Sojaallergiker skadad av Self Omninutrition äggprotein – slarv i fabrik
– Jag fick en omedelbar reaktion. Vi pratar om sekunder. Svullnad i läpparna och svullnad i ögonen. Jag fick nässelutslag överallt och en rödflammig fruktansvärd klåda i handflatorna, säger en drabbad konsument till FoodMonitor.
Den reaktionen fick en kvinna i Sollentuna kommun efter att i dagarna ha ätit kosttillskottet Self Omninutrition Egg med vaniljsmak från Self Omninutrition i Skogås. Enligt bolaget innehöll produkten odeklarerad soja på grund av att en underleverantör i Tyskland hade slarvat. Men trots den allvarliga risken för allergiker så har inte Self Omninutrition larmat några myndigheter.
– Bör man göra det? Då visste jag tyvärr inte det. Då får jag sätta igång och göra det på en gång då, säger en delägare i 13:e Proteinimport AB i Hägersten som enligt uppgift äger varumärket Self Omninutrition.
Enligt en uppgift från bolaget har 3-4 konsumenter hört av sig och berättat om problem med Self Omninutrition Egg med vaniljsmak. Det är ännu oklart hur många som skadats.
Den drabbade konsumenten som är allergisk mot soja tycker att Self agerat oansvarigt när man inte larmat om problemen med produkten till myndigheterna.
– Det är väldigt oansvarigt för någon kan dö. Och soja är känt som en av de värsta allergenerna. Att det är ett företag som säljer gymtillskott gör det ännu värre. För soja är känt för att vara sammakopplat med en särskild sort av anafylaktisk chock som utlöses av fysisk aktivitet i anslutning till att man har tagit det man inte tål. Soja och jordnöt brukar kunna trigga det.
– Det man själv känner är att man är ganska rädd att det ska hända någon annan.
Om det hade velat sig illa kunde konsumenten drabbats ännu värre.
– Det här satt i två dagar. Men den akuta reaktionen fick jag häva med akutmedicin, säger hon.
– Om det hade satt sig på andningen istället då hade jag inte överlevt. Då blir man rätt lack när man inser att de inte gått ut med info.
När FoodMonitor kontaktar Self står det snabbt klart att bolaget känt till problemet med den aktuella produkten under en längre tid. Enligt delägaren har problemet med den odeklarerade sojan i Self Omninutrition Egg uppstått genom att underleverantörens fabrik i Tyskland kört produkter med soja på samma tillverkningslinje.
– Jag har redan varit där och dragit dem i örat och haft jättemycket problem med dem, säger delägaren.
Eftersom Self enligt bolagets egen uppgift har ett nät med cirka 50 butiker man samarbetar med så finns det risk att den aktuella produkten hamnar även i andra länder.
– Jag har bett dem att titta på hyllorna. Det är så att många produkter också åker utomlands.
FoodMonitor har varit i kontakt med några av de företag runt om i landet som säljer det aktuella kosttillskottet från Self. Men inget av de företagen säger sig ha fått någon information om att konsumenter har blivit skadade, eller att produkten återkallats.
På grund av det inträffade kommer Self, enligt delägaren, att hålla inne med betalningen för produkten till den tyska underleverantören.
– Jag kommer inte att betala hans faktura, säger delägaren.
/FoodMonitor