madeleinerecept31maj
Landleys Frestelser:
Spenat- och fetaostpaj
Madeleine Landley: Jag gillar mat som går snabbt att laga och som inte kräver för mycket krusiduller. Under helger och kvällar när man har mer tid kan det vara trevlig att lunka runt i köket i sin egen takt och vispa i bunkar och kastruller. Andra dagar har man bara så bråttom eller är så hungrig att det måste vara klart i ett nafs. Då passar den här pajen perfekt.
 
Fryst, hackad spenat kan ha en tendens att smaka gammalt hö – det är inga problem i den här. Tillsammans med fetaost och goda kryddor blir det en riktig toppenrätt. Det allra bästa är att den är helt vegetarisk. Vill man göra det lyxigare kan man steka på lite kyckling eller en laxbit och ha pajen som tillbehör. Så gott, så enkelt.
 
madeleinerecept31maj2Spenat- och fetaostpaj
För: 4-6 personer
 
600g fryst spenat
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl vitt vin
15 cm purjolök
3 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde
200g fetaost
salt, peppar, oregano
1 rulle smördeg
 
1. Hetta upp en stekpanna med smör och pressa i vitlök och klicka i sambal oelek. Tina spenaten, ha ner den i pannan och låt fräsa några minuter. Häll på vinet, ha ner strimlad purjolök och kryddor. Fräs spenaten till vätskan börjar försvinna (ca 5 min).

2. Smörj en ugnsfast pajform med olja och platta ut smördegen i den. Förgrädda skalet i 225° i 5 minuter.

3. Vispa ihop ägg, grädde och smulad fetaost. Vänd ner spenaten i äggstanningen och rör ihop. Slå i fyllningen i pajskalet och grädda i 225° i 30 minuter. Låt pajen stå till sig några minuter innan servering. Servera med en enkel sallad med äppelcidervinäger.

 

 

 
madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök


 
/Madeleine Landley i FoodMonitor 01.06.2012