Lantmännen stoppar boveteflingor
Som FoodMonitor berättade om den 2 januari så larmade det estländska livsmedelsverket om höga halter gluten i glutenfritt helt bovete från Gogreen. Idag återkallar Lantmännen Cerealia, som äger varumärket Gogreen, boveteflingor på grund av gluteninnehåll.
”GoGreen Boveteflingor, 250 gram återkallas från marknaden, eftersom man har upptäckt halter av gluten som överskrider EU:s gränsvärde för glutenfria produkter i ett par partier av produkten. Åtgärden gäller enbart förpackningar med bäst före datum 18-08-2017 och 04-11-2017. Försäljningen av de påverkade produkterna är stoppad hos GoGreens återförsäljare. Produkten har bara sålts i Sverige”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Estland larmar: Hög halt gluten i glutenfritt helt bovete från GoGreen
UPPDATERAD
Enligt Lantmännen var det samma underleverantör som levererade det hela bovetet och boveteflingorna. Leverantören har enligt Lantmännen tidigare garanterat att bovetet var fritt från gluten.
Trots det stoppar alltså inte Lantmännen alla boveteprodukter med bovete från den leverantören den 2 januari när man fick reda på avvikelsen, utan fortsatte istället att utsätta allergiker för risker.
– Vi hoppades att det bara gällde det hela bovetet, säger Tora Zeijlon, presschef på Lantmännen Cerealia.
/FoodMonitor