or35
Felix ketchup: Orkla svarade inte Malmö stad
I tisdags denna vecka förberedde Malmö stad för ett europeiskt livsmedelslarm, ett så kallat RASFF, som gällde Felix ketchup. Enligt handlingar som FoodMonitor tagit del av fick tillverkaren Orkla samma dag reda på detta i mejl från kommunen. Men kommunen fick enligt uppgift inget svar från bolaget. Idag meddelar kommunen att man trots allt blåser av larmet.
”Jag behöver komma i kontakt med en person som kan bistå med information om spårbarhet om produkten Felix ketchup 500 gram med bäst före dag 05-09-2017, samt Felix ketchup 2.5 kilo med bäst före dag 15-09-2017, med anledning av återkallandet i Finland”, skriver en livsmedelsinspektör på Malmö stad i ett mejl till Orkla i tisdags.
”Jag har blivit kopplad till en person i Fågelmara (där Felix ketchup tillverkas /red) som heter … , men han återkommer inte. Jag behöver informationen genast eftersom jag håller på att uppsätta ett RASFF. Kontakta mig så snart det är möjligt, tack på förhand!.”
Men Orkla svarar enligt uppgift inte.
”Jag har fortfarande inte blivit kontaktad …”, skriver inspektören i ett nytt mejl ett par timmar senare.
Även på morgonen på onsdagen försöker Malmö stad få kontakt med Orkla.
"Hej, jag har ännu inte blivit kontaktad och behöver distributionslistor för aktuellt parti med ketchup. Ring mig omgående på ...", skriver livsmedelsinspektören i ett mejl.
Det dröjer någon timme till tills Orkla svarar. FoodMonitor börjar också att ställa frågor om ketchupen till bolaget.
Men inte nog med det. Orkla nekar nu till att ha fått någon information om att ett RASFF förbereddes i tisdags. 
"... den informationen har inte vi fått från myndighetera", skriver bolagets presschef i ett mejl till FoodMonitor.
Läs mer: Felix ketchup kan jäsa – Orklas rutiner fallerade – EU-larm förbereds
Men trots alla förberedelser meddelar Malmö stad på eftermiddagen idag att man trots allt blåser av larmet. 
"RASFF-teamet gjorde en bedömning att det var ett kvalitetsfel, snarare än en livsmedelsäkerhetsfråga", skriver kommunen i ett mejl till FoodMonitor.
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS LÖPANDE
/FoodMonitor