Restaurang i Falköping förbjuds att använda snuskiga ägg
När en livsmedelsinspektör från Miljösamverkan östra Skaraborg förra månaden var på ett kontrollbesök i en restaurang i Falköping stötte han på otvättade och omärkta ägg. Myndigheten lade i dagarna ett förbud mot hanteringen. Man anser att bristen i verksamheten kan innebära en omedelbar fara för människors hälsa.
”Vi anser att det innebär en risk för kundernas hälsa att använda otvättade och ostämplade ägg. Det finns inga uppgifter som styrker att de är fria från patogena mikroorganismer”, skriver Miljösamverkan östra Skaraborg i förbudet.
Restaurangen förbuds därför av Miljösamverkan östra Skaraborg att använda ostämplade ägg i matlagning. Förbudet gäller omedelbart även om det överklagas.
”Det finns särskilda handelsnormer för hönsägg i förordning (EG) nr 1308/2013. För att få leverera hönsägg till detaljhandeln (butiker, restauranger, bagerier med flera) ska äggen först sorteras och märkas vid ett godkänt äggpackeri. Ni har inte kunnat visa att äggen kommer från ett godkänt äggpackeri eller liknande eftersom de inte är märkta enligt gällande regelverk. Det finns därmed inga uppgifter som styrker att äggen producerats säkert”, skriver Miljösamverkan östra Skaraborg i förbudet som man skickat till restaurangen.
UPPDATERAD
Så här skriver restaurangen i ett svar i ett mejl till Miljösamverkan östra Skaraborg: "Jag har mottagit beslutet, dock användes äggen inte till matlagning utan för eget bruk. Äggen har dock slängts nu."