ICA om rökt kalkon: den informationen är inte ”relevant för en vanlig konsument”
En konsument vände sig i dagarna till butikkedjan ICA:s kundservice och undrade exakt hur rökningen av produkten ICA Rökt kalkon 120 gram går till. Men ICA: s svar var udda.
”… när det kommer till hur man producerar en vara i detalj, så anser vi att den informationen inte är relevant för en vanlig konsument”, skriver ICA Kundservice i ett mejl till konsumenten.
Men konsumenten var inte nöjd med det svaret.
”Bara ert svar är skäl nog att inte köpa den produkten av ICA. Menar ni att en vanlig konsument inte har rätt till all information?”, skriver konsumenten i ett mejl till ICA.
Kort därefter anmäler konsumenten ärendet till Livsmedelsverket.
På ICA:s presstjänst är man förvånande över korrespondensen mellan konsumenten och ICA Kundservice.
”Det låter märkligt och inte alls så som vi vill svara våra kunder”, skriver Therese Lystedt på ICA:s presstjänst, i ett mejl till FoodMonitor.
Hur exakt går rökprocessen till?
”Det finns ett stor antal rökmetoder. För kallrökta produkter används generellt en så kallad direktkontaktsrökning där man med spån/flis skapar rök som kyls ned och leds in i rökskåpet i en temperatur på under 28 grader Celsius där produkterna röks under en längre tid. För varmrökta artiklar kan man använda ovan metod men med en temperatur som höjer varans temperatur till över 72 grader Celsius. De vanligaste rökmetoderna när det gäller varmrökning är dock att man antingen använder sig av rökkondensat som blandas med ånga som trycks in i röksåpet alternativt att man med flis/spån skapar rök som kondenseras, filtreras och förs in i rökskåpet med ånga. Den sistnämnda metoden är den som används vid produktion av vår rökta kalkon i plånboksförpackning.”
Vad heter leverantören?
”Charkuterifabriken i Halmstad AB”, skriver Therese Lystedt.
/FoodMonitor