Gravid 17-årig asylsökande mamma: ”Jag stal för att bli mätt. De bidrag jag får räckte inte”
Hon är gravid i fjärde månaden, 17 år, och har ett ettårigt barn. Hon är asylsökande och kom med sin familj till Värmland från Syrien för drygt ett år sedan. Men maten på asylboendet orsakar allergiska besvär och luktar gammal. Pengarna från staten räcker inte till mat och blöjor. Varken socialtjänsten eller hennes gode man ville enligt flickan hjälpa till. Nu står flickan och hennes make, även han asylsökande från Syrien, inför rätta i Värmlands Tingsrätt för ett tiotal snatterier på ICA och Konsum Värmland.
”Alla de har stölderna har jag själv gjort. Jag har stulit för att jag, min dotter, och fostret i min mage, ska få äta. Maten som vi får i restaurangen kan man inte äta”, säger flickan via tolk, enligt polisen.
”Jag har sagt till socialtjänsten och till min gode man att jag inte kan äta den maten, men jag har inte fått några pengar till mat och det är ingen som lyssnar. Man kan inte äta maten i restaurangen. Min dotter är 1 år och 3 månader och hon väger bara 8 kilo. Bidragen man får räcker inte för att vi ska kunna äta oss mätta. Det var därför som jag stal.
Polismannen: Vad får ni för mat i restaurangen?
”Under nästan ett år som vi varit på boendet har jag inte ätit där för jag vet inte vad det är för mat. Jag har bara ätit ost och bröd därifrån. Dom kryddar maten så man vet inte vad det är för något. Jag fick allergiska besvär av maten, jag spydde och efter att jag blev gravid har jag inte kunnat äta den maten. Personalen på boendet behandlar oss dåligt och tolkar inte det vi säger.”
Polismannen: Vad äter din man för något? Äter han i restaurangen?
”Han äter inte det som lagas där, han äter mest ost och bröd från restaurangen. Det har vi ätit sedan vi kom till Sverige.”
Polismannen: "Äter din man även den mat som du tar ifrån butiken?
”Nej.”
Polismannen: Vad lever han på då?
”Rostbröd och ost. Eller ägg som vi köper i en ... livsmedelsaffär.”
Polismannen: Är det allt han ätit under nästan 1 år i Sverige?
”Ja nästan.”
Polismannen: Vad menar du med nästan, vad mer har han ätit?
”När han är mycket hungrig har han ätit i restaurangen.”
När polismannen frågar flickan hur mycket hon har att leva på svarar hon att hennes familj totalt har cirka 1 500 kronor i månaden att leva på. Boendet och maten på boendet betalar de inget för.
Enligt flickan har hennes make inte ätit av den snattade maten.
”Han har inte med det här att göra. Jag lyssnade inte på honom och han har inte ätit av grejerna”, säger flickan, enligt polisen.
Enligt polisen deltog flickans make i snatterierna.
Polismannen: Vad var det som ni tog?
”Det var mat, yoghurt, ost och konserver. Det är sådant vi lever av”, säger maken, enligt polisen.
”Det är förbjudet att laga mat på boendet och därför lever vi på konserver och brödet från restaurangen.”
Enligt maken luktar maten på boendet illa.
”Det är gammal mat från 2-3 dagar sedan och den luktar. Man vill inte äta den. Vi vill flytta och har ansökt om det flera gånger men inget händer och vi vet inte heller något om uppehållstillståndet”, säger han, enligt polisen.
Enligt maken har man tagit blöjor i butikerna eftersom sådana inte delas ut på asylboendet.
Enligt polisen handlar det om ett värde på de snattade varorna på totalt 3 600 kronor. Tillgreppen ska ha skett under perioden 27 januari till 5 mars. 
Denna vecka ska Värmlands tingsrätt döma i målet. Enligt polisen har flickan och hennes man erkänt snatterierna och erbjudit sig att betala ersättning för dessa.
Enligt polisen kände socialtjänsten i kommunen till att flickan angivit att hon fått allergiska besvär av maten. Men kommunens bygg- och miljöchef, som har ansvaret för livsmedelskontrollen, säger att de inte blev informerade men att de nu ska undersöka saken.
Det är ännu oklart vem som driver den aktuella restaurangen på asylboendet och hur leveranskedjan av maten ser ut.
/FoodMonitor