Husa Gård förlorar sin eko-certifiering
Som FoodMonitor berättat om tidigare så meddelade Livsmedelsverket förra veckan att slakteriet Husa Gård AB i Brottby inte längre får bedriva slakteri- och styckningsverksamhet. Nu står det klart att slakteriet även tappar sitt certifikat för ekologisk produktion. Detta enligt ett beslut av certifieringsorganet Kiwa Sverige AB i Uppsala.
I sitt beslut hänvisar Kiwa till att Livsmedelsverket den tredje maj återkallade godkännandet enligt livsmedelslagstiftningen för slakt- och styckningsverksamhet.
Kiwa kontaktade Husa Gård den fjärde maj och meddelade om återkallandet av det ekologiska certifikatet.
Kiwa ser allvarligt på bland annat påståendena om att djur farit illa på slakteriet.
”Det är särskilt oroande att Livsmedelsverket i sitt beslut också funnit brister avseende kontroll av bedövningsresultat och avlivning av djuren”, skriver Kiwa i sitt beslut.
Husa Gård kan överklaga Kiwa:s beslut till länsstyrelsen.
/FoodMonitor
Läs mer:
Livsmedelsverket stänger Husa Gård
Ännu ett föreläggande vid vite mot KRAV-slakteriet Husa Gård i Brottby
Slakt på KRAV-slakteri förbjuds från och med den 18 maj
Nötproducent tar strid med Livsmedelsverket om fekalier