JennieJennie inspirerar
med asiatiskt
2013 blev hon Sveriges Mästerkock och har sedan dess kommit ur med en kokbok där influenser från Asien varit tydliga. Nu kommer hennes andra bok "Asiatiska smaker" där hon guidar läsaren i sitt asiatiska kök och visar hur enkelt det är att laga allt från klassiker till mindre kända rätter.
– Jag möter ofta människor som älskar asiatiska smaker, som verkligen går igång på vad de har att erbjuda. Man gillar att maten är sprängfylld med intensiva smaker, har olika konsistenser och textturer som möter varandra och samtidigt strävar efter perfekt balans mellan salt, sött, syrligt och umami. Dessutom är den ofta hälsosam med mycket grönt som gör gott för både kropp och själ,
– Tyvärr är det många som tror att asiatiska smaker är svåra att få till och att det krävs ovanliga och kanske lite konstiga ingredienser för att laga god asiatisk mat. Inget kunde vara mer fel, säger Jennie.
I boken presenterar Jennie recept som ska vara både enkla och goda. Boken utgår från åtta av hennes bästa smaksättare: fiskås, gochujang, hoisinsås, ljus soja, miso, ostronsås, risvinäger och sesamolja. Minst en av smaksättarna finns i varje recept så att de verkligen går åt. Rätterna är anpassade efter det svenska köket och innehåller vanliga råvaror så som gul lök, kyckling och morötter, som med hjälp av smaksättarna får den asiatiska fräschören och hettan.
– När du väl bekantat dig med de asiatiska smaksättarna och upptäckt vad de kan göra med en vanlig lök, morot och en bit vitkål kommer du vilja använda dem igen. Och igen!
Om Jennie: Jennie Walldén är tvåbarnsmamma och redan som barn i hemlandet Korea stod hon i köket hemma hos sin mormor. När hon sedan som sexåring kom till sin adoptivfamilj i Sverige tog hon med sig sina matminnen. Hon vann Sveriges Mästerkock år 2013 och arbetar sedan dess som frilansande matkreatör på tv, i tidningar och på event. Jennie Walldén har tidigare givit ut boken ”Smaker i mitt hjärta” i samband med sin vinst i Sveriges Mästerkock 2013.
/FoodMonitor