WFP hjälper flyktingar från Burma
Våldet i Rakhinestaten i Burma har gjort att cirka 146 000 människor sedan den 25 augusti tagit sig över gränsen till Bangladesh. FN:s livsmedelsprogram, WFP, har distribuerat en tredagarsranson med högenergikex till 28 000 av dessa. 28 000 har också fått en varm måltid från WFP:s kök.
”WFP är särskilt bekymrade för de kvinnor och barn som anländer hungriga och felnärda. WFP förser dem med en speciell, näringsrik gröt gjord på vete och sojamjöl. WFP planerar att nå fler människor och fortsätter att tillhandahålla högenergikex till familjer allteftersom de anländer. Detta följs utav 50 kilo ris per månad i fyra månader”, skriver WFP i ett pressmeddelande.
WFP behöver nu mer medel för att kunna klara situationen i de läger som upprättats i Bangladesh.
”WFP behöver 90 miljoner kronor för att ge assistans till den nya tillströmningen av människor, utöver de som redan bor i lägren. WFP har gett livsmedelsassistans till cirka 72 500 människor som bor i provisoriska läger sedan det förra utbrottet i våld i oktober 2016, samt till de omkring 34.000 registrerade flyktingarna”, skriver man.
/FoodMonitor
FoodMonitor-Fakta:
Högenergikex (källa WFP):
”Högenergikex är gjorda på vetemjöl och är berikade med vitaminer och mineraler för att skapa ett näringsberikat snack eller mat vid kriser. Ett paket på 100 gram med högenergikex ger 450 kalorier, samt protein, fett, och kolhydrater. De ges ofta ut under de första dagarna av en krissituation när det finns begränsat med matlagningsfaciliteter tillgängliga.”
WFP är en organisation som varje år ger livsmedelsassistans i nödsituationer till cirka 80 miljoner människor. Sverige är en bidragsgivare till WFP.