madeleinerecept4jan
Landleys Frestelser: Grillad majskyckling med feta- och kikärtsröra, chutneysås och syrlig maché- och solrossallad
Madeleine Landley: Nytt år nya löften. Då jag tycker att det går precis lika bra att bestämma sig för något när som helst under året har jag gett upp det där med nyårslöften. Har man däremot problem med motivationen kan det vara ett bra startskott. Det är inte helt ovanligt att folk bestämmer sig för att sluta röka och troligtvis tänker många att det här ska bli sommaren då man inte ska gömma sig i vassen.
Nåväl, ett firande kvarstår dock – trettondagen. Jag tycker förstås att alla tillfällen att fira bör tas i akt och föreslår därför ett riktigt gott och festligt recept till helgen. Då det innehåller bra fetter och är helt utan vita spannmål kan man känna sig lite ”hälsosammare”. Eller helt enkelt göra som en vän till mig som går på diet – slå till på ett gott vin och sluta på noll.
Vilket man än väljer att göra är det alltid trevligt att starta årets första helg med något gott. Här får du receptet på hur.
Grillad majskyckling med feta- och kikärtsröra, chutneysås och syrlig maché- och solrossallad
För: 4 personer
Kyckling:
4 majskycklingfiléer
1/2 dl majskorn
4 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
2 msk persilja
1 tsk Liquid Smoke
1 msk äppelcidervinäger
1 lime
salt, peppar
Chutneysås:
4 msk mangochutney
2 dl creme fraiche 34%
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver
Syrlig feta- och kikärtsröra:
1 burk kikärtor
150g fetaost
1/2 lime
salt, peppar, spiskummin
Maché- och solrossallad:
20 cm gurka
70g machésallad
70g rucola
200g sockerärtor
1/2 dl solrosfrön
olivolja
salt, peppar, oregano
färsk persilja och gräslök
1. Tina kycklingen i kylen under dagen om den är fryst. Rör ihop pressad vitlök med Liquid Smoke, vinäger, olja, kryddor och saften ifrån en lime. Mixa majskornen till en slät smet med mixer. Lägg i kycklingen i marinaden. Grilla kycklingen och pensla med jämna mellanrum på av marinaden på kycklingen. Skär gärna ett snitt för att kontrollera färgen på köttet då den är klar.
2. Rör ihop mangochutney med crème fraîche, vitlök, kryddor och vinäger.
3. Skölj kikärtorna och blanda ihop med smulad fetaost, saften ifrån en halv lime och kryddor.
4. Blanda rucola med maché, längdstrimlade sockerärtor och gurka. Rosta solrosfröna i lite olja tillsammans med hackad färsk persilja och gräslök samt kryddor. Låt fröna svalna och strössla över salladen.
 
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök


/Madeleine Landley i FoodMonitor 04.01.2012