliga företag som har fått en avgiftshöjning med 44 procent väljer att bestrida sina fakturor. De företag som slaktar över 1 000 ton per år står för cirka 99 miljoner av intäkterna och de flesta är med i Svenska köttföretagen och Svensk fågel men det finns några som inte är medlemmar. De företag som slaktar över 10 000 ton per år står för cirka 85 miljoner kronor och alla de företagen är anslutna till Svenska köttföretagen och Svensk fågel. Dessa beräkningar pekar på att Livsmedelsverket sannolikt kommer att behöva en räntekontokredit strax över 100 miljoner kronor”, skriver handläggaren.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Guldfågeln bestrider Livsmedelsverkets kontrollavgifter
LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket höjer kontrollavgiften för KLS Ugglarps med 42.7 procent – bolaget bestrider
LÄS OCKSÅ: Även HKScan bestrider Livsmedelsverkets kontrollavgifter
LÄS OCKSÅ: Skövde Slakteri bestrider Livsmedelsverkets kontrollavgifter