3M ger råd om skydd mot coronaviruset – använd FFP3, skyddsrock, och täta skyddsglasögon
Coronaviruset 2019-nCoV håller nu på att spridas rejält i Kina och fall har upptäckts i Europa. Anledningen är enligt många bedömare den kinesiska diktaturens inkompetenta hantering av smittan när den först upptäcktes i staden Wuhan. Smittan tros ha kommit från en matmarknad med levande djur i staden. Dagarna efter hölls trots detta stora fester i staden där tusentals människor deltog. Nu har staden, bland flera andra, satts i karantän. Det finns en risk att smittan får fotfäste även i Europa. Frågan är då vad man kan använda för att skydda sig. Skyddsutrustningstillverkaren 3M ger råd.
– När det gäller coronavirus så säger Folkhälsomyndigheten att vid kontakt med patient med den typen av virus bör personlig skyddsutrustning användas som innefattar antingen tätslutande skyddsglasögon eller visir och tillpassat andningsskydd i klass FFP3 samt långärmad engångskyddsrock med förstärkt front och ärm alternativt långärmat engångsplatsförkläde, säger Marie Kransdal, applikationsingenjör på 3M i Sverige.
Använder man andningsskydd ska det enligt Marie Kransdal alltså vara i klassen FFP3.
– Om det är virus, bakterier, eller smittsamt eller hälsofarliga partiklar, som finns i luften då rekommenderar vi alltid FFP3 på grund av att man ska ha den högsta skyddsklassen. FFP2 skyddar också men inte i lika hög grad, säger hon.
Det är också viktigt att man inte återanvänder masker.
– Om det är så att du fått smitta på utsidan skulle du då vilja återanvända den masken? Har man ett smittat skydd och tar på sig det då är det väldigt lätt vid hanteringen av skyddet att det kommer in på insidan. Det är ju det som är risken.
Det blir snabbt dyrt för privatpersoner att köpa tillräckligt med FFP3-masker om man är i ett problemområde? – Ja, det blir ju det.
Enligt Marie Kransdal utgör vanliga munskydd inget bra skydd mot smittan.
– Tittar man på TV så har de munskydd som inte är andningsskydd så de är inte skyddade mot smittan nästan över huvud taget, säger hon.
Varför inte? – Tittar man på ett munskydd som de ofta har i Asien så är det inte tätslutande mot ansiktet så det finns alltid stor risk att det kommer in på sidan.
Kan man ha en halvmask med FFP3-filter som man torkar av på utsidan utom på själva filtret innan man tar av sig den? – Det kan man göra.
Varför bör man använda tätslutande skyddsglasögon? – Det är för att man ska skydda slemhinnorna som finns i ögonen för det finns en risk att smittas även den vägen.
Har ni upplevt ökad efterfrågan nu när det gäller era produkter som skyddar mot smittan? – Inte än så länge men. Däremot så har vi märkt att det kommer fler och fler frågor.
Är ni beredda för en riktig katastrof? – När det har varit katastrofer tidigare så har vi klarat det. Vi har kunnat öka kapaciteten för att tillverka produkter så att det finns tillräckligt för marknaden.
3M har ingen tillverkning av skydd i Sverige men det ser man inte som ett problem.
– Tidigare har vi inte sett att det varit några större problem. Det blir tilldelningar eftersom det här är en global katastrof. När vi märker något sådant här så ökar vi kapaciteten i våra produktionsanläggningar för att kunna möta efterfrågan, säger Marie Kransdal.
MER OM SKYDD FRÅN MYNDIGHETERNA
Det viktigt att man har en god handhygien.
”Allmänt förebyggande åtgärder mot smitta är att tvätta händerna ofta, undvika att röra vid ansiktet eller ögon, samt att undvika nära kontakt med sjuka människor”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats.
Coronavirus går att avdöda med enkla medel.
”Coronavirus är lätt att avdöda med vanliga desinfektionsmedel såsom klorbaserade medel, alkohol, och virkon”, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin webbplats.
Enligt Folkhälsomyndigheten är risken fortfarande mycket låg att smittas i Sverige.
”Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen kontinuerligt och bedömer risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället som mycket låg, men det går inte att utesluta att enstaka fall upptäcks i landet”, skriver myndigheten på sin webbplats 2020-01-25.
Enligt Livsmedelsverket finns det inget i dagsläget som tyder på att man kan smittas via livsmedel.
”Det har konstaterats att viruset kan smitta mellan människor och djur samt mellan människor. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas via livsmedel och dricksvatten”, skriver myndigheten på sin webbplats.
Det finns samtidigt uppgifter om att smittan kommer från en matmarknad med levande djur i staden Wuhan.
SITUATIONEN I KINA
På sociala medier finns det berättelser om folk som skryter om att de lyckats lämna Wuhan och som säger sig ha eller haft symptom. Enligt en bedömare kan så många som 200 000 bilar med invånare och andra personer ha lämnat Wuhan när myndigheterna i förväg nämnde att man skulle försätta staden i karantän.
På sociala medier finns filmer som visar hur folk faller ihop på gator och på sjukhus i Kina. Det har emellertid hittills inte gått att bekräfta var dessa filmer tagits eller i vilka sammanhang.
Det finns falska rykten i Kina om att hundar bär på smittan. Därför pratas det om att man ska överge sina hundar.
I Wuhan har myndigheterna börjat bygga ett helt nytt sjukhus som ska vara klart på fem dagar för att ta hand om smittade. Nu kommer uppgifter om att man ska bygga ytterligare ett sjukhus.
Det finns uppgifter om att personal på sjukhus smittats genom att de fått viruset i sina ögon.
HÅKAN FRISELL
Bilden: visar inte nödvändigtvis utrustning som bör användas för skydd mot coronavirus. Foto: FoodMonitor.