Socialdemokrater jublar över stopp för hormonstörande bekämpningsmedel
Idag röstade Europaparlamentet igenom ett förslag från Jytte Gutelands (S) till stopp för hormonstörande bekämpningsmedel. Det meddelar Socialdemokraternas grupp i parlamentet.
– Det här är en stor seger för folkhälsan och inte minst för barn och bin, som är extra utsatta för dessa kemikalier, säger EU-parlamentariker Jytte Guteland efter beslutet, enligt ett pressmeddelande.
Parlamentet satte därmed stopp även för ett undantag till reglerna.
”EU-kommissionen lade i somras äntligen fram ett förslag till nya strängare regler för hormonstörande ämnen, efter att tidigare ha förhalat arbetet i sju år. Förslaget rymde dock ett undantag för bekämpningsmedel som är framtagna för att attackera skadedjurs hormonsystem. Det vill säga kemikalier som är designade just för att vara hormonstörande”, skriver Socialdemokraterna.
”Om förslaget gått igenom hade det inneburit att hormonstörande kemikalier tillåtits, trots att det är vetenskapligt belagt att de kan ha skadlig inverkan på andra djur i ekosystemet, som bin, fjärilar, kräftor och krabbor och den vägen vidare till människan.”
I och med att parlamentet idag röstat igenom förslaget måste kommissionen nu ta fram ett nytt förslag med nya regler.
/FoodMonitor