Kraftig ökning av antalet rapporterade fall om elpåfösare
Det första halvåret 2014 rapporterade officiella veterinärer på Livsmedelsverket två fall av brännmärken på grisar som orsakats av elpåfösare till länsstyrelsen. Under det andra halvåret 2014 rapporterades åtta fall. Och hittills i år har det rapporterats fem fall. Detta enligt ny statistik från Livsmedelsverket.
slakt21Det är förbjudet att använda elpåfösare på djur som inte är vuxna. Ändå görs det. FoodMonitor har tidigare berättat om två djurbönder som sett transportörer använda elpåfösare på grisar.
Och inte nog med det. FoodMonitor har också kunnat berätta att den olagliga användningen huvudsakligen har skett på ländryggen på grisarna. Där är experterna eniga. Det är ett ineffektivt och inkompetent sätt.
Slakterier som Scan i Kristianstad får som regel kopior på alla anmälningar till länsstyrelsen där plågade djur som brännmärkts med elpåfösare upptäckts av besiktningsveterinärer.
Trots det kan FoodMonitor konstatera att åtminstone en transportör transporterat brännmärkta grisar vid två tillfällen den senaste tiden till HKScan Sweden AB:s slakteri i Kristianstad.
HKScan Sweden AB har konsekvent undvikit att svara på frågor om varför de inte vidtar några åtgärder mot den transportören.
HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket.
Läs mer:
Fler grisar brända med elpåfösare upptäckta på Scan
Grisbonde såg transportbolag använda elpåfösare på slaktsvin
Nytt fall med plågad bacon från Scan – grisbonde levererade grisar brända med elpåfösare
Okunskap och brottslighet plågar slaktsvin
Kalmar Stängsel och transport AB åtalsanmäls