Karlstad Saluhall har öppnat
Under torsdagen öppnade Karlstad Saluhall i centrala Karlstad. Den har länge efterlängtats av Karlstadsborna och matföretagen i länet. Med från början är ett 50-tal livsmedelsföretag. Butikskedjan Konsum Värmland samordnar det hela enligt en ny modell.
Läs mer...
mobilt-slakteri-eliminerar-plagsamma-djurtransporter width=
Mobilt slakteri eliminerar plågsamma djurtransporter
Köttbolaget Hälsingestintan Lantkök AB i Järvsö har i dagarna fått hem ett unikt specialbeställt mobilt slakteri. Med slakteriet elimineras plågsamma djurtransporter. Bolaget ska även ta ansvar för att det kött som säljs till konsumenter kommer från gårdar med bra djuromsorg. Dessutom blir köttkvaliteten bättre.
Läs mer...
chillbox-aptit-okar width=
Chillbox aptit ökar
Svenskarnas förtjusning i fryst grekisk yoghurt tycks inte ha något slut. Därför planerar det grekiska bolaget Chillbox för ytterligare expansion med tre butiker i landet de närmaste månaderna. Man är även på gång att öppna ett brohuvud i USA.
Läs mer...
kommuninvanarna-subventionerar-foretagens-livsmedelskontroll–i-onodan width=
Kungälv: kommuninvånarna subventionerar företagens livsmedelskontroll – i onödan
Kommunens kontroll av livsmedelsföretag i Kungälv ska vara helt avgiftfinansierad. Det säger gällande lagstiftning. Men nu kan FoodMonitor avslöja att kommunen bara tar betalt för 52 procent. Resten, som uppskattas uppgå till över 700 000 kronor, får kommuninvånarna helt i onödan skjuta till.
Läs mer...
Trots åtalsanmälningar och vite
– äggbranschen fortsätter anlita
Håkantorp Slakteri
FoodMonitor har i flera artiklar det senaste året granskat verksamheten på slakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara. Nu kan vi avslöja att många företag inom äggbranschen alltjämt anlitar slakteriet trots upprepade åtalsanmälningar och vitesföreläggande. Enligt bolag som FoodMonitor pratat med, som dessutom betalar slakteriet för att ta hand om deras uttjänta värphöns, sitter man i en rävsax. Det finns inga andra bra alternativ.
Läs mer...
svenskt-kott-vill-ha-nytt-miljonregn-fran-staten width=
Svenskt kött vill ha nytt miljonregn från staten
Lobbybolaget Svenskt kött i Sverige AB i Stockholm vill ha cirka 2.4 miljoner kronor från Jordbruksverket för bland annat "pressaktiviteter" och ”kunskapsförmedling”. Sedan år 2011 har myndigheten hittills betalat ut mer än två miljoner kronor till bolaget.
Läs mer...
bristande-yrkesskicklighet-bland-grisbonder-i-skåne width=
Bristande yrkesskicklighet bland grisbönder i Skåne
Hur kommer det sig att så många grisbönder i Skåne blir anmälda för bristande djurskydd? FoodMonitor har tagit del av den rapportering som Länsstyrelsen i Skåne län nyligen gjort till Jordbruksverket. I den avslöjas resursbrister och en allvarlig kunskapsbrist hos grisbönderna i länet, vilket drabbar djuren negativt.
Läs mer...
allvarliga-brister-i-livsmedelskontrollen-i-hoor width=
Allvarliga brister i livsmedelskontrollen i Höör
En kontrollskuld som innebär att många anläggningar inte fått något tillsynsbesök på flera år, och en bristande kostnadstäckning. Dessutom struntar kommunen i uppmaningar om åtgärdsplaner. Nu sätter Länsstyrelsen i Skåne län ner foten om brister i Höörs kommun och tar ärendet till Livsmedelsverket.
Läs mer...
osmidigt-avgiftssystem-slar-mot-sma-verksamheter
Livsmedelskontrollen: osmidigt avgiftssystem slår mot små verksamheter
Nästan varje vecka kommer det in samtal från ilskna näringsidkare till livsmedelskontrollen i Marks kommun som gäller årsavgiften. Anledningen är att även när verksamheter avvecklas under ett år så får både nya och gamla ägare trots det betala fullt pris för hela det året. Camilla Landén, som är enhetschef på miljöenheten i Marks kommun, vill att Livsmedelsverket ser över systemet som är generellt för hela landet.
Läs mer...
fairtrade
Fairtrade – inte alltid bättre ersättning för odlarna, eller bättre kaffe
Aneby kommun ville inte skämmas för sin taxa för livsmedelstillsyn. Därför tog man för lite i betalt från företagen i kommunen. Mellanskillnaden fick skattebetalarna stå för. Dessutom utförde inte kommunen cirka 20 procent av alla kontroller. Det konstaterar Livsmedelsverket i en revision.
Läs mer...
salems-kommun-tog-betalt-for-livsmedelskontroller-man-inte-utforde
Salems kommun tog betalt för livsmedelskontroller man inte utförde
Salems kommun tog betalt för 377 timmar livsmedelskontroll av kommunens restauranger förra året. Men levererade bara 70 timmar. Dessutom används inte utrustning, som termometrar, på rätt sätt. Livsmedelsverket riktar nu stark kritik mot kommunen.
Läs mer...
annas
Annas – ny ekologisk butik med sikte på expansion
Den ekologiska livsmedelsbutiken Annas i Karlstad öppnade för ett par månader sedan i Karlstads inre hamn. Men redan nu har grundaren och hälftenägaren Margareta Lee planer på att expandera med sitt koncept med Värmländska delikatesser. Och inte bara i Sverige utan även till Abu Dhabi.
Läs mer...
Kan alkohol förlänga livet?

