Så kan djurlarm försvinna i Livsmedelsverkets hantering
När en besiktningsveterinär på Livsmedelsverket i april skulle skicka en underrättelse om bristfälligt djurskydd vid slakt som upptäckts på kycklingslakteriet Kronfågel i Valla gick det mesta fel. Underrättelsen skickades till fel länsstyrelse. Dessutom var mejlet enligt uppgift så stort så att det inte gick fram. Och det upptäcktes inte heller. Därför utreddes inte då vad som misstänktes vara ett allvarligt djurplågeri hos en kycklinguppfödare i Västmanlands län.
Den bristande hanteringen av ärendet hos Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Södermanlands län upptäcktes först när FoodMonitor började gräva.
Det var i slutet av februari som två transportörer hos ett bolag som anlitats av Kronfågel larmade om djurplågeri hos en uppfödare. Enligt transportörerna så fanns det många döda och vanvårdade slaktkycklingar i uppfödarens stallar.
Besiktningsveterinären från Livsmedelsverket som är stationerad på slakteriet underrättades.
Men enligt uppgift skickade inte denne iväg en underrättelse om bristfälligt djurskydd vid slakt förrän i april. Då ställdes den till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Rätt tillsynsmyndighet är Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Dessutom så var filen han skickade så stor att det mejlsystem Länsstyrelsen i Södermanlands län använder inte klarade av att ta emot den.
Det tycks inte idag finnas några rutiner på Livsmedelsverket att säkerställa att länsstyrelserna verkligen tagit emot de underrättelser som skickas.
På länsstyrelsernas IT-enhet tycker man det är problematiskt när myndigheter som Livsmedelsverket skickar viktiga handlingar per mejl utan att säkerställa att de verkligen kommer fram.
– Man ska inte använda e-posten. Det finns inga garantier för att det kommer fram, säger Tommy Blomqvist, förvaltningsledare på länsstyrelsernas IT-enhet.
FoodMonitor söker svar från Livsmedelsverket om vad som kan ha gått fel med deras IT-system i det aktuella fallet.
HÅKAN FRISELL

t20