Under stenen gömde sig börsnoterade Hofseth BioCare
LEDARE: FoodMonitor har i flera artiklar berättat om en anmälan till Livsmedelsverket från en person vars fru plötsligt dött efter det att hon en kort tid innan börjat konsumera kapslar med "Norwegian Salmon oil". En obduktion hade gjorts som gav upphov till frågetecken. Den första artikel FoodMonitor publicerade handlade om själva anmälan. Inget ovanligt med själva publiceringen. FoodMonitor har som branschtidning under många år skrivit en stor mängd liknande artiklar.
Men plötsligt så kommer det ett mejl från advokatfirman CLP i Oslo. Stoppar inte jag som ansvarig utgivare artikeln så kommer jag få betala för det. Advokatfirman säger sig agera på uppdrag av en klient, som inte namnges.
FoodMonitor började då vända på olika stenar. Och fram kryper nu, till min stora förvåning, den börsnoterade fiskoljetillverkaren Hofseth BioCare i Ålesund i Norge.
Konfronterad med uppgifterna medger vd:n vissa omständigheter. Bolaget har anlitat advokatfirman för att ”få en rettslig begrunnelse på hvorfor artikkelen burde fjernes”.
Här är artikeln bolaget ville stoppa!
Det är i sig inget konstigt att företag anlitar advokater för att bevaka sina intressen. Men det som står ut i det här fallet är advokatfirmans hot.
Läs mer: Norsk advokatfirma försöker tvinga FoodMonitor att stoppa artikel
Att både advokatfirman CLP och börsnoterade Hofseth BioCare verkar tycka det är en bra idé är mycket udda.
I och med att det är frågan om ett börsnoterat företag som är inblandat får det inträffade helt nya proportioner.
Vad säger aktieägarna? Uppskattar de vdn:s agerande? Varför vill bolagets ledning till varje pris tysta ner ärendet med det aktuella dödsfallet?
p5Det är några frågor som jag tycker kan vara bra att nu söka svar på.
Jag kan också konstatera att det aktuella ärendet intresserar allt fler myndigheter och att nya utredningar har startats på flera håll.
HÅKAN FRISELL
Läs här hur Jon Olav Ødegård, vd i Hofsetch BioCare, kommenterar skriverierna i ett mejl till FoodMonitor!