Forskare vid universitetet Tel Aviv har gjort en förvånande upptäckt som innebär att exempelvis kaffe kan förkorta livslängden medan alkohol istället kan förlänga livet. Det är telomererna, de yttersta ändarna på våra kromosomer, som påverkas olika av substanserna.

Läs mer...
allvarliga-brister-i-karlstads-livsmedelstillsynAllvarliga brister i Karlstads livsmedelstillsyn
– skattebetalarna får ta smällen
En livsmedelstillsyn som inte har täckning för sina kostnader och istället låter skattebetalarna stå för miljonbelopp. Länsstyrelsen Värmland konstaterar nu allvarliga brister i Karlstads kommuns verksamhet.
Läs mer...
undernaring-inom-aldreomsorgenUndernäring – ett kompetensproblem inom äldreomsorgen
Många äldre riskerar att utveckla sjukdomsrelaterad undernäring men det satsas inte tillräckligt mycket på nutritionskompetens inom den kommunala äldreomsorgen. Det anser Dietisternas Riksförbund (DRF) som arbetat med frågan i många år.
Läs mer...
dricka-kaffe-varje-dag10 skäl
att dricka kaffe varje dag
Det finns tydliga hälsofördelar med att dricka kaffe. Både för hjärnan och resten av kroppen. FoodMonitor listar 10 bra anledningar till att njuta av kaffe varje dag.
Läs mer...
livsmedelskontrollen-i-vargarda-har-havereratLivsmedelskontrollen i Vårgårda har havererat
Vårgårda kommun har de senaste åren tagit betalt från livsmedelsföretag för kontroller som inte utförts. Det har Länsstyrelsen i Västra Götaland upptäckt i sin tillsyn och larmat Livsmedelsverket.
Läs mer...
vad-innehaller-egentligen-en-chicken-nuggetVad innehåller egentligen
en chicken nugget?
Det har forskare i USA försökt ta reda på. Deras resultat visar på en salig blandning av olika delar av kycklingen – inte bara muskler som många konsumenter tror.
Läs mer...
avsaknad-av-nationellt-saluförbud-forsvarar-tillsynen-av-kosttillskottAvsaknad av nationellt saluförbud försvårar tillsynen av kosttillskott
Som FoodMonitor berättat om tidigare så säljer butiker runt om i landet produkter som innehåller det inom EU otillåtna sötningsmedlet Lo Han Guo. Men eftersom det enligt gällande lagstiftning inte går att lägga ett nationellt saluförbud i alla landets kommuner är det svårt att stoppa handeln. På miljöförvaltningen i Stockholms stad frågar man sig om Landsbygdsdepartementet verkligen bryr sig om problemet.

Läs mer...
otillåtet-sotningsmedel-i-kosttillskottOtillåtet sötningsmedel
i kosttillskott
Sötningsmedlet Lo Han Guo, som tillverkas av en kinesisk ört, används bland annat i en proteinbar med namnet Quest Bar som säljs i flera Svenska butiker och på webbsidor. Men Lo Han Guo är förbjudet att använda i livsmedel inom EU. Livsmedelsverket ryter nu till mot butikerna.

