brott51
Dieseltjuvar dömda
Dieseltjuvar plågar bönder över hela landet. Polisen har ofta svårt att fånga dem. Men i Värmlands tingsrätt i dagarna blev trots allt två personer, en ryss och en ukrainare, dömda. De hade stulit diesel ur en traktor. Den drabbade bonden hade satt upp kameror och kunde leda polisen rätt.
”Han har tidigare haft dieselstölder och har därför satt upp en kamera i sin traktor och har där igenom kunnat se vem som tillgriper diesel”, skriver polisen i förundersökningen.
”… har sett personen i området tidigare och han hade även sett personen på sin tomt under torsdagen och då bett honom lämna tomten. … ska även veta vart denna person bor.”
Det visade sig handla om två tjuvar som uppger för polisen att de är i Sverige för att plocka bär. De hyr en stuga i en vinteranläggning i Värmland. Bären säljs till en polsk bäruppköpare.
Polisen säkrade spår från bland annat stövlar på brottsplatsen och kunde jämföra dessa med de stövlar som de båda tjuvarna äger.
Båda tjuvarna döms för stöld och försök till stöld till villkorlig dom och 60 dagsböter å 50 kronor. Dessutom ska de vardera betala 744 kronor i skadestånd till bonden.
/FoodMonitor
Bilden: En av de dömda för diselstölden. Foto: polisen.