Arbetsmiljöverket lägger förbud och 100 000 kronor i vite mot Polismyndigheten
Att polisens förundersökningsledare har acceptabla arbetsvillkor är viktigt för brottsbekämpningen inom alla områden. Nu riskerar verksamheten i Polismyndighetens region Bergslagen att haverera. Arbetsledningen vill införa bemanning dygnet runt sju dagar i veckan. Men Arbetsmiljöverket sparkar bakut och lägger ett förbud mot att Polismyndigheten på detta sätt ytterligare försämrar arbetsvillkoren för denna hårt arbetsbelastade grupp inom polisen. Följer inte polisen förbudet kan ett vite om 100 000 kronor utdömas.
– Jag är väldigt nöjd med att Arbetsmiljöverket gått på den linje som jag och polisförbundet har lagt oss på, säger Leif Svensson, huvudskyddsombud på polisen.
– Arbetsmiljöverket har sett brister när det gäller förundersökningsledningen. Det allvarligaste tycker jag är personalresurserna. Att det är för hög arbetsbelastning till numerären om de skulle upp och jobba heldygn hela veckan.
Enligt Leif Svensson är flera förundersökningsledare nu sjukskrivna av olika anledningar.
Han tycker att arbetsledningen hade kunnat agera tidigare och undvikit den nu uppkomna situationen.
– Jag tycker inte de har agerat över huvud taget. Det är bristen på agerande som jag tycker är mest anmärkningsvärd. För det här kunde vi ha jobbat tillsammans med.
FoodMonitor söker de ansvariga cheferna på polisen för kommentarer.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Här är utvalda delar ur Arbetsmiljöverkets beslut mot Polismyndigheten som gäller förundersökningsledare på arbetsställe Region Bergslagen:
Arbetsmiljöverket förbjuder er vid vite av 100 000 kronor att vid ovanstående arbetsställe införa förundersökningsledning 24:7 det vill säga bemanning dygnet runt sju dagar i veckan, om ni inte uppfyller följande villkor.
1. De förundersökningsledare som ska arbeta på schema som innebär arbete på natten ska, före införandet, ha erbjudits en hälsoundersökning för att ta reda på om arbetstagaren löper särskild risk på grund av arbete på natten.
2. De förundersökningsledare som ska arbeta på schema som innebär arbete på natten ska ha ett individuellt samtal med sin närmaste chef med syfte att bedöma om nattarbete och ökad arbetsbelastning dag- och kväll medför risker för ohälsa eller sjukdom.
3. Ni ska ha säkerställt att förändringarna i arbetstidens förläggning och arbetsmängden för förundersökningsledarna inte medför risk för ohälsa. 
Arbetsmiljöverket beslutar vidare att detta förbud ska gälla omedelbart.
Om ni bryter mot förbudet kan detta medföra att förvaltningsrätten, efter ansökan av Arbetsmiljöverket, dömer er att betala vitet. 
Följer ni inte förbudet har skyddsombud rätt att avbryta det förbjudna arbetet.