teIMG 1419Tonåring drack tre koppar kinesiskt grönt te om dagen - fick leverskador
Enligt en artikel nyligen i den välrenommerade tidskriften BMJ Case Reports så drabbades en 16-årig flicka av en inflammation i levern efter att under tre månader ha druckit tre koppar kinesiskt grönt te om dagen för att gå ner i vikt.
"Jag hade köpt det gröna teet på internet för att gå ner i vikt. Jag köpte två förpackningar med 100 påsar och drack ungefär 3 koppar om dagen i några månader. Jag hade bara förlorat några kilo men började få fruktansvärda smärtor i mina leder och kände mig yr och sjuk", säger flickan, enligt tidskriften.
"Jag tog inget annat och allt började efter att ha druckit teet. Jag kommer aldrig att köpa te på nätet igen, eller några viktminskningspiller. Folk borde vara mer medvetna om vad de köper och om biverkningarna. De flesta av ingredienserna i det te jag köpte fanns skrivna på kinesiska."
Ursprungligen trodde läkarna att flickan led av en urinvägsinflammation och behandlade med antibiotika. Men kort efter det att behandlingen satts in så hamnade hon på akuten.
Det har tidigare rapporterats flera fall då konsumenter fått leverskador efter att ha druckit grönt te. I ett fall krävdes levertransplantation. Även dödsfall har förekommit.
Flickan behandlades en kort tid på sjukhus. Två månader senare fungerade hennes lever normalt igen. Detta enligt tidningen Daily Mail.
/FoodMonitor