Konsument: ICA hjälper mjölkbönder genom negativ avtalsbindning
Det finns ett stort stöd bland den svenska befolkningen för att hjälpa de svenska mjölkbönderna att överleva. Men får man ta till negativ avtalsbindning? En konsument har anmält att butikskedjan ICA gör precis det. Om man inte vill stödja bönderna när man köper en enliters mjölk eller ost måste man ”ta en kupong och lämna i kassan”.
”Tackar jag inte aktivt nej så får jag betala 1 krona mer för mjölken i ICA butiken”, skriver konsumenten i en anmälan i dagarna till Konsumentverket.
Konsumenten träffade på den aktuella marknadsföringen i ICA-butiken Maxi Ronneby.
Om en konsument inte vill stödja mjölkbönderna med en extra krona för en enliters mjölk måste denne ta en kupong vid prisfrågeterminalen i butiken och sedan visa upp den i kassan.
”Kupong för dig som avstår finns vid prisfrågeterminalen”, står det på en skylt i butiken.
Totalt beräknar ICA att kunna samla in 100 miljoner kronor till de svenska mjölkbönderna genom att ta en krona extra i betalt.
På ICA anser man inte att det är frågan om negativ avtalsbindning.
"Vi på ICA anser inte att Mjölkkronan är negativ avtalsbildning. Bland annat mot bakgrund av att kunder som inte vill vara med kan få en rabattkupong i butiken, och då drar vi bort den extra kronan från priset. Kunderna kan också välja att ta en större mjölkförpackning, 1.5 liter, eller en annan ost om de inte vill delta. Under tiden som Mjölkkronan pågått har det kommit viss kritik mot satsningen via Facebook och andra sociala medier. Främst handlar det om personer som är kritiska mot att Ica stöttar animalieproduktion. Vi ser också när vi tittar i försäljningsstatistiken att många kunder utnyttjat kupongen", skriver Therese Lystedt, pressansvarig på ICA Gruppen AB, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor