kaIMG_0788
Professor: överpris på Fairtrade-märkt kaffe i Sverige
Kafferosterier som Löfbergs lila i Karlstad slår sig för bröstet och säger att deras kaffe är ”schysst” och att mer pengar därför går till odlarna, som i många fall finns i mycket fattiga länder. Vad man däremot inte talar högt om är att kaffet i butikerna i Sverige är mycket dyrare för konsumenter än det behöver vara.
– Konsumenter som köper Fairtrade-märkt kaffe utgår sannolikt från att de gynnar fattiga kaffeodlare. Vad konsumenter kanske inte vet är att rättvisemärkt kaffe i butiken är dyrare än vad som motiveras av själva kostnaden för märkningen och produktionen, säger Dick Durevall som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.
– Priset på Fairtrade-märkt kaffe är ungefär 15-20 kronor dyrare per kilo än konventionellt odlat kaffe. De svenska kaffeföretagen kan sätta höga priser eftersom konsumenterna är villiga att betala mer för det de anser vara ett etiskt schysst kaffe, säger Dick Durevall.
Samtidigt är enligt Dick Durevall bönkostnaden för att odla Fairtrade bara cirka fem kronor mer per kilo. Det berättar han i en intervju i nättidningen vf.se.
Löfbergs lila vill emellertid inte medge att man tar ut en högre vinstmarginal på Fairtradekaffe.
– Vi tar inte ut någon speciell marginal på Fairtradekaffet, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs lila, till vf.se.
/FoodMonitor