Anställd berättar om missförhållanden
på Svenskt Fågelkött 
Svenskt Fågelkött AB utanför Vara försattes i konkurs i september efter att en företagsrekonstruktion misslyckats. Sedan dess har en konkursförvaltare drivit bolaget. Nu kommer uppgifter om missförhållanden på anläggningen.
 
Slaktkött hamnar på golvet. Kött står i rumstemperatur. I bolagets frysar finns tonvis med kött för vilket datummärkningen har gått ut. Dessa uppgifter har Vara kommun fått av en anställd på bolaget som önskar vara anonym.
 
Enligt den anställde slarvas det framför allt med rutinerna när inte Livsmedelsverkets inspektörer är på plats.
 
”… allt följs när veterinärerna är där men inte annars”, säger anmälaren, enligt Vara kommun.
 
Svenskt Fågelkött i Vara slaktar cirka 3 miljoner uttjänta värphönor om året. Även en del lamm slaktas vid anläggningen. Bolagets kunder finns huvudsakligen i Tyskland, men även butikskedjan Coop är en viktig kund.
 
Peter Bengtsson, som är konkursförvaltare, försöker för närvarande hitta spekulanter som är beredda att köpa och driva verksamheten vidare. Han har till i slutet av denna månad på sig.
 
”Jag har drivit verksamheten i två månader. Men jag kommer inte att driva det vidare i konkursboets regi längre än fram till den sista november”, säger han.
 
”Det finns en del intressenter som vi diskuterar med just nu. Förhoppningsvis är det någon som tar över.”
 
Peter Bengtsson känner inte igen anmälarens beskrivning av verksamheten.
 
”Det är ingenting jag känner till eller hört någonting om”, säger han.
 
HÅKAN FRISELL

 

 
FoodMonitor-Fakta:
Svenskt Fågelkött AB.
Omsättning: 45 Mkr (2010).
Resultat före skatt: minus 979 000 kronor.
Antal anställda: 50.