Ello i Lammhult AB döms att betala 135 000 kronor i vite för snusk med knivar
”Operatörens skjorta användes till rengöring av kniv” och ”personal tvättade inte alltid sina händer … ”. Bland annat detta skrev Livsmedelsverket förra året i ett föreläggande med viten mot köttbolaget Ello i Lammhult AB i Lammhult. Trots föreläggandet fortsatte, enligt Livsmedelsverket, snusket på slakteriet. Detta enligt tre kontrollbesök i oktober, november, och december. Myndigheten ansökte om utdömande av viten. I dagarna kom domen.
”Förvaltningsrätten bifaller Livsmedelsverkets ansökan daterad den 30 oktober 2019 och förpliktigar Ello i Lammhult AB att till staten utge vite om 45 000 kronor. Förvaltningsrätten bifaller Livsmedelsverkets ansökan daterad den 25 november 2019 och förpliktigar Ello i Lammhult AB att till staten utge vite om 45 000 kronor. Förvaltningsrätten bifaller Livsmedelsverkets ansökan daterad den 18 december 2019 och förpliktigar Ello i Lammhult AB att till staten utge vite om 45 000 kronor”, skriver Förvaltningsrätten i Uppsala i en dom.
Köttbolaget förelades i maj förra året att vidta åtgärder som säkerställer att: ”Knivar som kommer i kontakt med livsmedel rengörs effektivt och vid behov desinficeras tillräckligt ofta för att förhindra risk för kontaminering av livsmedel”
”Personal iakttar god personlig hygien/renlighet och tvättar sina händer på ett hygieniskt sätt när händerna förorenas för att förhindra risk för kontaminering av livsmedlen”
”Redskap/knivar som används vid hanteringen av specificerat riskmaterial, SRM, rengörs effektivt och vid behov desinficeras för att förhindra risk för kontaminering av livsmedlen”
Föreläggandet förenades enligt domstolen med ett löpande vite om 15 000 kronor för varje åtgärd.
I ansökan om utdömande av vite anger Livsmedelsverket, enligt domstolen, bland annat detta: ”Vid uppföljande kontroller den 24 september 2019, den 31 oktober 2019 och den 28 november 2019 konstaterades att knivar som kommer in kontakt med livsmedel inte rengörs effektivt och vid behov desinficeras, personal iakttog inte god personlig hygien/renlighet och tvättade inte sina händer på ett hygieniskt sätt när händerna förorenades. Det konstaterades även att redskap/knivar som används vid hanteringen av SRM inte rengjordes effektivt.”
I Livsmedelsverkets utredning i målet anges enligt domstolen bland annat detta: ”Personalen använde sig av knivstål för att skärpa eggen på sina knivar. Knivstål som användes var synligt förorenade. Knivarna användes till vidare uppslaktning efter stålning utan att först rengöras och steriliseras. Vid några positioner steriliserades knivarna utan att först ha rengjorts från fett, blod, och annan förorening. Flera i personalen sköljde hastigt av sina händer med vatten mellan arbetsmoment med olika slaktkroppar och när de blivit förorenade. En hastig avsköljning kan inte effektivt avlägsna smuts och annan förorening. Operatör som med händerna hade rensat bort en sjuklig förändring, där det kan finnas smittförande ämnen, tvättade inte händerna innan fortsatt hantering av slaktkroppen. Operatör som avlägsnat ryggmärgen, SRM, från slaktkroppar av nöt rengjorde inte kniven innan den placerades i sterilisatorn. SRM från kniven överförs då till sterilisatorn där operatörens andra kniv står, som sedan ska användas.”
Enligt domstolen har köttbolaget förelagts att svara i målet men inte hörts av.