Personalen på slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga har vid flera tillfällen i år hängt upp levande kycklingar i fötterna ovanpå avskurna kycklingfötter från andra kycklingar som man låtit sitta kvar på slaktbandet. Den senast dokumenterade händelsen skedde i mitten av förra månaden. Livsmedelsverket protesterar nu mot hanteringen.
– De här byglarna som de hänger i är gjorda för att hålla fast en kyckling. Och har man redan en fot som sitter där innan så hålls de inte fast lika bra. Då är risken att de lossnar och blir hängande på sned och de blir risk för lidande, säger Karin Törnblad, teamchef på Livsmedelsverket.
– Det är det vi protesterar mot. Det får man inte göra.
Så här beskriver en officiell veterinär, OV, avvikelsen:
”I samband med djurskyddsinspektion 2018-08-29 uppmärksammades 2 kycklingar som hängdes upp ovanpå gamla returfötter i oenighet med företagets standardrutin för djurskydd. Risk finns att kycklingar lossnar och blir hängande i ett ben, alternativt ramlar ner på golvet. Risk finns också att kycklingar som hänger ovanpå gamla returfötter hänger högre upp i bygeln och får sämre kontakt med vattenytan i det elektriska vattenbadet, viket kan leda till sämre bedövningsresultat.”
”Vid den uppföljande kontrollen 2018-09-17 kvarstod avvikelsen där 10 kycklingar påvisades upphängda på gamla returfötter under en tidsperiod av 5 minuter. Samma avvikelse har uppmärksammats tidigare vid inspektioner under året 2018.”
Vad tror du det inträffade beror på? – Det är den mänskliga faktorn. Att man slarvar. Det går för fort eller att man är nonchalant på något sätt, säger Karin Törnblad.
Hur tycker du att bolaget har agerat? – Jag tycker de har tagit de diskussioner som de borde ta. Sedan har de inte fått den effekten som de borde ha fått. Uppenbarligen borde de ha gjort något mer. Men de har absolut tagit i frågan även om det i det här fallet visat sig inte ha varit tillräckligt, säger Karin Törnblad.
Guldfågeln meddelar att man nu ser över sina rutiner.
”När fötterna styckats bort, leds de vidare hängande på bygeln till en avlänkningsstation. Om den mekaniska avlänkningsutrustningen funktion tillfälligt ej fungerar optimalt kan några enstaka fötter bli hängande kvar på bygeln och följa med tillbaka till startposition. De fötter kallas i slaktavdelning för returfötter. Vi har tagit del av informationen och vi kommer att se över både rutiner och utrustning för att minimera antalet returfötter. Vi vill också förtydliga att det aldrig förekommit att en kyckling lossnat från bygeln”, skriver Ingela Wilhelmsson, kvalitets och miljöchef på Guldfågeln.