Celiakiförbundet kritiserar Bröd & Salt för märkning om gluten i kakorna Swedish Fika
Tidigare denna månad skadades en person med celiaki efter att ha ätit en kaka, Swedish Fika, från butikskedjan Bröd & Salt i Stockholm som av bolaget beskrivits som ”bakad utan gluten”. Svenska Celiakiförbundet, där celiakisten är medlem, riktar nu kritik mot Bröd & Salt.
– Jag har fått rapporter från medlemmar som har fikat på Bröd & Salt och som frågat om de har glutenfria alternativ. Personalen har då svarat att de inte har något glutenfritt men att de har produkter bakade på glutenfria ingredienser men i ett vanligt bageri med gluten. Men har man påståenden om reducerad glutenhalt så ska dessa påståenden enligt lag vara riktade till människor med celiaki. Informationen ska vara relevant för dem annars så ska man inte säga någonting alls om glutenhalten, säger Linus Engqvist Richert, Ombudsman & ansvarig för påverkansarbete på Svenska Celiakiförbundet.
En konsument har i dagarna anmält bolaget till Konsumentverket.
”Det står på Bröd och salt kakpaket Swedish fika står det att de är bakade utan gluten men att det kan finnas spår av gluten. De använder sig av havremjöl som inte är rent havre. Vanlig havre är inte glutenfritt då cirka 5 procent består av andra sädesslag. Jag undrar om de är korrekt att skriva att de är bakat utan gluten när de använder sig av vanlig havre. En släkting hade köpt dessa till mig i tron att de var glutenfria och jag har celiaki och ska därför inte äta dessa. Jag skulle vilja påstå att de använder sig av vilseledande information på sina kakförpackningar. Tacksam om ni vill titta på detta”, skriver konsumenten i anmälan.
Celiakiförbundet vill nu att bolaget snarast tar bort påståendena om gluten. Glutenfria produkter ska bakas med glutenfria råvaror, och produktionen ska göras på ett kontrollerat sätt för att säkerställa en glutenhalt under 20 milligram per kilo som är den internationella gränsen för glutenfritt, menar organisationen.
Bolaget kan ha fått uppgifter från Stockholms stad om märkningen som kan ha varit felaktig.
”Det har också visat sig att det som de trodde var glutenfri havre faktiskt inte var det. De hade uppfattat Stockholm stads livsmedelsinspektör som att de fick göra påståenden om reducerad glutenhalt om de använde vanlig havre, men att de inte fick säga att det var glutenfritt. Dock får man bara göra påståenden om reducerad glutenhalt när man använder glutenfri havre, och det är väldigt olyckligt att informationen varit felaktig/otydlig”, skriver Linus Engqvist Richert i ett mejl till FoodMonitor.
Linus Engqvist Richert tror att Bröd & Salt vill göra rätt och att en del av problemen med märkningen kan ha kommit från en leverantör at havremjöl.
– De vill göra rätt. Deras leverantör verkade dessvärre ha varit otydlig gällande gluten och havre, så att Bröd & Salt fått uppfattningen att då havre är naturligt glutenfritt men kan kontamineras med gluten på vägen från fältet kan man skriva att det är tillagat i en miljö med gluten. Men det ska vara glutenfri havre annars så får man inte påstå något om gluten alls, säger han.
Det är skillnad med glutenfri havre.
– Glutenfri havre är tillverkad på ett säkert sätt och den är hanterad och transporterad på ett säkert sätt där det inte har kommit i kontakt med gluteninnehållande sädesslag. Och då får man kalla saker glutenfria. Det är den havren som enligt EU-lag och svensk lag får ingå i glutenfria produkter, säger Linus Engqvist Richert.