Mjölkbonde levererade febrig svårt skadad ko till slakt
Vid en levandedjursbesiktning nyligen på slakteriet Nyhléns & Hugosons Kött AB i Luleå påträffades en ko som hade ett sår på vänster bakben som gick så långt in att benet var exponerat.
”Min bedömning är att djurhållaren har brustit i sin skötsel och omvårdnad av djuret vilket har tillfogat den onödigt lidande som har pågått under en längre tid. Transportören har brustit sitt ansvar genom att transportera djur som inte var i skick att transporteras”, skriver den officiella veterinären på slakteriet i en anmälan till länsstyrelsen.
ko35
”Ett djupt sår kan leda till bakteriemi, spridning av bakterier i blodet, och tecken på generaliserad infektion med allmänpåverkan på djuret. Ett djupt infekterat sår anses medföra betydande smärta för det drabbade djuret.”

ko39

Det aktuella djuret var enligt veterinären kraftigt allmänpåverkad och hade 39.1 grader Celsius i temperatur. Dessutom var kon måttligt avmagrad.
Kon var i så dåligt skick att hela slaktkroppen, samtliga organ, och skallen, otjänligförklarades.
Den aktuella mjölkbonden har sin verksamhet norr om Örnsköldsvik. FoodMonitor har inte lyckats lokalisera transportören.
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.