Läs mer...
norrmejerier-knep-filmjolks-champagne-fran-arlaNorrmejerier knep ”Filmjölks-champagne” från Arla – ska fördubbla försäljningen
I maj förra året knep mjölkbolaget Norrmejerier varumärkena Fjällfil och Fjällyoghurt från konkurrenten Arla. Arla tvingades till detta av Konkurrensverket som ett villkor för att få köpa mjölkbolaget Milko. För Norrmejerier har övertagandet visat sig vara ett lyckokast.

Läs mer...
maten-ger-scandic-extra-skjuts-1Maten ger Scandic extra skjuts
Mat och dryck är ett område där hotellkedjan Scandic växer i snabb takt och även ser en stor tillväxtpotential framåt. Det redan starka Food & Beverage-teamet fick ytterligare vind i seglen när Ulrika Garbrant i oktober 2012 tillträdde som Vice President för verksamheten på koncernnivå, vilket innefattar hotell i nio länder. FoodMonitor har förstås träffat henne

Läs mer...
jarnkoll-pa-skolmatens-kvalitetJärnkoll på skolmatens kvalitet
För nästan exakt ett år sedan sjösattes verktyget SkolmatSverige som en effekt av att den nya skollagen trädde i kraft 2011. Lagens krav på skolmåltidernas näringsriktighet ökade behovet av ett verktyg för skolorna att utvärdera, utveckla och dokumentera sina måltider. En forskargrupp vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting gjorde slag i saken.

Läs mer...
certifierat-lyfter-lofbergsCertifierat lyfter Löfbergs
out of home
Kaffetillverkaren Löfbergs i Karlstad hårdsatsar på certifierat kaffe. En av anledningarna är den stora efterfrågan inom segmentet out of home. Drygt hälften av allt kaffe Löfbergs säljer till restauranger är idag certifierat. I den totala produktionen ligger siffran på 20 procent. Men bolaget har siktet ställt betydligt högre.

Läs mer...
lrf-polisen-vagrar-ta-emot-anmalningarLRF: polisen vägrar
ta emot anmälningar 
Många bönder är besvikna på polisens förmåga att utreda brott. Nästan hälften av brotten på landsbygden anmäls därför aldrig. Det konstaterar LRF i en ny undersökning. Nu kan FoodMonitor avslöja att polisen i många fall till och med vägrar att ta emot anmälningar.

Läs mer...
hygienisk-godisautomat-far-amerikansk-lyftHygienisk godisautomat
– får amerikanskt lyft
Uppfinnarbolaget Click Candy i Arvika tillverkar en unik hygienisk godisautomat som kommer till rätta med lösgodissnusket. Men försäljningen har tidvis gått trögt. Det kan nu vara på väg att ändra sig. En grupp finansmän med Joel Wikell i spetsen har nyligen köpt patenträttigheterna för Nord- och Sydamerika. Det ger Click Candy muskler att vidareutveckla sin maskin.

Läs mer...
kraftfull-nystart-av-anna-skipperKraftfull nystart av Anna Skipper
Anna Skipper gör just nu comeback på flera fronter efter ett att ha lagt ett tufft 2012 bakom sig. Nytt bolag är startat i Holland där hon numera har sin bas. Ny hemsida med e-shop, där man kan köpa Annas befintliga produktserier och många nyheter, är invigd och en ny bok med recept på hälsosamma smoothies och drinkar är släppt.

Läs mer...
Sverige-i-tatposition-med-renad-aterskapad-rokSverige i tätposition med renad återskapad rök
Traditionellt rökta charkprodukter kan innehålla cancerogena polycykliska aromatiska kolväten, PAH:er. Nya hårdare EU-gränsvärden är på gång år 2014 vilket är ett hot mot små rökerier. Samtidigt ligger Sverige i framkant med den renade återskapade röken.

Läs mer...
svenskt-kott-ska-rensa-upp-i-restaurangtrasketSvenskt Kött ska rensa upp i restaurangträsket
Det sämsta och mest okontrollerade köttet finns ofta i restauranger. Nu ska branschorganisa-tionen Svenskt Kött göra valet lättare för konsumenterna genom att låta restaurangerna få använda märkningen Svenskt kött.  

Läs mer...
livsmedelsverkets-omoderna-rad-lagger-grunden-till-barnfetma
Livsmedelsverkets omoderna råd lägger grunden till barnfetma
”Livsmedelsverket säger fortfarande 2011 att barn oavsett ålder och kroppsvikt ska dricka lättmjölk. Så fort man slutar amma så ska barnet få lättmjölk. Det blir inte dummare än så här”, säger läkaren Andreas Eenfeldt, också känd som Kostdoktorn på internet.
Läs mer...