Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kommenterar haveriet på Länsstyrelsen Skåne
FoodMonitor kunde igår berätta om att djurskyddet på Länsstyrelsen Skåne håller på att haverera. Detta på grund av att deras budget drastiskt skurits ner av Näringsdepartementet. Idag kommenterar Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht den uppkomna situationen.
”Djurskydd är en viktig fråga som också engagerar många människor på djupet. I Sverige tar vi allvarligt på att alla djur ska ha det bra. Förstatligandet av djurskyddskontrollen var ett viktigt och grundläggande steg för att förbättra kontrollen och göra den mer enhetlig över hela landet. Den tillfälliga resursförstärkning som länsstyrelserna har haft sedan 2012 och som löper ut 2015 har lagt grunden för ett kontinuerligt utvecklingsarbete som har resulterat i förbättrad styrning, uppföljning och samordning av kontrollen. I Rådet för djurskyddskontroll identifierar myndigheterna fortlöpande nya områden där samsynen kan öka ytterligare och i rådet kommer man även överens om myndighetsgemensamma mål för kontrollen som revideras löpande”, skriver ministern i ett mejl till FoodMonitor
”Det pågår redan i dag ett seriöst och ambitiöst arbete från myndigheterna sida, det vill säga Jordbruksverket och länsstyrelserna, för att utveckla djurskyddskontrollen och detta arbete kommer naturligtvis att fortsätta. Jag är medveten om det svåra resursläget för de myndigheter som arbetar med djurskyddskontrollen. Jag arbetar aktivt med att lösa den här frågan. Jag är optimistisk till att kunna ha en lösning på plats redan under våren.”
Enligt ministern är det även flyktingkrisen och den förra regeringen som orsakat den uppkomna situationen.
”Man ska även komma ihåg att när den här regeringen tog över fanns ett stort underskott och vi har därför behövt prioritera för att kunna kraftsamla för att möta de stora utmaningarna Sverige har framför sig – jobben, skolan, och klimatet. Vi befinner oss också just nu i den svåraste flyktingsituationen i modern tid. Det pågår ett intensivt arbete för att hitta lösningar på de stora utmaningar som finns”, skriver han.
/FoodMonitor
Läs mer: Länsstyrelsens kontroll av djurskyddet på de skånska slakterierna är på väg att haverera