Förser sajter som lantbruksnet.se och blocket.se den svarta halalslakten med djur?
Han bor i en lägenhet i Skogås och säger till länsstyrelsen att han inte kan äta svenskt halalslaktat kött eftersom djuren bedövas innan slakten. Som FoodMonitor berättat om tidigare så försökte han nyligen att köpa 280 får av en djurbonde i Västmanlands län som annonserat på annonssajten lantbruksnet.se. Affären stoppades tack vare att djurägaren var uppmärksam.
Länsstyrelsen misstänker att mannen kan vara en så kallad målvakt och del i ett större nätverk som sysslar med svartslakt.
Detta är mycket oroande. För sajter som lantbruksnet.se, och för all del den mer välrenommerade tjänsten blocket.se, kontrollerar inte de personer som köper och säljer djur.
LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen Stockholm gjorde räd mot misstänkt olaglig handel med får i Skogås
FoodMonitor har kunnat visa att så kallade SE-nummer, som Jordbruksverket gått ut och sagt att alla som säljer och köper djur ska kontrollera att motparten har, inte är någon som helst garanti. I fallet med mannen i Skogås ledde SE-numret, som är den produktionsplats där djuren ska hållas, till en lägenhet.
LÄS OCKSÅ: Lägenhetsinnehavare fick SE-nummer – Jordbruksverket medger brister
Blocket meddelar att man kommer att se över sina annonsrutiner för att motverka illegal handel med kött från svartslakt. Det är bra. Blocket har ett annars väl fungerande säkerhetstänk. Man har till och med en före detta polis som kundsäkerhetschef.
Men handeln riskerar att sonika flyttas över till sajter som lantbruksnet.se som över huvud taget inte tycks vara intresserade av djurskydd eller att se till att enbart legal handel med livsmedelsproducerande djur sker på deras sajt.
Det är därför dags att myndigheterna ligger på hårdare för att spåra upp svartslaktare. Det bör också ställas krav på annonssajter att kontrollera legitimiteten hos de som gör affärer med livsmedelsproducerande djur.
HÅKAN FRISELL