Oreglerad kaninuppfödning
skapar problem
Efterfrågan på kaninkött ökar i Europa. Köttet omsätter uppskattningsvis 1.6 miljarder kronor inom EU. I Sverige föds det upp och slaktas cirka 350 000 kaniner årligen, trots att det saknas regelverk för uppfödningen. Länsstyrelserna använder bestämmelser som gäller för kycklingar. Det skapar problem. 
 
– Uppfödare kan bara hoppas att det finns någon vettig på länsstyrelsen som kan ge tillstånd. Men de allra flesta länsstyrelser har ingen som helst kompetens om det här. Vi har flera mål som ligger hos förvaltningsrätter och för överklagan hos kammarrätten, säger Gösta Johnsson som driver kaninslakteriet Vreta Kaningård.
 
– Du kan inte göra en förprövning på ett djurstall för kaniner och använda ett regelverk för kycklingar. Jordbruksverket säger att de jobbar med det här men de har fortfarande inte kommit till skott. Problemet vi har är att Jordbruksverket helt enkelt inte har accepterat kaninen som ett lantbruksdjur, säger han. 
 
Istället för att producera tillräckligt med kanin i Sverige måste därför kaninkött importeras från andra länder i huvudsakligen Europa. Där sker produktionen ofta under oacceptabla förhållanden. Ett exempel på det är enligt Gösta Johansson produktionen av kaninkött i Belgien. 
 
– Deras uppfödning tycker jag inte om. De kör med inseminering på kaniner. Problemet med kaninen är att en kaninhona inte släpper ägg i fall hon inte får en fullgod parning. Förutom injiceringen så måste de alltså även ge en hormonbehandling, säger han. 
 
Anna Olsson föder upp kaniner på Östersäby kaninfarm i Kungsör. Hon håller med om beskrivningen av problemet med bristen på regelverk i Sverige. Något som avskräcker många bönder från att börja föda upp kaniner. 
 
– Ett problem som stoppar många från att starta är att det inte finns något regelverk på kanin som produktionsdjur i dag. Utan det regelverk som länsstyrelsen följer är för sällskapskanin, vilket är lite missvisande när du ska ha ett lantbruksdjur, säger hon. 
 
– Vi har byggt våra burar efter de mått som gäller för sällskapskanin och de rekommendationer som vi vill att Jordbruksverket ska fastställa. Men ska du starta och ha en stor produktion och ha det här som din försörjning måste du ha ett regelverk att bygga efter, annars vet du inte vad du bygger och kanske får bygga om. Man kan säga att Jordbruksverket har varit lite långsamma här. 
 
FoodMonitor frågade Jordbruksverket varför det saknas regelverk för kommersiell uppfödning av kaniner. Myndigheten svarade med att skicka regelverket - för kaniner som husdjur. 
 
HÅKAN FRISELL 
 
FoodMonitor-Fakta:
Spanjorerna äter mest kanin inom EU. Årligen konsumeras 57 miljoner kaniner i landet. På andra plats kommer Frankrike med 37 miljoner och på tredje plats Italien med 26 miljoner.