Aktiespararna bekymrade över
den negativa uppmärksamheten
kring Gymgrossisten 
Som FoodMonitor berättat om tidigare så fortsätter börsnoterade CDON Group:s dotterbolag Gymgrossisten Sweden AB att sälja preparat som innehåller den centralstimulerande och dopingklassade substansen 1.3–dimetylamylamin, DMAA. Hos Sveriges Aktiesparares Riksförbund är man bekymrade över den negativa uppmärksamhet bolagen fått i media den senaste tiden.
 
aktiespararnaCarlJohan– Är det en farlig produkt som är skadlig för de som får i sig den så kan jag säga att som aktieägare så är man bekymrad om ett bolag får den här typen av uppmärksamhet. För det kan om inget annat sänka värdet på bolaget, om jag håller mig strikt till aktieägarsynpunkten, säger Carl Johan Högbom, tillförordnad vd, Sveriges Aktiesparares Riksförbund (bilden, foto: Sveriges Aktiesparares Riksförbund)
 
Den senaste tiden har inte mindre än fyra europeiska livsmedelslarm skickats ut av svenska kommuner om preparat som Gymgrossisten säljer som innehåller DMAA. Dessutom har Stockholms Stad, Trollhättans Stad, och Karlstad, belagt bolagets butiker med saluförbud för flera DMAA-produkter.
 
Rapporter om allvarliga skador i samband med intag av produkter innehållande DMAA, däribland ett fall i Kalmar där en 21-åring drabbades av hjärtstillestånd efter att ha ätit preparatet Jack3D från Gymgrossisten, har rapporterats av läkare både i Sverige och USA.
 
I augusti väntas Statens folkhälsoinstitut klassificera DMAA som hälsofarlig vara.
 
Men hos CDON och Gymgrossisten verkar man vara fast beslutna att sälja produkter med DMAA ända tills samtliga produkter i Gymgrossistens sortiment som innehåller DMAA beläggs med förbud.
 
På frågan om varför man fortsätter att sälja produkter som innehåller DMAA ger Fredrik Bengtsson som är affärsutvecklingschef och presstalesman på CDON svaret: ”därför att de produkterna är inte saluförbudbelagda”. I övrigt vill han inte ge fler kommentarer.
 
Carl Johan Högbom tror inte att CDON:s eller Gymgrossistens agerande är bra på längre sikt.
 
– Det kanske kortsiktigt är rätt av dem. Men långsiktigt kan det vara skadligt för bolagen. Speciellt om det visar sig att det är frågan om produkter som man har mer eller mindre känt till att de varit skadliga, säger han.
 
– Som aktieägare så är jag bekymrad om mitt bolag är i gränsmarkerna av det som är tillåtet och därmed drar på sig kritik. Det kommer att sänka värdet på mina aktier. Jag tycker att det är olyckligt, säger han.
 
HÅKAN FRISELL
 
Läs mer:
Trollhättan och Karlstad stoppar Gymgrossisten
Riksidrottsförbundet rasar mot Gymgrossisten
Gymgrossisten säljer kosttillskott trots stopp
21-åring fick hjärtstillestånd – hade ätit Jack3D
 
FoodMonitor-Fakta:
De största ägarna i CDON Group AB är:
Investment AB Kinnevik, 25.0 procent.
Point Lobos Capital LLC, 10 procnt.
Capital Group, 9.1 procent.
Luxor Capital Group LP, 5.2 procent.
Swedbank Robur fonder, 2.0 procent.
AMF pension & fonder, 1.8 procent.
SEB fonder, 1.5 procent.
Handelsbanken fonder, 1.3 procent.
Norska staten, 1.3 procent.
Wasatch fonder, 1.1 procent.
Avanza Pension Försäkring AB, 0.8 procent.
Fjärde AP-fonden, 0.6 procent.
Nordea fonder, 0.6 procent.
SEB Trygg Liv, 0.6 procent.
Abu Dhabi Investment Authority, 0.4 procent.