Ica-handlare beredd på att sitta i fängelse – för opastöriserad mjölk
Mjölkproducenten Åre Bondgård AB i Åre planerar att på lördag bryta mot livsmedelslagen och sälja opastöriserad mjölk utanför kassorna på Ica Supermarket i Åre.
– Klockan två på lördag börjar vi sälja och sedan kommer polisen och tar oss och så får vi väl sitta inne ett par tre dagar, säger Lars Ocklind, handlare, Ica Supermarket Åre.
 
– Åre kommun hotar oss att om vi gör det här så blir det inte böter utan fängelse.
 
Hos Åre kommun är man beredda på att agera om planerna blir av. Men där tror man emellertid inte att det är en risk för någon att hamna i fängelse.
 
– Vi har blivit informerade om att man planera att sälja opastöriserad mjölk. Det är inte tillåtet så på något sätt kommer vi att behöva agera, säger Josefin Päiviä Jonsson, miljöchef, Åre kommun.
 
– Går det så långt att man faktiskt kommer att sälja då kommer vi att åtalsanmäla. Då riskerar man att åka på böter. Det finns prejudicerande fall där man har sålt opastöriserad mjölk och åkt på böter så rättsläget är ganska klart.
 
Mjölkbolaget och Ica-handlaren har redan ställt ut en automat för den opastöriserade mjölken cirka tre meter från Ica-butikens kassor. Mjölken kommer enligt uppgift att kosta 20 kronor litern.
 
Lars Ocklind vill genom aktionen få till en ändring av lagstiftningen. Han hoppas också på en stor uppslutning från media.
 
– Vi måste få till en attitydförändring och ett politiskt beslut. Vi kommer att bli stoppade och vi hoppas att så mycket media som möjligt är med. Det blir nästan som en demonstration.
 
Vad säger Ica centralt om aktionen?
 
– Jag har pratat med Ica:s jurister och de vill att jag ska vara jätteförsiktig för vi har något som heter Ica:s goda affärer. Så därför står den här utanför kassalinjen och jag är inte involverad.
 
Men samtidigt som Lars Ocklind säger att han inte är involverad vill han inte berätta om han äger aktier i Åre Bondgård AB som ska leverera mjölken och som enligt uppgift äger maskinen.
 
– Det går jag inte in på, säger han.
 
Jörgen Andersson driver och är delägare i Åre Bondgård AB. Han tycker det är självklart att opastöriserad mjölk ska få säljas i Sverige. Han ser fram mot aktionen på lördag.
 
– Vi ska visa vad vi tycker. Man borde få sälja mjölken som den är, färsk och obehandlad. Det visar vi genom att sälja några liter på lördag klockan två i Åre.
 
– Jag tror framför allt att det finns en okunnighet om frågan i Sverige. En primär uppgift för oss är att tala om hur det ligger till.
 
Enligt Jörgen Andersson säljs redan opastöriserad mjölk på flera ställen i Europa. Till exempel i Italien och Tjeckien.
 
– Där är det är bonden själv som äger automaten och säljer direkt till kund.
 
Hos Åre kommun är man fullt medvetna om att aktionen har som syfte att skapa rubriker.
 
– Man vill göra en demonstration och en manifestation. Och man vill ju gärna att vi ska komma dit med polisen. Man vill få publicitet helt enkelt, säger Josefin Päiviä Jonsson.
 
Eftersom försäljningen planeras att ske vid en Ica-butik är det inte helt tydligt vem som ska ställas till ansvar.
 
– Vi vet inte vilken juridisk person vi har att agera mot. Vi tror att det är Åre Bondgård.
 
Enligt Josefin Päiviä Jonsson finns det stora risker med opastöriserad mjölk. I mjölken kan det finnas en aggressiv variant av Ehec-bakterien som skadar bland annat njurar.
 
– Opastöriserad mjölk skadar flera barn varje år även i de små volymer som kommer från gårdsförsäljning. Det har hänt att barn har hamnat i dialys med förstörda njurar, säger hon.
 
– Här i Jämtland har vi exempel på en marknad där man har serverat risgrynsgröt med opastöriserad mjölk och där ett 60-tal personer insjuknade. Så det finns i nutid konkreta exempel på att folk har blivit sjuka av det.
 
HÅKAN FRISELL