Minskat svinn med knöliga tomater
Med kampanjen ”Det är insidan som räknas” tar Coop ett initiativ tillsammans med frukt och grönt-leverantören Everfresh för att minska matsvinnet. Nu välkomnas frukter och grönsaker som tidigare inte fått komma i närheten av butiken, på grund av att dess form inte varit perfekt.

Till hösten kommer därmed krokiga morötter och knöliga tomater att säljas till ett lägre pris i utvalda butiker.

– Frukt och grönsaker som inte ser perfekta ut kommer sällan ut i butikerna. Hela 15-30 procent ratas redan i produktionsledet. Det tycker vi är tråkigt och onödigt. Tillsammans med leverantören Everfresh har vi bestämt oss - en gång för alla - att det inte är ytan som räknas. På så sätt kan vi bidra till att minska svinnet och vi blir först på den svenska marknaden med det här initiativet, säger Louise König, hållbarhetschef Coop Sverige AB.

Coop passar samtidigt på att informera om hur riktig frukt och grönt faktiskt ser ut och vad man som konsument kan göra för att minska svinnet.

– Det som många konsumenter inte känner till är att när du kastar en avokado så kastar du samtidigt 200 liter vatten, det är den mängd som krävs för att producera avokadon. FNs livsmedelsorganisation FAO räknar med att det går åt cirka 2000-5000 liter vatten per dag för att producera mat till en person. Då är det ju oklokt att sortera bort frukter och grönsaker som inte håller sig till standardformen, säger Louise König.

Fakta: FNs livsmedelsorganisation FAO har gjort beräkningar på att livsmedelsproduktionen måste öka med cirka 70 procent till 2050 för att mätta alla jordens innevånare. En stor del av all mat som produceras går förlorad från jord till bord. Det är ekonomiskt, socialt och miljömässigt ohållbart. Matsvinnet påverkar miljö, klimat, vatten, biologiskt mångfald negativt.
/FoodMonitor