Rumän får fängelse för stöld på Hälsokraft – oenig domstol utvisar inte
En rumän stal enligt ett åtal i oktober förra året 6 000 kronor i kontanter i en butik i Borlänge som ingår i kedjan Hälsokraft. Mannen döms nu till stöld och försök till stöld till fängelse i två månader. Han ska också betala skadestånd till butiken motsvarande det stulna beloppet. Åklagaren ville att mannen skulle utvisas. Men det ogillade domstolen – som var oenig.
”I detta fall kan varken brottslighetens straffvärde eller art anses motivera ett fängelsestraff. Som skäl för fängelse får rätten dock därutöver beakta att den tilltalade tidigare har gjort sig skyldig till brott. … har vid ett flertal tillfällen tidigare gjort sig skyldig till likartad brottslighet. Den 28 juni 2014 godkände han ett strafföreläggande avseende stöld som utfärdats av Göteborgs åklagarkammare. Påföljden bestämdes till villkorlig dom och dagsböter. Därefter dömdes … den 30 juni 2015 av Norrköpings tingsrätt för försök till stöld till villkorlig dom. Han dömdes senast den 10 juni 2016 av Skaraborgs tingsrätt för försök till stöld till fängelse 14 dagar. … avtjänade fängelsestraffet under tiden den 9 till 20 december 2016. Härutöver har … vid flertalet tillfällen under åren 2013 till 2015 dömts i Frankrike, Belgien, Tyskland, och Danmark, för stöldbrottslighet. Att … nu har återfallit i likartad brottslighet innebär att skälen för att bestämma påföljden till fängelse är starka. För att en annan påföljd än fängelse ska kunna väljas krävs därför att det finns särskilda skäl”, skriver domstolen i sin dom.
Det är enligt domen gällande EU-lagstiftning som gör att rumänen inte kan utvisas.
Men domstolen var inte enig. Två nämndemän var skiljaktiga när det gällde frågan om avvisning
”Vi delar majoritetens bedömning att det kan antas att ... kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet. ... är visserligen medborgare i en EES-stat. Den brottslighet som han har lagförts för kan dock ligga till grund för beslut om utvisning även av en EESmedborgare, om det sker av hänsyn till allmän ordning och säkerhet. ... personliga beteende i form av upprepade återfall i stöldbrottslighet innebär enligt vår mening ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär.
... personliga förhållanden är enligt vår mening sådana att åtgärden att utvisa honom inte kan anses strida mot proportionalitetsprincipen eller mot principen att restriktivitet gäller för utvisning av EES-medborgare.
Med hänsyn till det nu sagda ska ... utvisas ur riket och förbjudas att återvända hit inom fem år”, skriver de två nämndemännen i domen.
Rumänen nekar till att ha begått brotten. Han säger enligt domstolen att han inte är i behov av pengar.
”Han arbetar tisdagar till fredagar med att göra reklam för en restaurang i Stockholm. Han tjänar 360 kronor per dag”, skriver Värmlands tingsrätt i domen.
I polisutredningen står det att rumänen angivit att han jobbar svart åt restaurangen. Han står med en skylt på gatan och "raggar" kunder.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Rumänen försökte den 6 december olovligen ta 4 000 kronor i kontanter som tillhör butiken Bergqvists skor i Säffle. För det döms han för försök till stöld.
Rumänen saknar uppehållstillstånd.