Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
gDSC 0027
Veterinär: Halsar på ett stort antal obedövade små kycklingar vreds av på Guldfågeln
I början av februari levererades det 1 844 kycklingar till slakteriet Guldfågeln i Mörbylånga som enligt uppgift var för små för anläggningens slaktband. Personer som inte tillhörde Guldfågeln hjälpte då till med slakten. Men Livsmedelsverket ifrågasätter deras kompetens. Enligt en officiell veterinär, OV, på plats avlivades kycklingar med halsdislokation utan bedövning. Det framgår av handlingar som nu blivit offentliga.
– Det har varit personal med och avlivat kycklingar som enligt vad vi kunnat få fram inte har haft tillräcklig kompetens, säger Karin Törnblad, teamchef på Livsmedelsverket.
– De hade levererat kycklingar som var för små.
Uppgifterna bekräftas av en officiell rapport från en OV som bevittnade händelsen. Personal från en djurägare deltog i slakten.
”Enligt officiell veterinär på plats … kom djurägaren själv in till … och skulle hjälpa till, varpå djurägarens anställda avlivade små kycklingar med halsdislokation utan bedövning. Hanteringen stoppades av officiell veterinär”, skriver Livsmedelsverket i rapporten.
Om kycklingar är för små går det enligt uppgift inte att använda bolagets slaktlinje på normalt sätt.
– De hänger i fötterna och så ska de ned i vattenbad. Och är de för små kommer de inte ned i vattenbadet så då blir de inte bedövade, säger Karin Törnblad.
Enligt Livsmedelsverket kunde 10 av de 28 personer som enligt uppgift hjälpt till med slakten av de för små kycklingarna inte visa upp det erfoderliga kompetensbevis från Jordbruksverket som krävs för slaktare.
Utöver bristerna på Guldfågeln misstänker nu Livsmedelsverket även att det kan finnas brister i avlivningen av djur hos den aktuella djurbonden.
FoodMonitor söker Guldfågeln.
HÅKAN FRISELL