Portfolio (tillfälligt öppen för alla besökare)
Veterinär: felaktigt hanterade förorenade djur på Skövde slakteri
Gödselförorenade djur kontaminerar avhudade delar på andra djur. Det upptäckte nyligen en veterinär på slakteriet Skövde slakteri i Skövde. Det hotar livsmedelssäkerheten. Bolaget skyller på personalbrist.
När djur kommer in till slakt på Skövde slakteri väljer slaktmästaren att slakta det mest förorenade djuret med stor lucka till nästa djur. Det såg en veterinär från Livsmedelsverket som var på tillsynsbesök på bolaget.
Men de djur som slaktmästaren bedömt som lindrigt eller måttligt förorenade hanterades enligt veterinären inte på ett ändamålsenligt sätt ur livsmedelssäkerhetssynpunkt.
”Dessa djur slaktades i normal takt och gödselförorenade bakben på några djur kom då i kontakt med avhudade delar på andra djur”, skriver veterinären i en rapport.
Enligt uppgift skyller slakteriet bristerna på personalbrist. Men det tycker inte Livsmedelsverket är en godtagbar ursäkt.
”Personalbrist är inget godtagbart skäl till att livsmedelssäkerheten äventyras utan verksamheten får då anpassas till rådande förhållanden”, skriver myndigheten i en kommentar.
Skövde slakteri håller emellertid inte med om att man angett personalbrist som en orsak till bristerna.
”Som information från livsmedelsföretagaren står det att företaget angett personabrist som orsak till avvikelsen, vilket är felaktigt”, skriver Claes Espefält, kvalitetschef på Skövde slakteri, förra veckan i ett yttrande till Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket meddelar att man kan komma att följa upp avvikelserna, som man meddelat Skövde slakteri att man hittat. Om bolaget inte bättrar sig kan det bli frågan om sanktioner.
/FoodMonitor