madeleinerecept5
Landleys Frestelser: Smördegsinbakta quornfiléer med rödbetshjärtan och morots- och äppelcoleslaw
Madeleine Landley: Här om dagen lyckades jag lura min sambo. Jag har haft turen att tilldelas en medgörlig sambo som har konverterats till att äta det mesta – i alla fall om han vet att jag lagt en sista krydd-touch på det hela. När vi träffades för 12 år sedan åt han varken fisk, broccoli eller vegetariskt. Det har jag nu lyckats ändra på – och dessutom fått honom att älska. Men när jag läste någonstans att ”riktiga karlar äter sallad” kunde jag inte låta bli att dra på smilbanden.
 
Däremot finns det några saker saker som jag har haft vissa svårigheter att ändra på. Jordärtskockor rynkar han fortfarande på näsan åt, därför har jag nu inlett en kampanj på tio försök att omvända honom. Jag läste nämligen i boken Matmolekyler att det tar ungefär tio gånger att vänja ett barn vid vissa smaker. Kan man vänja ett barn måste man väl kunna vänja en sambo? Eller?
 
Den andra saken som har varit lite knepigt är Quorn. Det är inte så att han inte gillar det, däremot möts man av en viss skepsis så fort man berättar att det är Quorn. Har man väl avslöjat det får man höra saker som "jaha, men det kände jag direkt", eller ”jaså det är därför det är så poröst”.
 
Bara för att jäklas lagade jag därför en helt vegetarisk rätt - med Quornfiléer. Vi satte oss till bords och började äta. Efter att tag utbrister sambon ”mmmm, är det kyckling?”. Jag kunde nästan svära på att han såg att jag ljög när jag höll med om att det var det. Vi åt vidare och sambon utbrast flera uppskattande ”mmmm”, och sitt traditionsenliga ”det här var det bästa du har gjort på länge”. Halvvägs in i middagen undrade han hur jag hade fått kycklingfiléerna så möra. Då kunde jag inte hålla mig längre utan avslöjade min lögn.
 
Efter det här vet jag att han kommer att fråga mig varje gång det är något som liknar kycklingfiléer på matbordet, men det är okej. Det var i alla fall kul att jag lyckades lura honom – men det som var allra roligast var att han tyckte att det var så gott. Jag tycker ärligt talat inte att Quorn är allt för upphetsande själv, men med rätt kryddning och lite uppfinningsrikedom kan man förvandla även en skosula till en festmåltid. Bra är det också om man vill äta helt vegetariskt och dessutom få i sig riktigt bra protein. Det här är definitivt ett recept av många i raden med Quorn.
     
Smördegsinbakta quornfiléer med rödbetshjärtan och morots- och äppelcoleslaw
För: 4 personer
Temperatur: 225°
 
Smördegsinbakta quornfiléer:
8 quornfiléer
250g smördeg (1 rulle)
200g philadelphia
200g fetaost
1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
1 tsk balsamvinäger
madeleinerecept61 tsk olivolja
salt peppar, lökpulver
 
Rödbetshjärtan:
4 stora rödbetor
2 ägg
1/2 dl creme fraiche
salt, peppar, vitlökspulver
 
Coleslaw:
150g vitkål
2 morötter
1 rött äpple
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano
   
1. Tina quornfiléerna i kylen. Rör ihop philadelphia med smulad fetaost, pressad vitlök, hackad basilika och olivolja. Smaka av med balsamvinäger och kryddor. Rulla ut smördegen. Bred krämen på båda sidorna av varje quornfilé och rulla sedan in i ett lager smördeg. Kläm till så att det blir tätt och lägg sedan upp i en ugnsfast, oljad form. Ringla eller spraya olja över varje smördegspaket och ställ in i 225° i ca 20-30 minuter.
 
2. Skala och hacka rödbetorna till mindre bitar. Koka upp vatten och salt och låt rödbetorna koka till de mjuknat. Häll av vattnet och mosa sedan rödbetorna med en potatismosare. Blanda ner ägg, creme fraiche och kryddor. Klicka upp i ugnsformar och låt stå i 225° i ca 20-30 minuter.
 
3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Hyvla vitkålet med en osthyvel och ha sedan ner rivet i kastrullen. Låt ligga och puttra på svag värme i ca 10 minuter. Häll av rivet i ett durkslag, spola kallt vatten på och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Riv urkärnat äpple, morot och lök på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda ihop allt i en bunke tillsammans med pressad vitlök, creme fraiche, majonäs och äppelcidervinäger. Smaka av med kryddor.
   
madeleine1Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök
   
/Madeleine Landley i FoodMonitor 20.4.2012