Livsmedelsverket utsatte konsumenter för risk
LEDARSTICK Redan under våren 2014 slog Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, och Jordbruksverket larm om allvarliga problem med de salmonellaanalyser labbet Mikrolab Stockholm AB i Sollentuna utförde åt Livsmedelsverket. Problemen fortlöpte under förra året. Men trots det förnyades kontraktet med bolaget i slutet av förra året.
Det var inte förrän i mars i år som Livsmedelsverket till slut sade upp samarbetet med labbet.
Men det skedde så plötsligt att man då stod, enligt Livsmedelsverkets egen förklaring, helt utan analyskapacitet för att kunna utföra de över tusen salmonellaanalyser på prover från slakterier och styckningsanläggningar som tagits av officiella veterinärer, OV, den månaden.
Inte förrän i maj drog man åter igång salmonellaanalyserna. Då i samarbete med labbet Eurofins i Jönköping.
Men det var så dags. Under hela april gjordes alltså inga salmonellaanalyser över huvud taget inom det nationella kontrollprogrammet. Det har FoodMonitor nu kunnat avslöja. Myndighetens agerande har utsatt konsumenter för risk.
Industrin lät naturligvis utföra egna analyser så som lagstiftningen kräver. Men som FoodMonitor berättat om tidigare så är inte industrins salmonellaanalyser heltäckande och bland annat därför behövs ett nationellt kontrollprogram.
Det är inte heller rimligt att konsumenter ska vara utlämnade åt att industrin gör alla salmonellaanalyser.
Resultaten från det nationella kontrollprogrammet används också för att jämföra salmonellaläget i Sverige med andra EU-länder.
Det är helt oursäktligt att Livsmedelsverket inte var så pass förberedda att man hade kapacitet att utföra salmonellaanalyser när samarbetet med Mikrolab sades upp.
Och varför räckte det inte med SVA:s och Jordbruksverkets larm under 2014 och 2015 för att redan då säga upp samarbetet? SVA till och med skrev till Livsmedelsverket och framförde att avtalet inte borde förlängas med Mikrolab i slutet av förra året.
SVA har den erkänt bästa kompetensen i landet när det gäller salmonellaanalyser. SVA är ett referenslabb som även gör typningar av salmonella som ligger till grund för Livsmedelsverkets och industrins agerande i fall då salmonellasmitta påträffas.
Jordbruksverket larmade om att Mikrolab under ett år inte lyckats hitta ett enda positivt salmonellaprov i en provmängd på tiotusentals prover.
Normalt sett hittas det runt 10 positiva prover per år i det nationella kontrollprogrammet. Så något var uppenbarligen fel enligt Jordbruksverket.
Men Livsmedelsverket struntade alltså förbluffande nog i SVA och Jordbruksverkets larm.
Det inträffade tyder på ett allvarligt problem inom Livsmedelsverkets organisation. Varför hade man ingen framförhållning? Och varför fortsatte man anlita Mikrolab när alla varningsklockor ringde?
Annica Sohlström tillträdde som gd för Livsmedelsverket för drygt ett år sedan. Det är att gå för långt att lägga hela ansvaret på henne.
Det är heller ingen poäng i att peka ut enskilda underlydande medarbetare.
Det är den organisationsstruktur som är på plats inom myndigheten som inte var flexibel nog att klara uppgiften. Det borde Annica Sohlström ta tag i. Men det finns inga tecken på att så har skett.
Industrin, som blev helt tagna på sängen över det inträffade, borde kräva att Livsmedelsverket i större detalj redovisar vad som händer inom det nationella kontrollprogrammet.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: SVA: Mikrolab levererade falska provsvar
LÄS OCKSÅ: Tre myndigheter misstänker: Felaktiga salmonellaanalyser på Mikrolab
LÄS OCKSÅ: Bägaren rann över – Livsmedelsverket säger upp avtalet med Mikrolab
LÄS OCKSÅ: Salmonellaskandalen på Livsmedelsverket växer