Två av Valios produkter blev laktosfria
– bolaget beklagar
Mjölkbolaget Valios produkter Kefir och Krämig & Mild har varit laktosfria utan att det står på förpackningen. Det avslöjade nyligen magasinet Hunger. Bolaget beklagar det inträffade idag i ett pressmeddelande.
”Valio strävar efter att minimera matsvinnet i produktionen. Därför har man använt en befintlig laktosfri bas till att tillverka Kefir samt Krämig och mild yoghurt som säljs i ordinarie mejerihylla. Eftersom det inte finns några som helst hälsorisker med att äta laktosfritt har Valio tidigare gjort bedömningen att detta inte behövde anges på förpackningen. Stockholms stads Miljöförvaltning anser i likhet med Valio att det inte finns några hälsorisker med att äta laktosfritt, men rekommenderar nu Valio att vara tydligare på förpackningen och även deklarera att dessa produkter är laktosfria”, skriver Valio Sverige AB.
”Vi beklagar verkligen att vi har varit otydliga och vidtar direkt åtgärder. Det är bara produkter som är märkta Eila laktosfri, som är garanterat laktosfria”, säger Linda Öhman, kommunikationschef på Valio Sverige AB.
Det är en mindre del av bolagets totala produktionsvolym som omfattas.
”Volymen är cirka 600 ton och det motsvarar ungefär 1 procent av vår totala volym”, skriver Linda Öhman i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor