Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Livsmedelsverket förelägger Ello i Lammhult Slakt AB att vidta åtgärder
I dagarna har Livsmedelsverket lagt ett föreläggande mot slakteriet Ello i Lammhult Slakt AB i Lammhult sedan brister i sterilisering av utrustning och verktyg upptäckts. Myndigheten har förenat föreläggandet med ett vite om 25 000 kronor som gäller från och med den första juni.
”Utrustningen för desinfektion ska hålla minst + 82 grader Celsius. Håller vattnet en lägre temperatur finns risk att tillförda bakterier överlever eller ökar i antal istället för att avdödas. Vattnet i sterilisatorn utgör då i sig en källa för kontamination”, skriver Livsmedelsverket i föreläggandet.
Det var vid en kontroll den 3 februari som Livsmedelsverket noterade ”att temperaturen i ett antal sterilboxar i slakthallen låg under det lagstadgade kravet på +82 grader Celsius. Sterilboxen vid juver och skalle var den som höll lägst temperatur med + 66 grader Celsius. De övriga sterilboxarna med för låg temperatur hade en temperatur på + 78-80 grader Celsius”.
Enligt Livsmedelsverket bestod den avvikelsen vid en uppföljande kontroll den 2 april.
Den 5 mars gjorde myndigheten även en kontroll slakteriets styckningslokal. Då konstaterades det att ”det under pågående verksamhet i styckningshallen inte fanns möjlighet att desinficera knivarna då sterilboxen inte var påslagen”.
Vid en uppföljande kontroll den 26 mars konstaterades det ”att sterilboxen i styckningslokalen var påslagen och höll en temperatur på + 21.9 grader Celsius”. Livsmedelsverket skriver att man bedömde att avvikelsen var allvarlig och återkommande.
Slakteriet föreläggs nu av Livsmedelsverket att ”utrustning för desinfektion av utrustning och verktyg med hett vatten (sterilisatorer) är i bruk under pågående verksamhet och håller en temperatur om minst + 82 grader Celsius.”
FoodMonitor har sökt Ello i Lammhult Slakt AB.
/FoodMonitor