Pressfriheten i Europa hotas
Organisationen Reportrar utan gränser presenterade i dagarna sitt årliga pressfrihetsindex. Resultaten visar på en dyster utveckling. Attackerna mot pressfriheten har ökat det senaste året.
Bäst i världen är Finland. Sverige har ramlat ner tre placeringar till åttonde plats. Värst är situationen i Nordkorea och Eritrea.
Sammantaget är trenden i världen, enligt organisationen, nedåtgående.
– Det är oerhört allvarligt att fria medier blir satta på undantag i stora delar av världen. Vi står inför gigantiska utmaningar, både nationellt och internationellt. Utan en levande och fungerande offentlig diskussion med seriös och fri journalistik är det svårt att se hur vi ska kunna hitta lösningar, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, enligt organsationens webbplats.
I Europa hotas pressfriheten i flera länder.
– Tidigare har västländerna varit en ljuspunkt i ett kompakt mörker av länder som har begränsat pressfriheten. Europa är fortfarande bäst i klassen, men betyget sjunker kraftigt för vissa länder, vilket är skäl till oro. Utvecklingen i Polen, liksom den europeiska kohandeln med Turkiet, måste tas på allvar, säger Jonathan Lundqvist.
/FoodMonitor