FoodMonitor avslöjar:
Livsmedelsverkets okänsliga salmonellaanalyser på Mikrolab
Livsmedelsverket anlitar laboratoriet Mikrolab Stockholm AB i Sollentuna för att göra salmonellaanalyser på prover från svenska slakterier inom det nationella kontrollprogrammet. FoodMonitor kunde nyligen avslöja att labbet trots cirka 6 000 analyser på totalt cirka 30 000 prover inte lyckades hitta ett enda positivt salmonellaprov förra året. Nu berättar bolaget hur illa det står till med analysmetoden NMKL 71 som man använder.
– Jag är inte förvånad över att hitta noll, säger Fredrik Johansson, delägare och försäljningsansvarig i Mikrolab Stockholm AB.
– NMKL är så grov att vi måste ha väldigt höga halter salmonella innan vi hittar någonting. Så det kan vara slumpen som har gjort att vi inte hittat någonting. Det går inte att säga någonting annat än det. Sedan är det så att NMKL är en extremt grov analysmetod. I dagens värld har vi extremt mycket känsligare metoder liksom så det är inte konstigt på något sätt att man inte kan hittat någonting i de här 6 000 proverna som kommer in.
Enligt Fredrik Johansson skulle betydligt fler positiva salmonellaprover i det nationella programmet, som Livsmedelsverket administrerar, kunna upptäckas på de svenska slakterierna om en modern metod baserad på PCR användes istället. Det nationella programmet används bland annat för att jämföra Sverige med andra länder inom EU.
– Det som jag har reagerat på i det här programmet det är att man inte är beredd att lyfta in PCR som skulle rita om hela den här kartan. Vi skulle hitta betydligt fler positiva. Och sedan börjar debatten vad ska vi med dem till? Vill vi ha lite eller vill vi ha mycket? Det valet har myndigheterna tagit att de vill ha lite svar.
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL