Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Bearbetning av opastöriserad mjölk är högriskverksamhet
Bredsjö Mjölkfår Aktiebolag i Hällefors har i 30-års tid pastöriserat mjölk i ostgryta i samband med tillverkning av ost. Förra året klassificerade Livsmedelsverket hanteringen av opastöriserad mjölk som högriskverksamhet, fördubblade enligt uppgift kontrolltiden, och höjde samtidigt kontrollavgiften till 10 000 kronor. Bolaget överklagade. Denna månad kom domen.
”Enligt förvaltningsrättens bedömning har i målet inte framkommit annat än att Livsmedelsverket har beräknat kontrollavgiften för bolaget i enlighet med gällande bestämmelser”, skriver förvaltningsrätten i sin dom.
Bredsjö Mjölkfår Aktiebolag invände i målet med att säga att förfarandet man använder innebär att den opastöriserade mjölken varms till 63 grader Celsius i 30 minuter.
”Det utesluter alla kontamineringsrisker, förutsatt att mejeristen är erfaren. Bolaget har lyckats med användningssättet under 30 års tid utan anmärkning. Att klassa bolagets hantering av ost som en högriskverksamhet är obegripligt … . Det är orimligt att kontrollen fördubblas beroende på om mjölken är pastöriserad eller inte”, skriver domstolen att bolaget anfört.
Livsmedelsverket hävdade å andra sidan att bolaget tidigare tagit emot pastöriserad mjölk och detta ändrades till opastöriserad mjölk förra året.
Domen kan överklagas.
/FoodMonitor