Djurens Rätt:
Utöka kompetensbeviskravet vid slakt till att gälla även fisk
Som FoodMonitor berättat om tidigare så är länsstyrelsens kontroll av kompetensen hos slaktarna på landets slakterier i många fall undermålig. Djurrättsorganisationen Djurens Rätt är kritiska till hur kontrollen sköts. Men man vill samtidigt att även de som slaktar fisk borde omfattas av kompetensbeviskravet.
”Att slakteripersonal har tillräcklig kompetens är mycket viktigt och det är bra att det finns ett kompetensbeviskrav. Givetvis riskerar kravet att bli helt verkningslöst om kontrollen av att de som ska ha genomgått utbildningen och erhållit kompetensbeviset, inte fungerar. Att djurskyddskontrollen inte fungerar tillfredsställande är inget nytt problem, och beror generellt till stor del på att länsstyrelserna inte har tillräckligt med resurser för sitt djurskyddskontrollarbete”, skriver Linda Björklund, etolog och ansvarig för frågor om djuren i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, i ett mejl till FoodMonitor.
”Jag skulle vilja se att kompetensbeviskravet även gäller för personal som arbetar med slakt av fiskar. Ur djurskyddssynpunkt finns det inget logiskt i att kravet inte omfattar fiskslakten. Ett kompetensbeviskrav skulle kunna göra skillnad för de så kallade odlade fiskarna som idag utsätts för stort lidande i samband med slakten.”
/FoodMonitor
LÄS OCKSÅ: Usel kontroll av de svenska slaktarnas kompetens – naivt system för utfärdande av kompetensbevis