Skyddsombud: Ohälsosamt i Scandic Hotels kök i Västerås
Det förekommer en ohälsosam arbetsbelastning i köket på Scandic Hotels i Västerås. Men det rapporteras inte på grund av bristande rutiner och rädsla. Det menar facket som gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket tidigare denna månad.
”Jag har vid besök på företaget samt vid enskild kontakt med anställda, informerats om att det förekommer tillbud samt ohälsosam arbetsbelastning på arbetsplatsen, arbetsbelastningen främst i köket, som inte rapporteras eller undersöks vidare, dels för bristande rutiner och dels på grund av obehag inför ledningens respons”, skriver ett regionalt skyddsombud på Hotell- och restaurangfacket, i anmälan.
”Jag har konstaterat dessutom att arbetsplatsen inte efterlever rutinerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet, trots att det finns skriftliga rutiner tillgängliga på arbetsplatsen.”
Facket begär därför ”med stöd av AML … att Arbetsmiljöverket meddelar föreläggande eller förbud mot arbetsgivaren i syfte att förmå denne att vidtaga erforderliga åtgärder”.
UPPDATERAD
Kommentar från Scandic Hotels:
"Vi har en god dialog med facket och det regionala skyddsombudet men vi har ännu inte själva fått ta del av anmälan. Vi ser mycket allvarligt på frågan och har tidigare haft en hög arbetsbelastning på grund av att vi haft svårt att rekrytera personal. Det har vi fått lösa tillfälligt genom att ta in resurser från våra andra hotell i bland annat Linköping och Örebro. Nu har vi äntligen anställt all personal vi behöver och har upprättat en handlingsplan för hur vi ska gå vidare. Vi kommer också ha ett möte tillsammans med det regionala skyddsombudet, en lokal facklig representant och vår personal för att förankra planen, rutinerna och åtgärderna", skiver Lena Karlsson, General Manager på Scandic Västerås, i ett mejl till FoodMonitor.
/FoodMonitor