koDSC 0020
Har Coop Sverige återkallat pastan som enligt ett EU-larm angripits av skalbaggar?
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har det denna månad gått ut ett EU-larm om att konsumenter hittat rikliga mängder levande skalbaggar i pastasorter av Coops eget varumärke som tillverkats i Italien. Coop hävdar bestämt att man larmat internt om pastan redan den 11 och 12 november. Men det finns enligt vad FoodMonitor erfar en mängd förpackningar av olika pastasorter ute i butikskedjan Konsum Värmlands butiker som tycks omfattas av larmet men som inte plockats bort (bilden).
”Om det fortfarande finns produkter ute i butiker vill jag beklaga detta”, skriver Tobias Rydergren, pressansvarig på Coop Sverige, i ett mejl till FoodMonitor.
”I larmet framgick tydligt att produkterna skulle kasseras i butik.”
Läs mer på Plus: Larm om levande insekter i pasta från Italien – distribution till Coop i Sverige
FoodMonitor har också berättat om att Coop Sverige varken informerat Livsmedelsverket eller EU-kommissionen om de åtgärder man vidtagit. Coop Denmark och Coop Norge däremot har enligt uppgift redovisat sina åtgärder för ansvariga myndigheter.
Men Coop Sverige tycker inte det behövs eftersom man inte anser att ett omfattande angrepp av skalbaggar i pasta inte utgör någon hälsorisk för konsumenter.
”Denna återkallelse gäller en kvalitetsbrist, men ingen hälsorisk. Därmed är det inget som ska rapporteras vidare till Livsmedelsverket eller till EU”, skriver Tobias Rydergren.
/FoodMonitor