Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
bDSC_0061
Borlänge: Willys hanterade matkassar med ekologiska livsmedel utan att vara certifierade
Borlänge kommun har upptäckt att en Willys-butik i Borlänge hanterat matkassar med ekologiska livsmedel utan att vara certifierade för det. Butiken har nu anmält sig men ännu inte fått sitt certifikat. Kommunen har eskalerat frågan till Livsmedelsverket. Vi har frågat Johanna Eurén, presskontakt på Willys centralt, hur bolaget ser på saken.
Det var vid en inspektion den 2 september som Borlänge kommun upptäckte att Willys Borlänge har börjat sälja matkassar som kunder beställer via internet och sedan hämtar ut i förvaringsboxar och att även ekologiska livsmedel såldes i dessa kassar. Men butiken har enligt myndigheten inte kunnat visa upp något giltigt certifikat för denna hantering.
Kommunen frågade Livsmedelsverket om råd.
”I samråd med … (handläggare på Livsmedelsverket) och med stöd av lagkraven har jag bedömt att denna typ av försäljning ska vara certifierad”, skriver en handläggare på kommunen i en kommentar.
Butiken ska enligt uppgift ha sagt till kommunen att de följer de regler som gäller för e-handel och att alla deras rutiner sätts av Willys centralt.
”Miljökontoret svarade samma dag att även om det sköts centralt så behöver Willys Borlänge eller Willys centralt visa miljökontoret i Borlänge att Willys Borlänge är anmält till ett kontrollföretag och ha certifikat för internethandel med ekologiska produkter …”, skriver kommunen.
Enligt uppgift anmälde sig senare butiken till kontrollorganet ControlCert Scandinavia AB.
Kommunen konstaterade att det inte vara frågan om någon certifiering utan alltså enbart en anmälan.
Kommunen har sedan lämnat över ärendet till Livsmedelsverket.
Vi frågade Johanna Eurén, presskontakt på Willys centralt, hur hon ser på saken.
”Det stämmer att det krävs certifiering, men den gäller inte hanteringen på grund av av e handel utan tredjepartscertifieringen gäller ekologiska produkter som ingår i distanshandel. Enligt Livsmedelsverket gäller att butiken skall vara anmäld till ett Swedac ackrediterat revisionsföretag, och därigenom stå under detta företags tillsyn. Huruvida en faktisk revison måste ägt rum innan man saluför ekologiska varor via distanshandel framgår ej. Det är heller inte möjligt eller tillåtet att genomföra en revision innan verksamheten påbörjat hanteringen vilket är anledningen till att det inte finns en certifiering i Borlänge – som startade e-handel tidigare i år – ännu. Revisionen kommer att genomföras senare i höst. Borlänge är hittills den enda kommun som gjort tolkningen att det krävs ett certifikat från start. Ingen annan kommun där vi bedriver e-handel har krävt ett certifikat från start, endast att vi är anmälda och står under tillsyn av tredje part. När vi startar e-handel i butik anmäler vi alltid butiken till ett Swedac ackrediterat revisionsföretag och sedan genomförs revisioner och certifiering löpande, skriver hon i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor
Bilden: tagen på en Willys-butik i Karlstad. Foto: FoodMonitor.